Rusia a continuat vineri atacurile cu drone și rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, în contextul în care capacitatea de apărare aeriană ale Ucrainei este în scădere.
Atacurile au loc în timp ce liderii militari și politici ai Ucrainei cer ajutor militar occidental, despre care spun că este vital pentru ca țara să reziste atacurilor Rusiei.
În ultimele zile, Rusia a lansat atacuri masive cu avioane și drone asupra infrastructurii civile și energetice ucrainene, provocând victime și pagube majore.
Noile lovituri din 12 aprilie au vizat o instalație energetică din regiunea sudică Dnipropetrovsk, care a suferit daune grave după ce a luat foc în urma unui atac cu drone, au declarat armata ucraineană și un oficial regional.
Instalația energetică nu a fost numită în raportul militar, care a precizat doar că resturile a patru drone rusești doborâte au căzut pe teritoriul unei instalații de infrastructură „critice” din districtul Kryvorizka.
Pompierii ucraineni au reușit să stingă focul, dar amploarea pagubelor nu a putut fi evaluată imediat, a declarat șeful regiunii, Serhiy Lysak.
Între timp, și șeful administrației regionale din Herson, Aleksandr Prokudin, a declarat că loviturile rusești din timpul nopții asupra regiunii din sudul Ucrainei au avariat o instalație de infrastructură critică, fără a identifica care dintre ele.
Prokudin a declarat că au fost bombardate 15 așezări din întreaga regiune, adăugând că au fost vizate în special zonele rezidențiale.
El a precizat că nu au fost raportate imediat victime, dar că mai multe case au fost distruse.
Sistemele ucrainene de apărare aeriană au doborât 16 din cele 17 drone lansate de Rusia în șase regiuni la 12 aprilie, au anunțat forțele aeriene ucrainene într-un mesaj pe rețelele de socializare.
„Forțele de apărare ale Ucrainei au doborât 16 drone de atac de tip Shahed în cadrul regiunilor Nikolaiev, Odesa, Herson și Dnipro”, se arată în mesajul de pe Facebook.
Pe 11 aprilie, centrala electrică Tripilska, un important furnizor de electricitate pentru Kiev, situată la aproximativ 50 de kilometri sud de capitala ucraineană, a fost distrusă de rachete rusești.
Lovitura, care a lăsat sute de mii de oameni fără electricitate, a părut să evidențieze capacitățile tot mai slabe ale Ucrainei de a respinge barajele aeriene masive lansate de Moscova.
În ultimele săptămâni, Ucraina a implorat aliații săi să accelereze eforturile pentru a acoperi deficitul drastic de muniție și armament, în condițiile în care un pachet masiv de ajutor de 60 de miliarde de dolari rămâne în așteptare la Washington, deoarece parlamentarii republicani refuză să îl aprobe fără un acord privind schimbări profunde de politică internă.
Președintele Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite în Lituania la 11 aprilie, a pledat pe lângă aliații Ucrainei pentru a oferi țării aflate în conflict mai multe sisteme de apărare aeriană.
„Principala sarcină de acum este să depunem toate eforturile pentru a ne consolida sistemul de apărare aeriană, pentru a satisface nevoile urgente ale Forțelor de Apărare ucrainene și pentru a consolida sprijinul internațional, astfel încât să putem învinge teroarea rusă”, a scris Zelenski pe X.
În același timp, Ucraina modifică legea privind mobilizarea.
Noul act normativ extinde puterile autorităților de a emite avize de recrutare și de a limita scutirile de la serviciul militar.
De asemenea, a fost eliminată o prevedere care îi scutea de armată pe cei care au servit deja o perioadă lungă de timp în forțele armate ucrainene.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.