Linkuri accesibilitate

Drone în preajma Bazei Kogălniceanu. A fost sesizat Parchetul Militar


Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România, 18 mai 2021
Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România, 18 mai 2021

Mai multe drone au fost observate luni noapte de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu în apropiere de Aeroportul Mihail Kogălniceanu.

Într-o declarație pentru Europa Liberă, generalul Constantin Spînu a declarat că dronele au fost bruiate electronic pentru că riscau să interfereze cu zborurile bazei militare și că asemenea evenimente au loc frecvent.

Luni, 15 aprilie, în intervalul 22.30 – 00.30, personalul aflat în serviciul de pază în cadrul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, a raportat prezența în aer, în zone din apropierea Aeroportului Internațional „Mihail Kogălniceanu”, a unui sistem aerian fără pilot (dronă) și, ulterior, a încă două asemenea sisteme, transmit Forțele Aeriene Române într-un comunicat dat publicității marți după-amiază.

Dronele, care au fost observate prin mijloace electronice, optice și vizuale, erau de mici dimensiuni, cel mai probabil de tip comercial și au evoluat cu viteze mici și la înălțimi reduse, arată sursa citată.

„Conform procedurilor, s-au luat toate măsurile de menținere a siguranței în spațiul aerian, fiind informate cu celeritate organele civile de trafic aerian cu privire la această situație. De asemenea, au fost aplicate, în repetate rânduri, contramăsuri de tip război electronic, contactul radar și vizual cu ultimele două sisteme fiind pierdut în jurul orei 00.30”, spun Forțele Aeriene Române.

Comanda Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu a sesizat Parchetul Militar pentru aplicarea măsurilor prevăzute de lege în astfel de situații.

De asemenea, la nivelul unității militare a fost numită o comisie de cercetare a evenimentului, condusă de șeful de stat major al Bazei 57 Aeriană.

Potrivit legii, autorizarea zborurilor cu aeronave în spaţiul aerian naţional, inclusiv cele fără pilot se poate realiza numai de unitatea de trafic care efectuează controlul traficului aerian în zona respectivă.

Nerespectarea acestor reguli constituie contravenţie și este sancţionată cu amendă de la 5.000 la 9.000 de lei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG