Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin a fost învestit pentru al cincilea mandat. SUA și UE nu au trimis reprezentanți la ceremonie


Președintele rus Vladimir Putin depune jurământul în timpul unei ceremoniei de învestire. 7 mai 2024. Captură video, Reuters.
Președintele rus Vladimir Putin depune jurământul în timpul unei ceremoniei de învestire. 7 mai 2024. Captură video, Reuters.

Vladimir Putin a depus jurământul de învestire pentru al cincilea mandat de președinte al Rusiei. SUA și UE nu și-au trimis reprezentanți la ceremonia de învestire. Liderii occidentali și observatori independenți afirmă că realegerea lui Putin nu a fost nici corectă și nici democratică.

Vladimir Putin a spus în discursul de învestitură că cea mai mare prioritate pentru Rusia păstrarea poporului a valorilor şi a tradiţiilor străvechi.

Rusia este gata să consolideze bunele relaţii cu toate ţările, cu majoritatea mondială, a spus Vladimir Putin, potrivit news.ro. Dar înainte de aceasta, el s-a declarat încrezător că Rusia va trece „cu onoare” prin ceea ce a numit „perioada dificilă, de etapă” şi va deveni mai puternică.

Vladimir Putin a mai transmis că discuțiile despre stabilitatea strategică globală sunt posibile, dar în condiții egale, transmite Reuters.

Președintele rus a mai spus că Rusia va trece prin actuala perioadă „dificilă” din care va ieși victorioasă și mai puternică.

„Vom trece prin această perioadă dificilă cu demnitate și vom deveni și mai puternici, (...) Suntem o națiune unită și mare și împreună vom depăși toate obstacolele, vom realiza tot ce am planificat și împreună vom câștiga”, a spus Vladimir Putin, potrivit AFP.

Cu puțin timp înainte de învestirea lui Putin, Iulia Navalnaia, soția fostului opozant Alexei Navalnîi, mort în condiții suspecte într-o închisoare rusă, a promis că va continua munca de opoziție a soțului ei, transmite AFP.

„Țara noastră este condusă de un mincinos, de un hoț și de un ucigaș. Dar acest lucru se va sfârși cu siguranță”, a declarat Navalnaia într-o înregistrare video.

Iulia Navalnaia a mai spus că precedentul mandat al lui Putin a fost marcat de un „război sângeros și fără sens” în Ucraina și de represiunea politică din Rusia.

„Există câteva sute de prizonieri politici în Rusia care îndură condiții inumane”, a spus ea.

„Cu fiecare dintre mandatele sale, totul se înrăutățește și este înfricoșător să ne imaginăm ce se va mai întâmpla cât timp Putin va rămâne la putere”, a mai spus Iulia Navalnaia.

Statele occidentale și observatorii independenți au criticat alegerile din Rusia despre care au spus că au fost incorecte și nedemocratice.

Știrea inițială

Statele Unite și Uniunea Europeană au anunțat că nu vor trimite reprezentanți la învestirea lui Vladimir Putin în funcția de președinte, pe 7 mai 2024. Liderii occidentali spun că realegerea lui Putin nu a fost corectă sau democratică.

„Nu vom avea un reprezentant la inaugurarea sa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Matthew Miller.

Iar un purtător de cuvânt al UE a declarat că „ambasadorul nostru nu va participa, majoritatea statelor membre nu vor participa”.

Marea Britanie, Germania și Canada au anunțat și ele că nu își vor trimite reprezentanți la învestirea lui Vladimir Putin.

Ambasadorul Franței, însă, va fi prezent la ceremonia de la Kremlin, la care V. Putin va depune jurământul pentru un nou mandat de șase ani la președinția Federației Ruse, a declarat luni o sursă diplomatică francez.

Liderii occidentali, precum și observatori independenți, au declarat despre alegerile prezidențiale din Rusia că au fost incorecte și nedemocratice. Scrutinul a fost umbrit de acuzații de fraudă și niciun candidat autentic al opoziției nu a reușit să ajungă pe buletinele de vot.

Ceremonia de învestirea în funcția de președinte al Federației Ruse vine în momentul unor avansuri făcute de armata rusă în Ucraina și la puțin timp după anunțul Kremlinului că va face exerciții cu arme nucleare tactice.

În vârstă de 71 de ani, Putin domină politica rusă de aproape 25 de ani.

Pentru a rămâne la putere mai multe mandate de președinte, Vladimir Putin a inițiat schimbări ale Constituției. Astfel, după actualul său mandat, care se încheie în 2030, el are dreptul legal să candideze pentru un nou mandat, până în 2036.

În mod tradițional, în Rusia, guvernul existent demisionează după inaugurarea prezidențială pentru a permite șefului statului să formeze un nou cabinet.

Agenția de presă DPA scrie că parlamentarii ruși ar putea aproba noi numiri de miniștri până pe 15 mai. Observatorii politici așteaptă să vadă dacă ministrul de Externe, Serghei Lavrov, în vârstă de 74 de ani, va rămâne șeful diplomației ruse, după 20 de ani în această funcție.

De asemenea, în contextul războiului din Ucraina, e important cine va ocupa portofoliul Apărării, în prezent deținut de Serghei Șoigu. Recent, adjunctul lui Șoigu, Timur Ivanov, a fost arestat pentru acuzații de corupție.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG