Cea mai înaltă instanţă a Organizației Națiunilor Unite a ordonat Israelului, de asemenea, să menţină deschis punctul de trecere de la Rafah. Trecerea de frontieră este esenţială pentru intrarea ajutorului umanitar în gaza, dar a fost închisă după lansarea operaţiunii sale terestre la începutul lunii mai.
În ciuda deciziei de vineri a CIJ, bombardamentele israeliene au continuat în Fâşia Gaza. La fel şi confruntările dintre armata israeliană şi aripa armată a Hamas.
În zorii zilei de sâmbătă, martori palestinieni şi echipe ale AFP au semnalat lovituri israeliene la Rafah (sud), dar şi la Deir al-Balah (centru).
Hotărârile CIJ sunt obligatorii, din punct de vedere juridic pentru state, dar instituția nu dispune de mecanismele necesare pentru a le pune în aplicare.
In cadrul procesului, Israelul s-a apărat spunând că „nu a desfăşurat şi nu va desfăşura operaţiuni militare în zona Rafah care să ducă la distrugerea populaţiei civile palestiniene, în totalitate sau parţial".
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a salutat decizia CIJ, dar a deplâns faptul că aceasta se limitează „doar la Rafah". Hamas și Israel sunt în război din 2007.
„Sperăm că decizia Curţii va exercita presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt acestui război de exterminare, pentru că aici nu a mai rămas nimic", a declarat pentru AFP Oum Mohammad Al-Ashqa, o palestiniană din oraşul Gaza strămutată la Deir al-Balah.
Decizia a fost luată la cererea Africii de Sud, care a acuzat Israelul de „genocid", Curtea a ordonat nu numai încetarea imediată a focului la Rafah şi deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah pentru a permite intrarea ajutorului umanitar, ci şi „eliberarea imediată şi necondiţionată" a ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.