Linkuri accesibilitate

Bombardamente în Gaza, a doua zi după ce Curtea Internaţională de Justiţie a cerut Israelului să suspende operațiunile


Operațiunile Israelului au loc după ce o instanță internațională a decis încetarea totală a focului în regiunea Rahaf.
Operațiunile Israelului au loc după ce o instanță internațională a decis încetarea totală a focului în regiunea Rahaf.

Armata israeliană a bombardat, sâmbătă, Fâşia Gaza, inclusiv Rafah, anunță Agenția France Press. Atacurile survin a doua zi după ce Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a ordonat Israelului să suspende operaţiunile în această zonă. La Paris, se încearcă o încetare a focului între Israel şi Hamas.

Cea mai înaltă instanţă a Organizației Națiunilor Unite a ordonat Israelului, de asemenea, să menţină deschis punctul de trecere de la Rafah. Trecerea de frontieră este esenţială pentru intrarea ajutorului umanitar în gaza, dar a fost închisă după lansarea operaţiunii sale terestre la începutul lunii mai.

În ciuda deciziei de vineri a CIJ, bombardamentele israeliene au continuat în Fâşia Gaza. La fel şi confruntările dintre armata israeliană şi aripa armată a Hamas.


În zorii zilei de sâmbătă, martori palestinieni şi echipe ale AFP au semnalat lovituri israeliene la Rafah (sud), dar şi la Deir al-Balah (centru).

Hotărârile CIJ sunt obligatorii, din punct de vedere juridic pentru state, dar instituția nu dispune de mecanismele necesare pentru a le pune în aplicare.

In cadrul procesului, Israelul s-a apărat spunând că „nu a desfăşurat şi nu va desfăşura operaţiuni militare în zona Rafah care să ducă la distrugerea populaţiei civile palestiniene, în totalitate sau parţial".

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a salutat decizia CIJ, dar a deplâns faptul că aceasta se limitează „doar la Rafah". Hamas și Israel sunt în război din 2007.

„Sperăm că decizia Curţii va exercita presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt acestui război de exterminare, pentru că aici nu a mai rămas nimic", a declarat pentru AFP Oum Mohammad Al-Ashqa, o palestiniană din oraşul Gaza strămutată la Deir al-Balah.

Decizia a fost luată la cererea Africii de Sud, care a acuzat Israelul de „genocid", Curtea a ordonat nu numai încetarea imediată a focului la Rafah şi deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah pentru a permite intrarea ajutorului umanitar, ci şi „eliberarea imediată şi necondiţionată" a ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG