Formațiunea a organizat alegeri după rezultatele slabe pe care le-a avut la alegerile din 9 iunie. Lasconi a câștigat funcția de președinte al partidului USR cu mai mult de două treimi din voturile exprimate.
„De astăzi începe reconstrucția USR-ului și tot de astăzi vom lucra mai uniți și mai determinați ca niciodată pentru că în joc este pierderea democrației din România”, a spus Elena Lasconi, imediat după anunțarea rezultatelor votului intern din USR.
11.333 din 25.607 de membri USR au votat în primul tur al alegerilor pentru președintele partidului, potrivit purtătorului de cuvânt al partidului, Ionuț Moșteanu. Scrutinul s-a desfășurat online timp de două zile.
Rezultatele alegerilor pentru șefia USR:
- Elena Lasconi – 7. 701 de voturi - 68,14%
- Cristian Siedler – 1.873 de voturi - 16,57%
- Radu Hossu – 1.471 de voturi - 12,54%
- Gabriel Filip – 310 voturi - 2,74%
Au fost 32 de voturi nule (0,28%).
Radu Hossu, unul dintre candidații la președinția USR a spus pentru Europa Liberă că prezența membrilor partidului la votul intern nu a fost una mare
„Îmi pare rău că prezența la vot a fost atât de slabă. Ăsta nu este un semn bun pentru USR, însă sper ca noua conducere să revigoreze USR-ul”, a spus Radu Hossu.
La rândul său, Cristian Seidler, alt candidat la alegerile pentru președinția USR a declarat pentru Europa Liberă că o va susține pe Elena Lasconi.
„Voi face tot ce depinde de mine pentru ca Elena Lasconi sa ajungă în turul 2 al alegerilor prezidențiale”, a spus Cristian Seidler.
Elena Lasconi va candida la președinția României
Elena Lasconi a mai spus că își va depune candidatura pentru a fi desemnată de USR candidat la funcția de preşedinte al României:
„O să îmi depun candidatura, pentru că (...) pe data de 29, sâmbătă, o să avem congres şi în USR funcţionează democraţia. (...) Probabil că o să avem mai muţi candidaţi care vor dori să devină candidatul USR pentru funcţia supremă în stat, iar eu îmi voi depune această candidatură pentru sâmbătă. Trebuie să o fac cel târziu mâine”, a spus Elena Lasconi.
În conferința de presă susținută la sediul partidului după finalizarea votului intern, noua președintă a USR le-a mulțumit colegilor săi și a anunțat că „de astăzi, începe reconstrucția USR. Asta înseamnă că vom lucra mai uniți și cu mai multă determinare ca niciodată. Anul acesta, e în joc pierderea democrației din România.”
În opinia Elenei Lasconi, concentrarea puterii în mâinile unor partide „îmbătrânite în rele, care mimează consultarea cetățenilor o dată la patru ani, le oferă românilor numai dispreț, incompetență și furt din buzunarele celor de bună-credință, care muncesc cinstit”, ceea ce a dus la „o situație foarte precară a societății românești și la slăbirea statului român”.
Ea a invocat experiența de la primăria Câmpulung, unde ar fi dovedit că poate crea „punți între oameni”, pentru a-i uni „în jurul unor valori ca respectul, munca și eficiența în reconstruirea societății”.
„Asta voi face și în USR. Așa cum la primărie, după ce o câștigi cu majoritate, devii primarul tuturor și ai grijă de fiecare om al acelui oraș, așa voi face și în USR. Suntem o echipă, iar eu toată viața am lucrat în echipă”, a adăugat noua președintă a USR.
De profesie economist, Elena Lasconi a lucrat 25 de ani în televiziune.
Din 2020, este primarul USR al municipiului Câmpulung Muscel, funcție în care a fost realeasă în 2024.
În primul său mandat a început proiecte de peste 400 de milioane de lei – bugetul orașului pe 40 de ani. A obținut peste 100 de milioane de lei din PNRR pentru proiecte de dezvoltare în Câmpulung, transmite USR într-un comunicat remis presei miercuri.
A finalizat construirea unei secții noi de oncologie a Spitalului Municipal și a depus un proiect major de infrastructură pentru a obține fonduri europene pentru extinderea cu 40 km a rețelei de apă și canalizare, aproape jumătate din cât s-a făcut în 70 de ani.
Elena Lasconi activează în filiala USR Câmpulung, fiind membră din 2019.
Uniunea Salvați România - 8 ani, 5 președinți
Partidul continuă la nivel național proiectul Uniunii Salvați Bucureștiul, înființată pe 1 iulie 2015 dintr-o asociație civică creată de brașoveanul Nicușor Dan pentru salvarea clădirilor de patrimoniu din București supuse degradării și asaltului dezvoltatorilor imobiliari. Formațiunea politică a fost înființată în 2016 după succesul obținut de Uniunea Salvați Bucureștiul (USB) la alegerile locale din 2016.
La alegerile locale din 2016, USB a obținut în București un scor de 25%, clasându-se pe locul al doilea în preferințele bucureștenilor.
Pe 21 august 2016, Uniunea Salvați Bucureștiul a fuzionat cu Uniunea pentru Codlea și Uniunea Salvați România și preia numele celei din urmă sub care a participat la alegerile parlamentare din 2016.
La congresul de fuziune, Nicușor Dan a fost ales președintele partidului, iar vicepreședinți au fost aleși: Cristian Ghica, Clotilde Armand, Dumitru Dobrev, Roxana Wring și Erwin Albu.
Între 2016 și 2020, USR era al treilea partid politic ca mărime din Parlamentul României după alegerile legislative din 2016 și a candidat cu o platformă anticorupție.
La congresul din 28 octombrie 2017 din Poiana Brașov, Dan Barna a fost ales noul președinte al partidului, pentru un mandat de doi ani.
În martie 2018, USR a demarat campania „Fără penali în funcții publice”, care propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat care stabilește că nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Parlament și în funcția de președinte al României cetățenii condamnații penal.
Din comitetul de inițiativă fac parte scriitorul Gabriel Liiceanu, filosoful Mihai Șora, membrii mișcării de stradă Rezistența și președintele asociației Colectiv. În cele cinci luni de campanie, inițiativa a strâns peste un milion de semnături. Pe 25 octombrie 2018, USR a depus inițiativa „Fără penali în funcții publice”, cu 850.000 de semnături, la Curtea Constituțională pentru validare, conform procesului legislativ.
Între 14-15 septembrie 2019, la Timișoara a avut loc al cincilea Congres Național al USR, la care a fost reconfirmat Dan Barna la conducerea partidului.
În 2019, a stabilit o alianță politică cu Partidul Libertății, Unității și Solidarității (PLUS) condus de fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș pe care a absorbit-o în cele din urmă în 2021.
Pe 15 august 2020, a început procesul de fuziune al USR cu PLUS, definitivat pe 16 aprilie 2021 prin decizia Curții de Apel București. Noul partid se numește USR-PLUS.
În septembrie-octombrie 2021 are loc un congres al USR PLUS la care este ales președinte Dacian Cioloș cu 50.9%, dar a demisionat la puțin peste patru luni și a părăsit USR cu un grup de europarlamentari la sfârșitul lunii mai 2022 pentru a-și forma propriul partid, REPER.
Numele partidului a redevenit Uniunea Salvați România.
Pe 18 decembrie 2023, Uniunea Salvați România (USR) a pus bazele Alianței Dreapta Unită (ADU) alături de Partidul Mișcarea Populară (PMP) și Forța Dreptei (FD) de asemenea, o alianță politică și electorală care a candidat la alegerile locale și europarlamentare din 2024 și a susținut candidatura lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei.
Președinții USR:
Nicușor Dan - 28 iulie 2016 - 1 iunie 2017 (10 luni și 4 zile)
Elek Levente, interimar - 1 iunie 2017 - 28 octombrie 2017 (4 luni și 27 de zile)
Dan Barna - 28 octombrie 2017 - 1 octombrie 2021 (3 ani, 11 luni și 3 zile)
Dacian Cioloș - 1 octombrie 2021 - 7 februarie 2022 (4 luni și 6 zile)
Cătălin Drulă, interimar - 7 februarie 2022 - 10 iulie 2022 (5 luni și 3 zile)
Cătălin Drulă - 10 iulie 2022 - 10 iunie 2024 (1 an și 11 luni)
Dominic Fritz - 10 iunie 2024 - 26 iunie 2024 (16 zile)
Elena Lasconi - 26 iunie 2024
Prezența votul intern pentru desemnarea președintelui partidului a fost una considerată slabă de unii membri ai USR.
Elena Lasconi a pus prezența slabă pe seama termenului scurt în care au fost organizate alegerile interne, după scrutinul din 9 iunie.
„Au trecut 16 zile de la alegeri, foarte din scurt. (...) Nu mai punem la socoteală că este şi frumos afară, de plecat la munte, la mare”, a explicat Lasconi.