Premierul Marcel Ciolacu va prezenta joi, într-o ședință a coaliţiei de guvernare, variantele propuse de partidele politice în urma consultărilor cu privire la stabilirea calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an, a anunţat Guvernul, marți, într-un comunicat.
În plus, preșdintele PSD va cere partenerilor de coaliţie de la PNL să dea curs solicitării exprimate de toţi participanţii la discuţii ca stabilirea calendarului electoral să se realizeze în cel mai scurt timp posibil.
„Competiţia electorală să se desfăşoare în condiţii predictibile şi echitabile pentru toţi candidaţii”, precizează Executivul.
În același comunicat se mai precizează că stabilirea calendarului electoral trebuie să se facă „pe baza unor criterii obiective, agreate de toate partidele politice şi nu pentru a avantaja sau dezavantaja anumiţi candidaţi”.
„Le mulţumesc tuturor partidelor participante pentru dialogul constructiv. Consider că a fost un demers util şi democratic şi îmi doresc ca şi partenerii de coaliţie să ţină cont de opiniile exprimate”, a declarat Ciolacu, în urma discuțiilor de marți.
A fost a doua zi în care reprezentanții partidelor din România au discutat la Palatul Victoria cu privire la data alegerilor.
Marți au participat cei de la REPER și Forța Dreptei, iar luni au fost cei de la USR, AUR, UDMR, SOS România, PUSL și grupul minorităţilor naţionale.
Ce-și doresc partidele consultate:
- USR susține organizarea alegerilor la termen;
- AUR se declară pregătit ca alegerile să fie organizate pe 15 septembrie;
- UDMR a pledat pentru separarea prezidenţialelor de parlamentare, iar prezidenţialele pot fi stabilite și în luna octombrie;
- SOS România a propus ca alegerile prezidenţiale să se organizeze pe 10 noiembrie, primul tur, şi 24 noiembrie, turul al doilea, iar alegerile parlamentare să fie organizate pe 8 decembrie;
- PUSL cere respectarea deciziei luate deja de PSD și PNL, ca alegerile prezidenţiale să fie organizate în luna septembrie;
- REPER susține organizarea de alegeri „libere şi corecte” la termen, fără devansări de calendar şi decizii politice „care să favorizeze anumiţi competitori”; de asemenea, cere o consultare mai largă care să includă societatea civilă;
- Forța Dreptei vrea organizarea turului I al alegerilor prezidenţiale simultan cu alegerile parlamentare, în decembrie.
Consultărilor au venit în urma neînțelegerilor dintre PNL și PSD cu privire la data alegerilor prezidențiale.
În discuțiile din februarie dintre cele două partide, a fost stabilită luna septembrie, însă liberalii și-ar dori o amânare cu circa două luni, în noiembrie.
Variantele vehiculate până acum pentru alegerile prezidențiale (turul 1/turul 2)
- 15 / 29 septembrie - nu mai este posibilă această variantă
- 29 septembrie / 13 octombrie
- 27 octombrie / 10 noiembrie
- 10 noiembrie / 24 noiembrie
- 24 noiembrie / 8 decembrie (al doilea tur al prezidențialelor ar fi comasat cu alegerile parlamentare)
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.