Linkuri accesibilitate

Cercetătorul francez reținut la Moscova, menținut în arest pe același tipar ca Alsu Kurmașeva


Cercetătorul francez Laurent Vinatier
Cercetătorul francez Laurent Vinatier

Un tribunal din capitala Rusiei a dispus continuarea arestării preventive pe 4 iulie pentru cercetătorul francez Laurent Vinatier, arestat în iunie și despre care anchetatorii ruși susțin că ar fi pledat vinovat la o lună de la arestarea sa dintr-o cafenea din Moscova.

Francezul Laurent Vinatier, în vârstă de patruzeci și opt de ani, a fost trimis inițial în arest preventiv pe 7 iunie pentru spionaj și pentru că nu s-a înregistrat ca „agent străin”.

Radio France International a transmis că bărbatul nici măcar nu știa de această obligativitate de a se autodenunța ca agent străin din cauză că lucrează pentru o organizație n0n-profit de la Geneva care se ocupă de soluționarea conflictelor.

Vinatier este un consilier care lucrează pentru Centrul pentru Dialog Umanitar (HD) din Geneva, o organizație nonprofit de soluționare a conflictelor, care a transmis că „face tot posibilul pentru a ajuta” și pentru a obține reprezentare legală pentru Vinatier și pentru a ajunge „la autoritățile guvernamentale relevante”.

El a fost reținut pe 6 iunie la Moscova sub suspiciunea că a strâns informații legate de activitățile forțelor armate ale Rusiei.

Rusia și-a folosit de multă vreme legile „agenților străini” pentru a-i trimite dincolo de gratii pe criticii regimului Putin, dar a intensificat arestarea occidentalilor de când a invadat total, nedeclarat și neprovocat Ucraina pe 24 februarie 2022.

Condamnarea pentru acuzația de a fi agent străin se poate solda cu 5 ani de închisoare.

Pe același tipar a fost reținută și jurnalista RFE/RL, Alsu Kurmașeva, căreia i-a fost apoi prelungi arestul până cel puțin pe 5 august.

Vanetier a fost ridicat dintr-o cafenea din Moscova pe 5 iunie pe motiv că a colectat informații despre activitățile militare ale Rusiei, precum și că s-a sustras de la îndatoririle pe care le presupune condiția de „agent străin”, a anunțat serviciul de presă al Comitetului de Investigații al Federației Ruse.

Un scurt videoclip difuzat de comisia de investigație arată un bărbat în blugi și o cămașă neagră arestat într-un restaurant - pe care Reuters l-a putut identifica drept cafeneaua Akademia, situată în centrul Moscovei - de agenții de securitate cu fața mascată, fiind escortat într-un dubă și apoi dus într-o clădire.

„Datele în cauză pot fi folosite de surse străine împotriva securității țării noastre”, spune Comitetul.

Comitetul de anchetă al Rusiei a transmis fără a-i da numele la reținerea sa că a fost reținut în temeiul părții 3 a articolului 330.1 din Codul penal rus. Acest articol pedepsește nedepunerea documentelor necesare înscrierii în registrul „agenților străini”.

Articolul se referă la persoanele care colectează informații „în domeniul activităților militare și tehnico-militare”, care, „dacă sunt obținute din surse străine, pot fi folosite împotriva securității Federației Ruse” .

Potrivit Comitetului de investigație, francezul reținut ar fi colectat „de câțiva ani” astfel de informații fără a se înscrie în registrul „agenților străini” , a vizitat în mod repetat Rusia și „a avut întâlniri cu cetățenii Federației Ruse”.

Articolul 330.1 din Codul penal al Federației Ruse îi amenință chiar și pe cei care colectează informații neclasificate în chestiuni militare și care nu se declară „agenți străini”.

Primul acuzat în temeiul acestui articol în decembrie 2023 a fost chiar jurnalista RFE/RL, Alsu Kurmașeva, redactorul-șef al serviciului Tătar-Bașkir al Europei Libere (Radio Free Europe/Radio Liberty”, declarată organizație indezirabilă în Rusia încă dinainte de a fi declarată „agent străin”.

Vinatier a fost și corespondent al Europei Libere, scrie currenttime.tv.

Laurent Vinatier, 48 de ani, este politolog, cercetător și profesor, doctor în filozofie și expert în conflictul cecen, Rusia și Asia Centrală.

El este angajat al Centrului pentru Dialog Umanitar, cu sediul la Geneva, consilier pentru programul Eurasia și Rusia, specializat în Rusia, Cecenia, Caucaz și Asia Centrală.

Înainte, a fost consultant pentru Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

Comisia de anchetă susține că bărbatul ar fi trebuit să depună documente pentru a se înscrie în registrul „agenților străini”, dar nu a făcut acest lucru și că „a desfășurat o colectare direcționată de informații în domeniul activităților militare și militaro-tehnice ale Federației Ruse”, care, conform legislației ruse, este considerată o infracțiune, deși mai puțin gravă decât spionajul.

„Această informație, obținută de surse străine, poate fi folosită împotriva securității statului. În aceste scopuri, el a vizitat în mod repetat teritoriul Rusiei, inclusiv orașul Moscova, unde a ținut întâlniri cu cetățenii Federației Ruse”, mai spune comitetul în comunicatul dat vineri.

Academicianul a vizitat de mai multe ori Rusia, unde a participat la evenimente organizate de autorități, cum a fost și masa rotundă „ A fost depășită criza din Belarus? Relațiile ruso-belaruse într-un context de destabilizare regională”.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Vinatier s-a întâlnit cu mitropolitul Ilarion Alfeiev, mitropolit de Volokolamsk, la Departamentul Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei și a vorbit de două ori la Academia de Finanțe, sub egida guvernului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG