Forțele de securitate rusești au reținut un cetățean francez suspectat că a colectat informații despre activitățile militare ale Rusiei, precum și că s-a sustras de la îndatoririle pe care le presupune condiția de „agent străin”, a anunțat serviciul de presă al Comitetului de Investigații al Federației Ruse.
Un scurt videoclip difuzat de comisia de investigație arată un bărbat în blugi și o cămașă neagră arestat într-un restaurant - pe care Reuters l-a putut identifica drept cafeneaua Akademia, situată în centrul Moscovei - de agenții de securitate cu fața mascată, fiind escortat într-un dubă și apoi dus într-o clădire.
Fața suspectului este încețoșată.
„Datele în cauză pot fi folosite de surse străine împotriva securității țării noastre”, spune Comitetul.
Comitetul de anchetă al Rusiei transmite, fără a-i da numele cetățeanului francez, că acesta a fost reținut în temeiul părții 3 a articolului 330.1 din Codul penal rus. Acest articol pedepsește nedepunerea documentelor necesare înscrierii în registrul „agenților străini”.
Articolul se referă la persoanele care colectează informații „în domeniul activităților militare și tehnico-militare”, care, „dacă sunt obținute din surse străine, pot fi folosite împotriva securității Federației Ruse” .
Potrivit Comitetului de investigație, francezul reținut ar fi colectat „de câțiva ani” astfel de informații fără a se înscrie în registrul „agenților străini” , a vizitat în mod repetat Rusia și „a avut întâlniri cu cetățenii Federației Ruse”.
Articolul 330.1 din Codul penal al Federației Ruse îi amenință chiar și pe cei care colectează informații neclasificate în chestiuni militare și care nu se declară „agenți străini”.
Primul acuzat în temeiul acestui articol în decembrie 2023 a fost chiar jurnalista RFE/RL, Alsu Kurmașeva, redactorul-șef al serviciului Tătar-Bașkir al Europei Libere (Radio Free Europe/Radio Liberty”, declarată organizație indezirabilă în Rusia încă dinainte de a fi declarată „agent străin”.
Acuzațiile presupun o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.
TASS, citând surse judiciare, scrie că bărbatul reținut este angajat al Centrului Elvețian pentru Dialog Umanitar.
Centrul nu a confirmat încă informațiile despre reținerea angajatului său la Moscova.
Numele francezului a fost dat de postul de televiziune pro-Kremlin REN TV, scrie Le Figaro. Laurent Vinatier, 48 de ani, este politolog, cercetător și profesor, doctor în filozofie și expert în conflictul cecen, Rusia și Asia Centrală.
El este angajat al Centrului pentru Dialog Umanitar, cu sediul la Geneva, consilier pentru programul Eurasia și Rusia, specializat în Rusia, Cecenia, Caucaz și Asia Centrală.
Înainte, a fost consultant pentru Comitetul Internațional al Crucii Roșii.
Videoclipul comisiei de investigații arată aceeași persoană cu fotografia lui Vinatier, a fost corespondent al Europei Libere, scrie currenttime.tv.
Comisia de anchetă susține că bărbatul ar fi trebuit să depună documente pentru a se înscrie în registrul „agenților străini”, dar nu a făcut acest lucru și că „a desfășurat o colectare direcționată de informații în domeniul activităților militare și militaro-tehnice ale Federației Ruse”, care, conform legislației ruse, este considerată o infracțiune, deși mai puțin gravă decât spionajul.
„Această informație, obținută de surse străine, poate fi folosită împotriva securității statului. În aceste scopuri, el a vizitat în mod repetat teritoriul Rusiei, inclusiv orașul Moscova, unde a ținut întâlniri cu cetățenii Federației Ruse”, mai spune comitetul în comunicatul dat vineri.
Alte detalii ale cazului nu sunt încă cunoscute. Ambasada Franței în Rusia nu a comentat detenția.
Academicianul a vizitat de mai multe ori Rusia, unde a participat la evenimente organizate de autorități.
De exemplu, în timpul mesei rotunde „A fost depășită criza din Belarus? Relațiile ruso-belaruse într-un context de destabilizare regională”.
După invadarea Ucrainei de către Rusia, Vinatier s-a întâlnit cu mitropolitul Ilarion Alfeiev, mitropolit de Volokolamsk, la Departamentul Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei și a vorbit de două ori la Academia de Finanțe, sub egida guvernului.