Linkuri accesibilitate

Guvernul suspendă prevederile OUG privind testarea antidrog în trafic


Drugtestuil folosit de polițiștii români
Drugtestuil folosit de polițiștii români

Guvernul va proroga o parte din prevederile Ordonanței de Urgență privind testarea antidrog. Pe perioada suspendării Ordonanței, Institutul de Medicină Legală va fi dotat cu aparatura necesară printr-un program al Băncii Mondiale, pentru ca prevederile OUG să poată fi aplicate.

Prorogarea se va face tot prin ordonanță de urgență, urmând ca în cinci zile să fie convocat Biroul Permanent al Senatului care să ia act, scrie Hotnews.ro.

În 2023, doar 62% dintre drugtestele rapide cu rezultat pozitiv au fost confirmate de analizele de sânge.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că ordonanța de guvern care prevede suspendarea permisului pentru șoferii care refuză testul antidrog și cer să fie testați de Institutul de Medicină Legală (IML) este un pas bun, dar că nu poate fi aplicată decât dacă rezultatele testelor pot fi eliberate în cel mult 48-72 de ore.

El a spus că „nu e o catastrofă, pentru 2 zile, că rămâi fără permis”, ignorând situația șoferilor profesioniști pentru care o astfel de întrerupere ar fi dramatică.

Ciolacu a recunoscut că IML nu are în prezent capacitatea necesară pentru aplicarea prevederilor OUG privind testările și a spus că a discutat cu miniștrii de Interne și de Finanțe pentru achiziția unor aparate de testare care costă 300.000 de euro.

Poliţia Română anunţase anterior că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive şi recomandă conducătorilor auto să verifice prospectul înainte de a se urca la volan.

Aceste substanţe pot da rezultate pozitive la DrugTest, iar până la primirea rezultatelor analizelor de laborator se poate dispune, preventiv, reţinerea permisului de conducere, fără deschiderea unui dosar penal.

În perioada 2021 – 2023, 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate au infirmat testele cu aparatele Drugtest.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG