Linkuri accesibilitate

Atac aerian israelian în Gaza, care l-a vizat pe liderul Hamas, Mohammed Deif. 71 de oameni ar fi murit în urma raidului, spun palestinienii


71 de oameni ar fi murit în atacul aerian israelian, din Gaza, de sâmbătă 13 iulie 2024.
71 de oameni ar fi murit în atacul aerian israelian, din Gaza, de sâmbătă 13 iulie 2024.

Israelul a lansat sâmbătă, pe 13 iulie, un atac aerian în Gaza, care l-ar fi vizat pe şeful militar al Hamas, Mohammed Deif, conform Reuters. Ministerul Sănătăţii din Gaza susține că în raid au fost uciși cel puţin 71 de palestinieni, după ce ar fi fost lovită o tabără de refugiați.

Informații preluate de Reuters au fost făcute publice de un oficial din domeniul securităţii, preluat de radioul armatei israeliene. Nu este clar dacă Mohammed Deif a fost ucis, a declarat oficialul.

Armata israeliană a spus că lovitura împotriva lui Deif l-a vizat și pe Rafa Salama, comandantul Brigăzii Khan Younis din Hamas, descriindu-i pe cei doi drept creierele atacului din 7 octombrie care a declanșat războiul de nouă luni din Gaza

Postul de radio al armatei a transmis că cei doi lideri Hamas se ascundeau într-o clădire din zona umanitară desemnată de Israel, Al-Mawasi, la vest de oraşul Khan Younis din sud. Raidul israelian a distrus și o tabără de corturi în care se adăposteau refugiați palestinieni.

Urmările atacului israelian din tabără de corturi - zona Al-Mawasi. 13 iulie 2024. REUTERS/Mohammed Salem
Urmările atacului israelian din tabără de corturi - zona Al-Mawasi. 13 iulie 2024. REUTERS/Mohammed Salem

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că cel puţin 71 de palestinieni au fost ucişi în atac şi 289 au fost răniţi. Biroul de presă al Hamas a declarat că cel puţin 100 de persoane au fost ucise şi rănite, inclusiv membri ai serviciului civil de urgenţă. Armata israeliană a declarat că analizează raportul.

Un oficial de rang înalt al Hamas, care a vorbit cu jurnaliștii Reuters, nu a confirmat dacă Deif era prezent în clădirea din zona umanitară şi a calificat acuzaţiile israeliene drept "absurde".

„Toţi martirii sunt civili şi ceea ce s-a întâmplat a fost o escaladare gravă a războiului genocidar, susţinut de ajutorul american şi de tăcerea lumii”, a declarat Abu Zuhri pentru Reuters, adăugând că atacul a arătat că Israelul nu este interesat de încheierea unui acord de încetare a focului.

Imaginile filmate de Reuters arată ambulanţe îndreptându-se spre zona lovită de atacul israelian în mijlocul norilor de fum şi praf. Persoane strămutate, inclusiv femei şi copii, fugeau în panică, unii ţinând lucruri în mâini.

Martorii au declarat că atacul a venit surprinzător, pentru că zona fusese calmă. Au fost trase mai multe rachete, spun ei.

Unii dintre răniţi, care erau evacuaţi, erau lucrători ai serviciului de salvare. „Au dispărut cu toţii, întreaga mea familie a dispărut... unde sunt fraţii mei? Au plecat toţi, au plecat toţi. Nu a mai rămas nimeni”, a spus o femeie în lacrimi. „Copiii noştri sunt făcuţi bucăţi, sunt bucăţi. Ruşine”, a adăugat ea.

Un bărbat poartă un cadavru lângă spitalul Nasser, după raidul israelian care a lovit o tabără de corturi, în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, 13 iulie 2024. REUTERS/Hatem Khaled
Un bărbat poartă un cadavru lângă spitalul Nasser, după raidul israelian care a lovit o tabără de corturi, în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, 13 iulie 2024. REUTERS/Hatem Khaled

Cine este Mohammed Deif

Deif, în vârstă de 58 de ani, a fost unul dintre artizanii atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care a declanşat războiul din Gaza. El a supravieţuit la şapte tentative de asasinat israeliene, cea mai recentă în 2021, şi se află de zeci de ani în fruntea listei israeliene cu cele mai căutate persoane.

Este considerat artiznaul rețelei de tuneluri de sub Fâșia Gaza și s-a implicat în fabricarea bombelor. Defi este considerat responsabil pentru moartea a zeci de israelieni în atentate sinucigaşe.

După atacul Hamas din 7 octombrie 2023, Deif ar fi condus operaţiunile militare din tunelurile şi de pe străzile lăturalnice din Gaza.

Într-o înregistrare audio difuzată în timp ce Hamas lansa mii de rachete pe 7 octombrie, Deif a numit raidul „Potopul Al-Aqsa”, indicând că atacul a fost o răzbunare pentru raidurile israeliene asupra moscheii Al-Aqsa din Ierusalim.

O sursă apropiată Hamas a declarat că Deif a început să planifice operaţiunea în mai 2021, după un raid asupra celui de-al treilea loc sfânt al islamului, care a înfuriat lumea arabă şi musulmană.

Există doar trei fotografii ale lui Deif: una la vârsta de 20 de ani, o alta cu el mascat şi o imagine a umbrei sale, care a fost folosită la difuzarea înregistrării audio pe 7 octombrie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG