Linkuri accesibilitate

Controversele unui festival dedicat Generației Z: consum de droguri pe scenă & adulații pentru un influencer acuzat de viol


Rapperul Wiz Khalifa a fost reținut de forțele de ordine după ce a fumat pe scenă o țigară care este posibil să fi conținut marijuana. Artistul este promotor, producător și dealer de canabis. Își vinde marca proprie de „iarbă” într-o rețea de peste 550 de magazine.
Rapperul Wiz Khalifa a fost reținut de forțele de ordine după ce a fumat pe scenă o țigară care este posibil să fi conținut marijuana. Artistul este promotor, producător și dealer de canabis. Își vinde marca proprie de „iarbă” într-o rețea de peste 550 de magazine.

Organizatorii unui festival autointitulat „antidrog” l-au adus pe scenă pe rapperul Wizz Khalifa – dealer de canabis în SUA, unde deține 550 de puncte de distribuție legale. Rapperul a fost reținut de Poliție, însă eliberat în scurt timp. Pe aceeași scenă a urcat și controversatul influencer Andrew Tate, cercetat pentru trafic de persoane și viol. Explicații organizatorilor sunt evazive și ironice.

„Faceți gălăgie pentru fratele meu, Andrew Tate”, strigă rapperul american French Montana, după ce îl îmbrățișează pe scenă pe influencerul britanic stabilit în România.

Și zeci de mii de glasuri izbucnesc în urale – au fost peste 120 de mii de spectatori la festivalul „Beach, please” de la Costinești, de weekendul trecut, cel la care „fratele” Andrew Tate a fost invitatul unui artist.

Andrew Tate și fratele lui, Tristan, au fost arestați (în 2022) și, mai apoi, eliberați sub control judiciar (2023) într-un dosar cu acuzații de crimă organizată: trafic de persoane, grup infracțional, instigare la lovire, lovire sau alte violențe.

Andrew Tate este anchetat, într-un alt dosar, și pentru viol.

Ambii au interdicție de a părăsi România – decizia a fost luată de Curtea de Apel București marți, pe 17 iulie, scrie news.ro.

„România te iubește, frate”, îi strigă French Montana lui Andrew Tate, în uralele publicului, care aprinde mii de lanterne ale telefoanelor, în timp ce din boxe se aude o manea.

„Îmi place distracția, îl iubesc pe Dumnezeu, să mă ocup de afacerea mea și iubesc iarba”, spunea, cu o seară înainte, la același festival, rapperul și dealerul de canabis Wiz Khalifa. Acesta a și fumat, pe scenă, o țigară cu marijuana, fiind reținut de polițiștii din Constanța pentru asta. El a fost eliberat s-a ales cu dosar penal pentru deținere de droguri.

Conform poliţiştilor, artistul „pe parcursul unui recital susţinut în cadrul unui festival de muzică ce se desfăşoară în staţiunea Costineşti, judeţul Constanţa, a deţinut peste 18 grame de canabis (drog de risc) şi a consumat (pe scenă) o altă cantitate de canabis, sub forma unei ţigări artizanale”.

Ambele episoade s-au petrecut în weekend, la „Beach, Please!”, de la Costinești, la un festival prezentat drept antidrog, al cărui public țintă au fost tinerii din Generația Z (12-27 de ani).

Înaintea concertelor, Andrei Șelaru (Selly), co-organizatorul festivalului, spunea că „Beach, Please!” este anti-drog: „Am creat o campanie pe limba generației mele, după ce mult timp informările s-au făcut prin campanii impersonale, rigide, al căror mesaj era ridiculizat și ineficient. Datoria noastră să ne folosim resursele creative și reach-ul imens pentru a lansa prima campanie cool și eficientă antidrog din România”.

Campania, conform organizatorilor, a fost sprijinită de Agenția Națională Antidrog.

Cum au fost selectați artiștii?

Cum au ajuns pe scena unui festival la care au acces inclusiv adolescenți de 14 ani Andrew Tate sau promotorul, producătorul și proprietarul unui lanț de magazine de canabis?

„Selectăm cei mai ascultați și ceruți artiști de tinerii din România. Am făcut inclusiv un sondaj online anul trecut, cerând oamenilor să voteze ce artiști doresc să vină, la care au participat peste 60.000 de persoane din comunitatea Beach, Please!.

Am luat în calcul rezultatele votului și am încercat, în limita posibilităților și bugetului, să ne apropiem cât mai mult de dorințele oamenilor”, a explicat pentru Europa Liberă criteriile de selecție Andrei Şelaru zis „Selly”, co-fondatorul festivalului.

„Unii dintre cei mai votați artiști de comunitate s-au aflat în line-up-ul nostru, motiv pentru care publicul a fost foarte mulțumit de această ediție a festivalului. Acest lucru este demonstrat de faptul că s-au vândut deja, în trei zile, peste 50.000 de bilete pentru ediția de anul viitor”, a mai spus Andrei Şelaru.

Întrebat cum a ajuns la festival Wiz Khalifa, consumator, producător și vânzător de canabis, Selly a răspuns: „cu avionul”.

Promotor al canabisului, Wiz Khalifa are în Statele Unite ale Americii, din 2021, o afacere prin care vinde acest tip de drog printr-o rețea care a depășit 550 de magazine. În statele din SUA unde vinde Khalifa, activitatea este legală.

Are și un joc video cu peste 10 milioane de utilizatori referitor la o plantație de „iarbă”. Prezintă constant pe rețelele sociale clipuri în care învață consumatorii cum să fumeze. După ce a fost reținut de polițiștii români, pentru ca mai apoi să fie eliberat, Wiz Khalifa a publicat un mesaj pe o rețea socială în care a scris că va reveni în România.

Întrebat de Europa Liberă dacă știa că rapperul american este consumator, producător și vânzător de canabis, Andrei Şelaru a evitat continuarea dialogului.

„Cred că răspunsurile mele de până acum sunt elocvente și suficiente”, a transmis, în încheiere, Selly.

Cât privește prezența lui Andrew Tate, co-organizatorul Festivalului „Beach, Please!” susține că prezența acestuia pe scenă a fost o surpriză și pentru el.

„Noi nu știam că va fi acolo, pentru că nu cerem niciodată o listă nominală a invitaților pe care un artist îi are pe scenă. Nu cerem, pentru că nu este treaba noastră. Noi punem la dispoziție o platformă, o scenă pe care artistul vine și se exprimă liber”, a postat, într-un story pe Instagram, Selly.

Potrivit G4Media, pagina de TikTok a festivalului a atins în timpul festivalului 1,1 milioane de urmăritori iar pagina de Instagram are peste 460.000 de urmăritori. „Beach, Please!” este festivalul din România cu cei mai mulți urmăritori pe rețelele de socializare, depășind festivalurile cu tradiție. Printre cele mai distribuite momente au fost cele în care Khalifa a fost reținut de Poliție sau când Andrew Tate a urcat pe scenă.

Cum sunt selectați artiștii la alte festivaluri

Europa Liberă a întrebat organizatorii altor festivalurilor de top din România cum sunt selectați artiștii și ce răspundere au organizatorii pentru prestația de pe scenă a acestora.

„Pentru fiecare ediție, line-up Electric Castle este construit în baza unui mix elaborat, la baza căruia stau preferințele publicului, filosofia noastră de a oferi artiști reprezentativi din genuri muzicale foarte diverse și dorința de a expune publicul atât la experiența de a vedea live nume mari, consacrate, cât și artiști aflați la început de carieră, dar care se disting prin creativitate și calitate”, a declarat pentru Europa Liberă Renate Rozenberg, PR manager Electric Castle.

Conform acesteia, niciun festival nu poate cenzura modul în care artiștii aleg să se prezinte în fața publicului, însă există opțiunea de a-i selecta pe cei cu care rezonezi, ca valori.

„Un exemplu din acest an pentru noi, Massive Attack, o trupă foarte implicată social, ne așteptăm să își continue campania prin care militează pentru oprirea conflictelor armate. Anul trecut, Macklemore a purtat o ie cumpărată la Cluj pentru a-și exprima susținerea pentru micii artizani locali și a încurajat publicul să-i descopere - parte din filosofia lui de a susține micile businessuri”, a punctat Renate Rozenberg.

La Electric Castle, care durează cinci zile și se ține la Cluj, în iulie-august, asistă în fiecare an, peste 100.000 de oameni.

În cazul SAGA Festival, de la București, lucrurile stau diferit.

„Artiștii sunt selectați de departamentul Artist Council din Olanda, cu consultarea, pe alocuri, a echipei din România, pentru a ne asigura că nu există diferențe culturale. În sensul în care pot exista situații în care un artist să fie foarte cunoscut în Olanda, dar să nu aibă priză la publicul din România și viceversa”, a declarat pentru Europa Liberă organizatorul SAGA Festival.

Cât privește ce se întâmplă pe scenă, responsabilitatea este lăsată exclusiv în seama celui care urcă pe ea.

„Artiștii sunt personalități complexe, iar atât repertoriul muzical, cât și conduita lor de pe scenă sau mesajele lor către public nu țin de organizator. Ca organizator, responsabilitatea este să te asiguri că ai îndeplinit condițiile contractuale ce țin de plăți și de rider-ele tehnice și să speri că artiștii sunt profesioniști, la rândul lor”, susțin reprezentanții SAGA Festival.

De o părere diametral opusă este Mihai Răzvan Mugescu, managerul festivalului de blues Music Summer Camp Brezoi (zona Călimănești).

„Orice organizator știe ce artist ia și la ce riscuri se poate expune prin asocierea cu artistul respectiv. Îți asumi, este ca și cum îi îmbrățișezi actul artistic și ești pe aceeași lungime de undă cu el. Organizatorul e 100% responsabil de artistul pe care-l îl invită și de ce se întâmplă pe scenă”, a spus pentru Europa Liberă Mihai Răzvan Mugescu.

Selly despre accesul la droguri și rolul anturajului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:59 0:00

Revenind la „Beach, Please!”, părerea organizatorilor este una pozitivă, în pofida controverselor.

„Ediția festivalului s-a desfășurat absolut excelent, fără niciun fel de incident major. Evenimentul s-a desfășurat foarte – foarte bine”, a spus co-organizatorul Andrei Şelaru în conferința de presă de la finalul evenimentului.

Droguri la festival: de la mesaje, la prizat

Festivalurile sunt tratate de autoritățile române ca evenimente la care participanții – de regulă tineri – găsesc foarte ușor droguri.

În cazul Festivalului „Beach, Please”, în ultima zi, aproape 500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale (fără a se specifica dacă erau și afecțiuni generate de consum), au anunţat reprezentanţii Grupării Mobile de Jandarmi „Tomis” Constanţa.

Conform aceleiași surse, au fost găsite droguri doar asupra a șapte persoane care doreau să intre la evenimentul la care au participat peste 100.000 de tineri.

Numărul redus poate fi explicat și prin lipsa câinilor special antrenați în depistarea stupefiantelor.

La ediția precedentă, din 2023, la „Beach, Please!” a fost prezent și Vlad Pascu, cel care, sub influența stupefiantelor, a accidentat mortal cu mașina doi tineri, în localitatea 2 Mai.

La ediția din 2022 a Festivalului SAGA, un tânăr a decedat și alții au ajuns la spital după ce au consumat substanțe ilegale.

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri legate de consumul de droguri este cel al designerului Răzvan Ciobanu. Acesta a murit în 2019 într-un accident de mașină după ce a plecat de la Festivalul Sunwaves.

Examenul toxicologic a arătat că era sub influența stupefiantelor.

Conform estimărilor Ministerului Justiției, aproximativ două milioane de români au consumat droguri cel puțin o dată.

Cifrele sunt susținute și de ultimul raport, din 2023, al Agenției Naționale Antidrog.

10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15 - 64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii, în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an. 3,9% au consumat în ultima lună.

Dintre tineri (15 - 34 ani), 16,9% au precizat că au consumat droguri cel puțin o dată, iar unul din zece adolescenți de 16 ani a declarat și el că a încercat stupefiante.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG