Frații Andrew și Tristan Tate, împreună cu alte două persoane, anume două femei, au fost trimiși în judecată. Ei sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat în vederea comiterii a infracțiunii de trafic de persoane pe teritoriul României, Statelor Unite ale Americii și Marii Britanii. Toate cele patru persoane neagă acuzațiile.
Procurorii DIICOT arată că au dispus trimiterea în judecată a patru persoane într-un dosar în care sunt acuzate, printre altele, de trafic de persoane şi alterarea integrităţii datelor informatice.
Două dintre persoane au dublă cetăţenie, britanică şi americană. Ceilalți doi cetăţeni sunt români.
Cele patru persoane sunt trimise în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane în formă continuată, viol în formă continuată, acces ilegal la sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, instigare la lovire sau alte violenţe şi lovire sau alte violenţe.
Anchetatorii au reţinut în cauză că, la începutul anului 2021, cei patru ar fi constituit un grup infracţional organizat. Infracțiunea de trafic de persoane ar fi fost plănuită pe teritoriul României, dar şi al altor state, precum Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, potrivit DIICOT.
„Persoanele vătămate au fost recrutate de cetăţenii străini, prin inducere în eroare cu privire la intenţia de a întemeia o relaţie de căsătorie/concubinaj şi existenţa unor sentimente reale de iubire (metoda loverboy)”.
Persoanele în cauză au fost ulterior transportate şi adăpostite în imobile din judeţul Ilfov. Acolo, prin exercitarea de acte de violenţă fizică şi constrângere psihică (prin intimidare, supraveghere constantă, controlul şi invocarea de pretinse datorii), au fost exploatate sexual de membrii grupului.
Victimele au fost obligate să ia parte la manifestări pornografice în vederea producerii şi difuzării prin intermediul unor platforme de socializare de materiale având un astfel de caracter, precizează procurorii.
Este vorba de șapte persoane vătămate, identificate pe parcursul urmăririi penale, care au fost supuse la executarea unei munci, în mod forţat, în scopul obţinerii de beneficii financiare.
Dintre cele şapte persoane vătămate care au fost exploatate sexual de grupul infracţional organizat, trei s-au constituit parte civilă în procesul penal, informează procurorii.
Cu privire la infracţiunea de viol, anchetatorii spun că, în luna martie 2022, o persoană vătămată ar fi fost constrânsă de unul dintre bărbaţi, prin exercitarea de violenţe fizice şi presiuni psihice, să întreţină în mod repetat relaţii sexuale.
DIICOT precizează că prin rechizitoriu s-a solicitat confiscarea mai multor bunuri mobile şi imobile (indisponibilizate şi sechestrate):
- 15 terenuri şi clădiri situate pe raza judeţelor Ilfov, Prahova şi Braşov,
- 15 autoturisme de lux,
- 14 ceasuri de lux,
- 2 lingouri şi o medalie,
- părţile sociale deţinute în cadrul a 4 societăţi comerciale,
- sumelor de 86.580 lei, 52.650 euro, 17.430 USD şi 10.370 lire sterline şi sumei de 21.080508 BTC, existentă în portofele de criptomonedă (aproximativ 384.904,789 USD).
Inculpații sunt obligați la plata unor cheltuielile judiciare avansate de stat în cuantum de 300.000 lei.
De asemenea, prin actul de sesizare s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la comiterea infracţiunilor de spălare a banilor, favorizarea făptuitorului, influenţarea declaraţiilor, trafic de minori şi trafic de persoane.
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti.