Linkuri accesibilitate

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis la Teheran


Liderul Hamas, Ismail Haniyeh (stânga), în timpul unei vizite în Qatar.
Liderul Hamas, Ismail Haniyeh (stânga), în timpul unei vizite în Qatar.

Unul dintre liderii Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis la Teheran, au anunțat miercuri dimineața reprezentanții Gărzii Revoluționare paramilitare a Iranului. Hamas a dat vina pe Israel pentru atac, transmite Associated Press.

Israelul a promis că îi va ucide pe Haniyeh și alți lideri ai Hamas în urma atacului din 7 octombrie asupra Israelului, atac soldat cu 1.200 de morți și 250 de ostatici.

Contactat de reprezentanții agenției de presă, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene nu a răspuns solicitării de a comenta situația. Adesea, Israelul nu o face când vine vorba de acțiunile comise de agenția lor de informații Mossad, susține Associated Press.

Hamas a spus că Haniyeh a fost ucis „într-un atac aerian sionist asupra reședinței sale din Teheran, după ce a participat la învestirea noului președinte al Iranului”.

„Hamas declară marelui popor palestinian și poporului națiunilor arabe și islamice și tuturor oamenilor liberi din lume, fratele lider Ismail Haniyeh un martir”, se mai arată în declarația grupării.

Haniyeh a părăsit Fâșia Gaza în 2019 și a trăit în exil în Qatar. Liderul Hamas din Gaza este Yehya Sinwar, cel care a condus atacul din 7 octombrie.

Haniyeh a fost la Teheran pentru a participa marți la ceremonia de depunere a jurământului președintelui iranian Masoud Pezeshkian. Iranul nu a oferit detalii despre cum a fost ucis Haniyeh, iar Garda a spus că desfășoară o investigație.

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh (stânga) se afla în Iran pentru a participa la ceremonia de învestire a noului președinte, întâlnindu-se și cu liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei.
Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh (stânga) se afla în Iran pentru a participa la ceremonia de învestire a noului președinte, întâlnindu-se și cu liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei.

Analiştii de la televiziunea de stat iraniană au început imediat să dea vina pe Israel pentru atac.

Nu a existat nicio reacție imediată din partea Casei Albe. Aparentul asasinat vine într-un moment sensibil, deoarece administrația Biden încercă să determine Hamas și Israelul să accepte cel puțin un acord temporar de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor.

Cum s-a întâmplat?

Haniyeh se afla la Teheran pentru învestirea președintelui iranian Masoud Pezeshkian și era cazat într-o reședință din nordul orașului, conform unei publicații locale citate de CNN.

În jurul orei 2 a.m., ora locală, un „proiectil ghidat în aer” a vizat locul în care stătea Haniyeh, potrivit publicației de stat iraniene IRNA, citată de CNN. Garda de corp a lui Haniyeh a fost, la rândul său, ucisă.

IRNA a transmis că sunt în desfășurare investigații suplimentare pentru a stabili detaliile operațiunii și poziția de unde a fost tras proiectilul.

Reacția autorităților iraniene

Președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, a condamnat miercuri uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran.

El a spus, într-o postare pe platforma X, că țara sa își va apăra integritatea teritorială și îi va face pe cei responsabili să-și regrete acțiunile. Hamas a dat vina pe Israel, care a refuzat să comenteze.

Iranul își va „apăra integritatea teritorială, demnitatea, onoarea și mândria și îi va face pe ocupanții teroriști să regrete actul lor laș” de asasinare a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, a declarat miercuri președintele Masoud Pezeshkian, citat de Associated Press.
Președintele Iranului nu a oferit și detalii referitoare la cum va face toate aceste lucruri.

Uciderea lui Haniyeh, motiv de escaladare a conflictului cu Israel

„Asasinarea fratelui Haniyeh de către ocupanții israelieni reprezintă o escaladare gravă care urmărește să încalce voința Hamas”, a declarat pentru Reuters un înalt oficial al Hamas, Sami Abu Zuhri.
El a spus că Hamas, gruparea islamistă palestiniană care a condus Gaza, va continua calea pe care o urmărea, adăugând: „Suntem încrezători în victorie”.

Cel mai înalt organism de securitate al Iranului este de așteptat să se întâlnească pentru a decide strategia țării ca reacție la moartea lui Haniyeh, un aliat apropiat al Teheranului, a declarat o sursă de rang înalt pentru Reuters.

Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, a condamnat uciderea lui Haniyeh.

Facțiunile palestiniene din Cisiordania ocupată au cerut o grevă generală și demonstrații în masă.
Haniyeh, care locuia în ultimii ani în Qatar, era considerat interfața diplomației internaționale a grupului palestinian.

Trei dintre fiii săi au fost uciși recent în Gaza într-un atac aerian israelian, în contextul războiul declanșat de atacul condus de Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Cine a fost Haniyeh

În vârstă de 62 de ani, Haniyeh făcea parte din Hamas de zeci de ani, devenind șeful politic al grupului în 2017, arată CNN.

În ciuda acestei desemnări și spre deosebire de conducerea militară a Hamas, Haniyeh a călătorit la nivel global, întâlnindu-se cu personalități mondiale, în calitate de șef politic al organizației.

În timpul războiului cu Israelul din Gaza, a avut un rol central în discuțiile privind ostaticii și încetarea focului dintre Israel și Hamas.

La începutul acestei primăveri, a spus că gruparea Hamas este dispusă să încheie un acord. Condițiile vizau retragerea Israelului din Gaza și o garanție pentru încetarea permanentă a luptei în enclavă, cerințe pe care Israelul le-a numit „inacceptabile”.

Haniyeh a fost în legătură cu mediatorii din Qatar și Egipt la începutul lunii iulie. Negocierile rămân incerte acum, în ciuda unor speranțe că se apropie de un acord-cadru, exprimate la începutul lunii.

Moartea lui Haniyeh „va avea o influență semnificativă asupra acestor negocieri”, a declarat miercuri Barak Ravid, analistul politic și politic extern al CNN.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG