Linkuri accesibilitate

Peste 50.000 de persoane au fost reținute de când au început protestele în Belarus


Zeci de mii de persoane au fost reținute în Belarus după protestele în masă declanșate de fraudarea alegerilor din august 2020.
Zeci de mii de persoane au fost reținute în Belarus după protestele în masă declanșate de fraudarea alegerilor din august 2020.

Peste 50.000 de persoane au fost reținute din motive politice după ce au izbucnit proteste în masă în urma alegerilor prezidențiale din august 2020, a declarat Leonid Sudalenko, membru al centrului belarus pentru drepturile omului Viasna și fost deținut politic.

Calculele făcute de organizația sa arată că cel puțin 5.472 de persoane au fost deja condamnate în dosare penale motivate politic, a spus Sudalenko.

Protestele au fost declanșate de rezultatele alegerilor din august 2020, care i-au oferit autocratului Alexandr Lukașenko, fostul șef de colhoz aflat la putere neîntrerupt din 1994, al șaselea mandat în funcție, în ciuda dovezilor masive că a fraudat grosolan alegerile.

Protestatarii i-au cerut demisia și noi alegeri, acuzând autoritățile de falsificare și cruzime fără precedent față de participanții la mitingurile opoziției.

Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, cel puțin opt persoane au fost ucise în timpul reprimării violente a protestelor.

Autoritățile țării au deschis mii de dosare penale împotriva oponenților lor, iar sute de oameni, inclusiv lideri de opoziție, au primit pedepse mari de închisoare.

După represiuni și arestări masive, protestele de stradă pur și simplu au dispărut.

Statele Unite, Uniunea Europeană și alte câteva țări au refuzat să-l recunoască pe Lukașenko învingător al alegerilor.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
XS
SM
MD
LG