Linkuri accesibilitate

Bulgaria | Distincție de stat pentru fostul șef al cenzurii comuniste


În anii ’80, Gheorghi Iordanov s-a ocupat de cenzură și reprimarea creației artistice care nu se alinia ideologiei oficiale.
În anii ’80, Gheorghi Iordanov s-a ocupat de cenzură și reprimarea creației artistice care nu se alinia ideologiei oficiale.

Recomandarea guvernului de la Sofia de a-i acorda cea mai înaltă distincție de stat lui Gheorghi Iordanov, fost ministru al Culturii în timpul regimului comunist al lui Todor Jivkov, a stârnit indignare și dezbatere politică în Bulgaria.

Bulgaria se îndreaptă spre al șaptelea rând de alegeri generale din ultimii trei ani și e într-o continuă criză politică - iar guvernul interimar a decis recent să-i acorde lui Iordanov, un important și influent apartcic al Partidului Comunist, care tocmai a împlinit 90 de ani - prestigiosul Ordin „Stara Planina” în primul grad.

Iordanov ar fi primul înalt oficial al partidului care ar primi prestigiosul premiu în perioada postcomunistă, iar criticii spun că ar fi un gest lipsit de respect pentru victimele comunismului și ar reabilita trecutul tulbure al Bulgariei.

Atanas Atanasov, liderul coaliției democratice reformiste din Bulgaria „Continuăm Schimbarea”, a declarat în Parlament, pe 1 august, că se opune puternic nominalizării și le-a amintit colegilor legiuitori că există o lege din 2000, prin care regimul comunist a fost declarat regim criminal.

Parlamentarul bulgar Atanas Atanasov consideră inacceptabilă acordarea vreunei distincții fostului ministru comunist Gheorghi Iordanov.
Parlamentarul bulgar Atanas Atanasov consideră inacceptabilă acordarea vreunei distincții fostului ministru comunist Gheorghi Iordanov.

Comentariile lui Atanasov au dat naștere unei dezbateri aprinse, în momentul în care reprezentanții Partidului Socialist Bulgar, succesorul Partidului Comunist, l-au confruntat la tribună.

Suporterii lui Iordanov l-au apărat pe fostul ministru comunist, spunând că, prin „promovarea culturii și moștenirii naționale”, acesta a fost un mare ambasador al Bulgariei.

Ei au vorbit despre rolul fostului demnitar în organizarea expozițiilor internaționale cu comorile tracice găsite în Bulgaria și promovarea muzicii populare și clasice bulgare în străinătate.

Agitprop

Născut în 1934, Iordanov a urcat treptele puterii din Partidul Comunist Bulgar (PCB) în departamentul de propagandă, care era strâns legat de Komsomol, aripa de tineret a formațiunii politice.

Gheorghi Iordanov a urcat treptele ierarhia Partidului Comunist în anii ’80.
Gheorghi Iordanov a urcat treptele ierarhia Partidului Comunist în anii ’80.

Se pare că Iordanov era apropiat de Liudmila Jivkova, fiica liderului PCB, cunoscută pentru rolul activ în promovarea internațională a artelor și culturii bulgare.

În ciuda faptului că a deținut pentru o perioadă scurtă - 1987 până în noiembrie 1989 - funcția de ministru al Culturii, Iordanov a fost o persoană importantă în anii ’80, când s-a ocupat de implemntarea cenzurii și înlăturarea oricărei forme de creație artistică care nu se alinia ideologiei oficiale.

Începând cu 1982, Iordanov a fost președinte al Comitetului de Cultură de la nivel ministerial, iar din 1986, a fost șeful Consiliului pentru Dezvoltare Spirituală, un organism care reglementa activitățile religioase și culturale.

În decizia de a-l onora pe Iordanov, inițiată de ministrul interimar al Culturii, Naiden Todorov, se vorbește despre „contribuția lui Iordanov la înălțarea spirituală a națiunii”. Exact aceasta este expresia care a provocat rumoare în Bulgaria. Ea amintește de retorica naționalistă din ultimii ani de guvernare comunistă.

Implicarea în deportarea turcilor bulgari

La finalul anilor 1980, guvernul comunist bulgar a lansat o campanie de asimilare forțată a minortății etnice turce. Scopul ei era restricționarea utilizării limbii turce și obligația ca etnicii turci să folosească versiuni slave ale numelor lor.

Președintele bulgar, Rumen Radev, la un summit la Oxfordshire, Marea Britanie, pe 18 iulie.
Președintele bulgar, Rumen Radev, la un summit la Oxfordshire, Marea Britanie, pe 18 iulie.

Cu toate acestea, efortul de integrare a avut o rezistență puternică din partea minorității turce, ceea ce a dus la expulzarea, în 1989, a aproape 320.000 de etnici turci și la migrarea lor forțată în Turcia.

Arhivele Partidului Comunist și ale serviciilor de informații au dezvăluit că Iordanov a fost implicat în discuțiile Biroului Politic cu privire la modul de deportare a turcilor bulgari în 1989. „Țara noastră are un interes să verse niște sânge”, a spus Iordanov într-o întâlnire a Biroului Politic. „Ce e necurat trebuie să expire”.

Nostalgia pentru comunism

La aproape 35 de ani de la căderea comunismului, Bulgaria se luptă încă să rezolve nedreptățile din trecutul său autoritar.

Cei care militează pentru justiția istorică au criticat lustrația limitată din Bulgaria, educația publică slabă și deschiderea numai parțială a arhivei serviciului de securitate.

Legea din 2000, prin care regimul comunist era numit criminal - cea la care se referea Atanasov în Parlament - a fost deseori criticată pentru că nu a oferit și un cadru legislativ pentru pedepsirea vinovaților de crime politice din timpul comunismului.

În timp ce Iordanov ar deveni primul înalt demnitar comunist căruia să i se acorde Ordinul „Stara Planina”, nu e prima dată când bulgari cu legături strânse cu regimul comunist au fost onorați de stat.

În timpul președinției lui Rumen Radev, printre cei care au primit premii de stat au fost un om de afaceri cu legături cu Multigrup - holding asociat fostei securități bulgare, și un fost angajat al securității.

Radev a fost nominalizat pentru președinția țării - o poziție influentă, dar mai mult ceremonială - de către Partidul Socialist Bulgar, iar declarațiile lui pro-ruse au fost extrem de apreciate de suporteri.

Nostalgia pentru comunism și perioada sovietică merge mână în mână cu sentimentele anti-occidentale, antidemocratice și pro-ruse. Aceste puncte de vedere sunt reprezentate în parlament de către Partidul Socialist Bulgar și de formațiunile de extremă dreapta Renașterea și Măreția.

Bulgaria este încă afectată de corupție la nivel înalt și crimă organizată, o mare parte dintre acestea implicând rețele de afaceri dubioase, care au legături cu fosta poliție secretă comunistă. Mulți foști oficiali comuniști sunt încă activi în poziții politice cheie.

Ordinul „Stara Planina”, care și-a primit numele de la un lanț muntos balcanic celebru (se întinde din Serbia până la Marea Neagră), este acordat cetățenilor bulgari sau străni pentru realizări extraordinare și servicii aduse Bulgariei. Ordinul în gradul întâi este acordat doar celor mai importanți dintre aceștia.

Articol publicat inițial pe rferl.org.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG