Linkuri accesibilitate

Bulgaria se îndreaptă spre al șaptelea rând de alegeri anticipate


Parlamentul bulgar
Parlamentul bulgar

Bulgaria, cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, se confruntă cu al șaptelea rând de alegeri parlamentare în doar trei ani.

Ultimul din cele trei partide politice selectate de președintele Rumen Radev pentru a forma un guvern de coaliție a returnat mandatul luni din cauza lipsei de sprijin.

Partidul bulgar „Există un astfel de popor” (ITN) a returnat pe 5 august mandatul de a forma un guvern președintelui Rumen Radev după alegerile din 16 iunie, transmite Reuters.

Radev va trebui să programeze încă un rând de alegeri parlamentare în termen de 60 de zile, cel mai probabil pe 6 sau 13 octombrie. ITN a primit mandat pe 29 iulie.

Țara a fost afectată de mai multe schimbări de guvern după ce protestele împotriva corupției din 2020 au ajutat la răsturnarea unei coaliții conduse de partidul de centru-dreapta GERB.

GERB, în prezent cel mai mare partid din parlament, și reformistul Continuăm Schimbarea (PP) nu au reușit fiecare la rândul lor să formeze o coaliție stabilă în urma alegerilor neconcludente din 8 iunie. Luni, micuțul partid Există un astfel de popor (ITN) și-a predat mandatul.

După întâlnirea cu Radev, Toshko Yordanov, președintele grupului parlamentar ITN, a declarat reporterilor că partidele nu au reușit să găsească un teren comun pentru formarea unui nou guvern.

„Înțelepciunea politică a unui partid nu a fost suficientă pentru a lua o decizie, așa că returnăm mandatul neîndeplinit”, a spus Yordanov, al cărui partid ocupase locul șase la alegeri, câștigând doar 16 locuri în parlamentul de 240 de membri.

Radev trebuie acum să numească un prim-ministru interimar și are zile pentru a convoca alte alegeri parlamentare anticipate, al șaptelea din 2021, care trebuie să aibă loc apoi în două luni.

„Spirala alegerilor neconcludente continuă, iar asta nu numai că provoacă iritare, ci deblochează și o serie de procese distructive”, a spus Radev.

„Facem apel la o dezbatere politică semnificativă și un joc echitabil în săptămânile următoare. În caz contrar, suntem sortiți să repetăm proceduri pe care din ce în ce mai mulți oameni le consideră inutile", a spus Radev.

Alegerile din iunie au fost declanșate de prăbușirea, în martie, a unei coaliții formată din GERB, care deținuse puterea o mare parte din ultimii 15 ani, și partidul PP.

GERB a fost pe primul loc la votul din iunie, câștigând 68 de locuri, în timp ce partidul PP a obținut 39. Ambele partide sunt, în general, pro-UE, dar au fost supuse unor certuri persistente și rivalități personale.

Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene și unul dintre cele mai corupte, are nevoie de o perioadă de guvernare stabilă pentru a îmbunătăți fluxul de fonduri UE/

Impasul politic îi împiedică, de asemenea, eforturile de a adera la euro și pe deplin la spațiul Schengen.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG