- „Imaginați-vă că sunteți administrator executiv al unei companii de transport al energiei electrice și aveți responsabilitatea de a stabili direcția strategică a organizației pentru următorii cinci ani. Compania se confruntă cu necesitatea de a adopta tehnologii noi și cerințe stricte de reglementare. Trebuie să formulați obiective strategice clare și să elaborați planuri de acțiune pentru a atinge aceste obiective, asigurând în același timp resursele necesare și anticipând rezultatele așteptate. Descrieți în detaliu cum ați aborda această situație pentru a formula obiectice strategice ce conduc către atingerea misiunii și viziunii organizației”.
- „Prin raportare la situația anterioară, vă rugăm să detaliați următoarele
- Cum veți evalua și prioritiza aceste oportunități de investiții pentru a susține obiectivele organizatorice pe termen lung?
- Ce criterii veți folosi pentru a aloca eficient resursele companiei către proiectele de investiții prioritate, asigurând un echilivru între nevoile și obiectivele pe termen lung ale organizației?
- Cum veți gestiona procesul de implementare a acestor investiții pentru a asigura eficiența și rentabilitatea acestora, evitând depășirile de costuri și întârzierile?”
Un profesor de sport, un absolvent de drept la 35 de ani și un polițist au răspuns la aceste probleme mai bine decât un absolvent de drept în SUA, cu experiență de peste opt ani la Transelectrica.
Cei trei, alături de alți șapte candidați, s-au calificat în următoarea etapă a selecției pentru desemnarea directorilor companiei de stat de transport al energiei.
A fost un test scris, cu 40 probleme* – două dintre ele sunt mai sus – și timp de răspuns trei ore.
„Cerințele de la chestionare sunt, de fapt, o lucrare în sine, ceva între Master și Doctorat. Nu aveai cum să răspunzi în 4 minute, atât cât aveai timp la fiecare întrebare. Poate, doar, dacă știai dinainte întrebările și nici măcat atunci, nu aveai timpul suficient să le scrii, doar să le iei cu copy-paste”, spune acesta. Candidatul a făcut deja contestație.
Selecția conducerii executive a Transelectrica
Pe 25 iunie, Transelectrica anunța că începe procesul de selecție a celor cinci membri ai directoratului societății. O procedură care ar trebui să aducă la conducerea companiei oameni capabili și cu experiență în management și experți în energetică. Vor avea un mandat de patru ani ca să conducă o companie strategică a României.
Procedura este și parte a nenumăratelor angajamente pe care România și le-a asumat prin PNRR, adică Programul Național de Refacere și Reziliență, prin care are access la circa 29 de miliarde de euro.
Deși întreaga selecție ar trebui să fie transparentă, Transelectrica a refuzat să comunice cine sunt cei care concurează pentru o funcție de conducere.
În final, conform surselor Europa Liberă, în cursa pentru conducerea executivă a companiei naționale s-au înscris 38 de persoane.
De ce este atât de râvnit un post în conducerea Transelectrica, dincolo de salariul motivant de peste 10.000 de euro pe lună?
Datorită perspectivei gestionării unor sute de milioane de euro, fonduri pentru dezvoltarea și modernizarea companiei. Mai exact, cele peste 470 de milioane de euro care vor veni prin Fondul pentru Modernizare.
Câteva dintre numele candidaților au ajuns publice, datorită avertizorului de integritate Ștefan Jicol, angajat al Secretariatului de Stat al Guvernului, care le-a publicat pe o rețea socială.
Noul Directorat al companiei e ales astfel:
- candidații se înscriu la selecție;
- candidații trec prin mai multe etape ale selecției (dosar, examen scris, interviu șamd). Unii dintre ei sunt eliminați pe parcurs;
- comisia de examinare – Comitetul de nominalizare și remunerare al Translectrica din cadrul Consiliului de Supraveghere al Transelectrica – este cea care face selecția la fiecare etapă;
- după finalizarea selecției, Comitetul face cinci propuneri pentru funcțiile de membru al Directoratului;
- Consiliul de Supraveghere al Transelectrica îi numește pe cei aleși de Comitet.
Iar procesul de selecție este un cerc complet care începe și se termină cu vicepreședintele AMEPIP.
- Victor Moraru este vicepreședintele AMEPIP, agenție care participă la procesul de selecție a Directoratului Transelectrica, conform legii;
- Alexandru Vasilescu conduce Comitetul de nominalizare și remunerare din cadrul Consiliului de Supraveghere;
- Alexandru Vasilescu, spune avertizorul de integritate al SGG, Ștefan Jicol, este finul lui Marian Neacșu, șeful Secretariatului General al Guvernului (SGG). Marian Neacșu neagă această informație;
- Alexandru Vasilescu este secretar de stat la SGG;
- Marian Neacșu este prietenul lui Victor Moraru;
- Victor Moraru candidează la conducerea Transelectrica;
- SGG este acționar majoritar la Transelectrica;
- Victor Moraru a promovat prima etapă a preselecției la conducerea Transelectrica.
Și cercul s-a închis.
„Nu am absolut nicio legatură si, evident, nicio implicare cu procedurile de selecție derulate la vreo societate din coordonarea/subordonarea vreunei autorități publice tutelare! Dl. Vasilescu nu este finul meu!”, spune Marian Neacșu pentru Europa Liberă.
Comisia Europeană a notificat Guvernul României despre o schemă de numiri după același model la AMEPIP. Întreaga conducere AMEPIP a demisionat după adresa Comisiei Europene.
Alexandru Vasilescu a fost numit în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica pe 1 martie 2024. „Nu am avut implicare în alegerea lui Alexandru Vasilescu în Consiliul de Supraveghere. Agenția a devenit operațională pe 6 martie 2024”, susține Victor Moraru, căruia Europa Liberă i-a cerut un punct de vedere privind posibilele conflicte de interese apărute în procesul de selecție.
Moraru nu consideră conflict de interese faptul că agenția la care e vicepreședinte are atribuția de participare la selecția conducerii Transelectrica, poziție pe care o vizează. „Acelea sunt atribuții, nu conflict de interese”, spune Victor Moraru, pentru Europa Liberă.
Cine s-a înscris la concurs?
38 de candidați, printre care sunt și toți cei patru membri actuali ai Directoratului, numiți provizoriu în mai 2024:
Ștefăniță Munteanu – director general numit provizoriu. Licențiat economist la Universitatea Româno-Americană. Timp de zece ani, până în 2016, a lucrat la mai multe firme private. Apoi, până în 2017, a fost inspector la o primărie comunală din județul Buzău. A plecat la București, la Guvern. Mai întâi, la Ministerul Turismului, apoi consilier personal al premierului de atunci, Mihai Tudose, funcție pe care a ocupat-o până în 2018. În 2020 a fost ales consilier județean în Buzău, iar din 2023 este director la Transelectrica.
Cătălin Constantin Nadolu – membru provizoriu al Directoratului. Absolvent al Academiei de Poliție. De la Academie ajunge direct la Ministerul Tineretului și Sportului. În 2009, e numit șef de departament la Regia Protocolului de Stat, iar din 2021 e consilier la Guvern.
Florin Cristian Tătaru – membru provizoriu al Directoratului. Licențiat al Academiei de Științe Economice. Între 2012 și 2016 a fost deputat PSD de Maramureș. Între 2009 și 2011, 2016 și 2017 a fost director al Direcției Silvice Maramureș. Din 2017, e membru al Directoratului la Transelectrica.
Bogdan Toncescu – membru provizoriu al Directoratului. Absolvent de Drept în SUA, în 2007. Din 2002 a început să lucreze la Consulatul Român din New York, stagiar. Între 2004 și 2006 a fost consultant la Banca Mondială și stagiar al Misiunii României la ONU. În 2006, era vice-decan la Școala de Drept a Universității Hofstra, poziție din care este cooptat consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, în 2012. A lucrat și la Ministerul Afacerilor Externe și la cel al Transporturilor, iar din 2014 e membru în directoratul Transelectrica.
Dar și Victor Moraru, vicepreședintele demisionar al AMEPIP. Moraru a terminat facultatea la 35 de ani, are afaceri în energie prin intermediari și, cel mai important, este prieten cu Marian Neacșu, șeful Secretariatului General al Guvernului.
Este încă în poziția de vicepreședinte al AMEPIP pentru că, după demisia de la agenție, a avut un preaviz de 45 de zile.
Cine a trecut mai departe?
Zece candidați.
Dintre cei enumerați mai sus, doar Bogdan Toncescu nu s-a calificat pentru următoarea etapă a selecției, spun surse Europa Liberă. Contactat de RFE/RL, Bogdan Toncescu nu a vrut să comenteze situația.
În plus, surse Europa Liberă afirmă că în cursă spre etapa a doua de preselecție ar fi rămas și actualul director general al companiei SMART, din subordinea Transelectrica.
Transelectrica – rol cheie pe piața de energie electrică din România
Responsabilități:
- administrează și operează sistemul electric de transport și asigură schimburile de electricitate între țările Europei Centrale și de Răsărit;
- este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcționarea sistemului și a pieței, asigurarea siguranței Sistemului Electroenergetic Național (SEN);
- asigurarea funcționarea Sistemului Electroenergetic Național în condiții de maximă siguranță și stabilitate;
- garantează accesul reglementat la rețeaua electrică de transport, în condiții de transparență, nediscriminare și echidistanță pentru toți participanții la piață.
Informații financiare
- companie listată la Bursă;
- acționar majoritar – statul român, cu 58,68%;
- acționari minoritari – Pavăl Holding (6,68%) și Fondul de pensii NN (5,4%);
- compania este administrată într-un sistem dualist, de către un Directorat, sub supravegherea unui Consiliu de Supraveghere;
- cifră de afaceri (2023) – 4.631.408.019 lei;
- profit (2023) – 213.611.306 lei;
- Număr angajați (2023) – 1980.
Prima etapă a selecției, contestată
Pe 12 august, toți candidații la Directoratul Transelectrica au primit o înștiințare oficială privind rezultatul primei etape de selecție.
Unul dintre candidații respinși după prima probă a formulat o contestație.
Cere ca Transelectrica să îi pună la dispoziție:
1. Care au fost criteriile pe baza cărora s-a stabilit punctajul acordat fiecărui candidat, unde a fost acesta prezentat și explicat - să mi le puneți integral la dispoziție;
2. Să îmi transmiteți Matricea cu componentele obligatorii și facultative și să îmi detaliați punct cu punct care au fost acelea pe care nu le am indeplinit și ce pondere au avut din totalul obținut;
3. Să imi explicați detaliat modalitatea de analiză a celor trei chestionare pe care le-am completat, modalitatea prin care mi-a fost calculat punctajul precum și criteriile care au stat la baza departajării candidaților si de asemenea competențele persoanelor care au analizat și notat chestionarele.
sursă: Contestația unui candidat
Următoarele etape în procedura de selecție sunt scrisoarea de intenție și interviul.
Conform legii de organizare a AMEPIP, în procesul de selecție al Directoratului Transelectrica, agenția e reprezentată de un expert angajat de ea însăși.
În procedura de selecție de la Transelectrica expertul a fost același cu cel de la numirea Consiliului de Administrație de la Tarom, o firmă aleasă din SEAP de către conducerea AMEPIP, în decembrie 2023. Contractul a fost semnat în februarie 2024.
În urma publicării anunțului, un singur operator economic a depus oferta.
„În urma analizei ofertei și a documentelor suport, a fost declarată admisibilă oferta depusă de ofertantul Pluri Consultans Romania SRL, obținând un număr total de 75 de puncte pentru factorii de evaluare, respectiv financiar – 20 de puncte și tehnic – 55 puncte”, a răspuns AMEPIP la solicitarea Europa Liberă.
Cine conduce acum Transelectrica
Consiliul de Supraveghere
- Cătălin Andrei Dascăl. Practicianul în insolvență a fost urmărit penal de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București pentru bancrută frauduloasă, după ce ar fi ascuns bunuri ale clubului Dinamo București, în dosarul de insolvență al SC Dinamo 1948 SA. A fost achitat de instanță în 2022.
- Teodor Atanasiu. De profesie inginer mecanic, membru al PNL a fost ministru al Apărării. Înainte de Transelectrica a fost membru în Consiliul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.
- Costin Mihai Păun. Licențiat în inginerie electrică, are o experiență de peste 30 de ani în îndustria energetică europeană și națională.
- Alexandru Cristian Vasilescu. De profesie inginer constructor. Potrivit avertizorului de integritate Ștefan Jicol, fost director în SGG, Vasilescu este finul lui Marian Neacșu, șeful SGG.
- Rareș Stelian Rusu. Membru PNL, de profesie jurist, este vicepreședintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici din anul 2021. A mai fost director al Transelectrica între 2008-2012.
- Luminița Zezeanu. Absolventă de ASE, este din 2020 director la Autoritatea de Management „Programul Operațional Regional Sud – Muntenia 2021 – 2027” – Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia.
- Dumitru Virgil Orlandea. Profesor de sport, Orlandea are un master la Academia de Poliție din București și un master Integrarea Turismului și Serviciilor, la Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Facultatea de Științe Economic. A trecut pe la mai multe partide – UNPR - PNG - PMP - PDL - PSD; a fost consilierul foștilor miniștri Ion Ariton și Dan Nica, dar și al fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu.
Membrii Comitetul de Supraveghere primesc o indemnizație anuală de 173.477 lei.
Directoratul
- Ștefăniță Munteanu
Director general. Licențiat economist la Universitatea Româno-Americană. Timp de zece ani, până în 2016 a lucrat la mai multe firme private, apoi până în 2017 a fost inspector la o primărie comunală din județul Buzău. A plecat apoi la București, la Guvern, mai întâi, la Ministerul Turismului, apoi consilier personal al premierului de atunci, Mihai Tudose, funcție pe care a ocupat-o până în 2018. În 2020 a fost ales consilier județean în Buzău, iar din 2023 este director la Transelectrica. - Cătălin Constantin Nadolu. Absolvent al Academiei de Poliție. De la academie ajunge direct la Ministerul Tineretului și Sportului. În 2009 e numit șef de departament la Regia Protocolului de Stat, iar din 2021 e consilier în Guvern.
- Florin Cristian Tătaru. Licențiat al Academiei de Științe Economice. Între 2012 și 2016 a fost deputat PSD de Maramureș. Între 2009 și 2011, 2016 și 2017 a fost director al Direcției Silvice Maramureș. Din 2017 e membru al Directoratului la Transelectrica.
- Bogdan Toncescu. Absolvent de Drept în SUA, în 2007. Din 2002 a început să lucreze la Consulatul Român din New York, stagiar, iar între 2004 a fost consultant la Banca Mondială și stagiar al Misiunii României la ONU. În 2006 era vice-decan la Școala de Drept a Universității Hofstra, poziție din care este cooptat consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, în 2012. A lucrat și la Ministerul Afacerilor Externe și cel al Transporturilor, iar din 2014 e membru în directoratul Transelectrica.
Acest articol a fost actualizat. În varianta inițială se menționa că fiecare candidat a avut de răspuns la 15 întrebări. Unul dintre candidații pentru Directoratul Transelectrica a trimis Europei Libere mai multe detalii provind procedura de selecție, din care reiese că numărul întrebărilor este de 40.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI