Linkuri accesibilitate

Ministrul Muncii: peste 82% din pensii majorate de la 1 septembrie


Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunţat după şedinţa de Guvern de miercuri că peste 82% din pensii au fost majorate ca urmare a recalculării. Ministrul a precizat că în iulie 2024 pensia medie a fost de 2.250 lei, urmând ca din septembrie aceasta să crească cu aproximativ 600 de lei.

„Din septembrie majoritatea pensionarilor vor primi pensii majorate. (...) Pentru cei 3,8 milioane de pensionari care beneficiază de majorări, creşterea medie de pensie este de 622 de lei”, a spus Simona Bucura-Oprescu.

Declarațiile ministrului vin după ce Guvernul a aprobat în ședința de miercuri un Memorandum pentru majorarea limitelor de credite de angajament pentru bugetul asigurărilor sociale de stat pentru luna august 2024.

„Este doar o operaţiune contabilă care ne permite majorarea limitelor de credite cu suma de 600 de milioane de lei pentru plata primei tranşe de pensii aferente lunii septembrie recalculate”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Ea a mai spus că pe 26 august Poșta Română va începe virarea tranşelor iar din 2 septembrie va începe plata banilor către pensionari.

Ministrul a precizat că pensionarii care vor clarificări privind decizia de recalculare se pot adresa caselor teritoriale de pensii.

„Există (...) posibilitatea de a merge la casele de pensii pentru verificări, iar colegii noştri, dacă constată neconcordanţe, au cadrul legal necesar pentru a veni cu o decizie de revizuire. Eu nu îmi doresc ca pensionarii să ajungă la instanţă. Îmi doresc ca pensionarii să fie mulţumiţi de această reformă", a afirmat Bucura-Oprescu.

La rândul său, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, a punctat faptul că nicio pensie din România nu va fi „îngheţată”, întrucât există un mecanism prevăzut în noua lege a pensiilor ce prevede indexarea cu rata inflaţiei.

„Nu va fi nicio pensie îngheţată 5, 6, 7 ani. Există un mecanism foarte clar prevăzut de lege, de indexare a pensiilor cu inflaţia - 100% din inflaţie, cât şi cu câştigul salariat mediu brut pe economie”, a explicat Baciu.

Noua Lege a pensiilor se aplică de la 1 septembrie, iar toate pensiile plătite după această dată vor fi calculate cu noua formulă.

Beneficiarii recalculării sunt pensionarii pentru limită de vârstă, pensie anticipată, pensie de invaliditate și pensie de urmaș.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG