Linkuri accesibilitate

Tot ce ai vrut să știi despre recalcularea pensiilor și nu ai avut pe cine întreba


Casa de Pensii Cluj-Napoca, august 2024.
Casa de Pensii Cluj-Napoca, august 2024.

Poștașii din toată țara încep de pe 16 august distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor. Aproape 5 milioane de pensionari așteaptă cu sufletul la gură să vadă cu cât le-a crescut venitul lunar. Politicienii promit că viața lor va fi mai bună. Dar ce înseamnă recalcularea pensiilor?

De când intră în vigoare

De la 1 septembrie se aplică noua Lege a pensiilor, iar toate pensiile plătite după această dată vor fi calculate cu noua formulă.

Când ajung deciziile la pensionari

Casa Națională de Pensii a anunțat că începe distribuirea deciziilor de pensionare de pe 15 august. Cum joi este sărbătoare națională, poștașii vor suna la ușa fiecărui pensionar abia de vineri.

Dacă pensionarul nu este acasă, decizia va rămâne timp de 30 de zile la oficiul poștal de care aparține. După care e trimisă la Casa de pensii (județeană sau a Municipiului București).

Cine beneficiază de noua lege

Categoriile de pensionari cărora li se aplică noile prevederi sunt:

  • cei care primesc pensie pentru limită de vârstă - Accesul la pensia pentru limită de vârstă este condiţionat de stagiul minim contributiv de 15 ani. Pentru stagiul de cotizare, nu se iau în calcul perioadele asimilate şi perioadele necontributive (de exemplu - stagiul militar, anii de studii superioare făcute la zi șamd). Excepţie este perioada de maternitate/paternitate- aceasta e luată în calcul;
  • cei care au pensie anticipată - Ca să ieși la pensie anticipat (înainte de împlinirea vârstei standard - 63 de ani la femei, 65 de ani la bărbați), trebuie să ai stagiu complet de cotizare contributiv de 35 ani. Pensionarea anticipată înseamnă reducerea cu maximum 5 ani a vârstei standard de pensionare prevăzută de lege. Deci, dacă ești femeie și lucrezi continuu, de exemplu, de la 18 ani, nu poți ieși, așa cum ai crede, la pensie, la 53 de ani, ci doar la minimum 58. Pensionarea anticipată cu 5 ani aduce o penalizare de maximum 24% din valoarea totală a pensiei. Vei încasa valoarea întreagă abia după împlinirea vârstei standard;
  • cei care au pensie de invaliditate – vor exista in continuare cele trei grade de invaliditate. Noutatea pentru această categorie este legată de redefinirea gradelor de invaliditate în funcţie de deficienţa funcţională a persoanei (grav, accentuat sau mediu).
  • cei care primesc pensie de urmaş - se menţin prevederile din legislaţia veche.

În sistemul public, o persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie dintre cele prevăzute.

Noua lege nu se aplică pensiilor de serviciu (speciale), guvernate de un alt act normativ.

După aplicarea noii legi, peste 3 milioane de pensionari de stat vor avea pensia mărită – care e valoarea ei, vor afla după primirea deciziei de recalculare.

„Cei care au cotizat peste 40 de ani vor vedea creșteri de peste 80-90%”, a spus președintele CNPP, Daniel Baciu, la Antena3.

Restul de pensionari, aproape 1 milion, vor rămâne cu aceeași pensie.

„Aceștia sunt cei care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor continua să beneficieze, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege", a spus președintele CNPP, Daniel Baciu, la Antena3.

Ce aduce nou noua lege a pensiilor

Principale obiective: eliminarea inechităţilor din sistem şi adecvarea pensiilor mici, precum şi asigurarea unei stabilităţi pe termen mediu şi lung a sistemului de pensii.

Principiul stabilităţii contribuţiei la sistemul public de pensii este un principiu nou, potrivit căruia stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani să fie ajustat cu un număr de puncte pentru stabilitatea în câmpul muncii.

Noua lege a pensiilor aduce câteva schimbări de paradigmă în calculul pensiilor:

  • o recalculare pe baza „valorii punctului de referință”, un termen nou introdus de noua lege;
  • principiul stabilităţii contribuţiei la sistemul public de pensii - stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani este ajustat cu un număr de puncte pentru stabilitatea în câmpul muncii;
  • o recalculare care ține cont de veniturile suplimentare (nepermanente) pe care pensionarul le-a avut în perioada când era angajat.

De prima recalculare beneficiază absolut toți pensionarii și s-a făcut deja, în baza ei fiind eliberate deciziile care trebuie să ajungă la pensionari.

De cea de-a doua recalculare nu vor beneficia toți pensionarii ci doar cei care au avut anumite tipuri de venituri, stabilite prin lege.

„Vorbim în principal de acordul global ca venit nepermanent, era o formă de retribuție înainte de 1989 și celelalte sporuri cu caracter nepermanent.(...) Vorbim despre orele suplimentare, despre al 13-lea salariu, de premiile anuale care se dădeau. Aici creșterile nu mai sunt așa de mari cum sunt pe recalcularea pe formulă de calcu”, a explicat Daniel Baciu, la Antena 3.

Care este noua formulă de calcul

Formula de calcul a pensiei ține cont de două elemente: VPR, adică valoarea punctului de referinţă, şi număr total de puncte.

PENSIE = VPR x NR. TOTAL DE PUNCTE
  • VPR (valoarea punctului de referinţă) = VPP/25;
  • VPP (valoare punctului de pensie);
  • NR. TOTAL PCT.= puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate/necontributive.

Punctul de contributivitate anual este suma punctelor de contributivitate lunare împărțită la 12.

Punctajul lunar de contributivitate se calculează prin împărțirea venitului brut lunar realizat la câștigul salarial mediu brut pe țară în luna respectivă.

În lege există un tabel cu salariile medii brute pe economie din 1938 și până astăzi, pe baza căruia se calculează punctajele anuale.

Ca noutate, la calculul numărului total de puncte se adăugă şi un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an muncit peste stagiul de cotizare contributiv de 25 de ani:

  • 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv;
  • 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv;
  • 1 punct/an pentru anii de muncă peste 36 de ani etc.

Punctele asimilate/necontributive ( pentru perioadele recunoscute ca vechime în muncă, dar în care nu s-au plătit asigurări sociale) - punctajul lor lunar se calculează conform unor formule stabilite de lege în funcție de perioda de timp în care s-a recunoscut vechimea.

De la 1 septembrie 2024, valoarea punctului de referință este de 81 de lei.

Din 2025, valoarea punctului de referință se majorează anual, în ianuarie, cu rata medie anuală a inflației. La aceasta se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Cifrele provin de la Institutul Național de Statistică.

Cum se face dovada veniturilor nepermanente

  • noua lege permite valorificarea tuturor veniturilor brute realizate pentru care angajatul a plătit contribuţii de asigurări sociale: acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii, prime, sporuri etc.;
  • în situaţia în care, din diverse motive, pensionarul/viitorul pensionar nu poate face dovada acestor venituri brute cu adeverinţe, la calculul punctajelor se utilizează, ca şi în prezent, salariile din carnetul de muncă şi sporurile permanente;
  • în termen de şase luni de la data intrării în vigoare a noii legi se recalculează din oficiu toate dosarele care au adeverinţe cu sporuri nepermanente şi nevalorificate conform vechii legislaţii;
  • pensionarii care nu au depus, încă, la dosar aceste adeverinţe pot să le depună conform noii legi. Modelul de adeverinţă este online;
  • pensionarii care au adeverinţele la dosar nu mai trebuie să aducă o altă adeverinţă decât dacă cea de la dosar este incompletă;
  • sunt valabile adeverinţele care au fost emise şi înainte de intrarea în vigoare a noii legi, dacă respectă fondul şi forma prevăzută de legislaţia de la momentul emiterii;
  • drepturile recalculate urmare adăugării de sporuri nepermanente se acordă de la data intrării în vigoare a legii.

„Toată activitatea profesională după 1 aprilie 2001 este evidențiată foarte clar la casele teritoriale de pensii și nu mai este nevoie să aducă absolut nimic.

Noi vorbim despre perioada realizată anterior lui 2001, unde încă nu avem această digitalizare, lucrăm la ea.

Să știți că încercăm ca și în această perioadă să o avem deja în sistem nostru complet informatizată, dar în momentul de față nu avem și din această cauză solicităm acele documente pe baza cărora să facem mica recalculare”, a mai declarat Daniel Baciu, director CNPP.

Egalizarea vârstelor standard de pensionare dintre bărbaţi şi femei

  • prin noua lege se egalizază vârsta de pensionare a femeilor cu cea a barbaţilor, la 65 de ani, eşalonat până în anul 2035.

Reducerea vârstei standard de pensionare pentru femeile cu mai mulţi copii

  • femeile care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:

Cumpărarea vechimii

  • cumpărarea de vechime pentru oricare șase ani din perioada necontributivă poate fi făcută printr-un contract de asigurare voluntar și poate fi valorificată doar la deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă;
  • plata se va putea face în rate şi se va lua în calcul şi plata parţială.

Reanalizarea condiţiilor de muncă speciale şi deosebite

Cei care au avut locuri de muncă din grupele I și a II-a (de exemplu, minerii, energeticienii șamd) - așa cum erau definite de legile de dinainte de 1 aprilie 2001, și cei care au muncit în locuri încadrate în condiții deosebite sau condiții speciale primesc un număr suplimentar de puncte:

  • 0,25 puncte pentru fiecare an în care au muncit în grupa a II-a sau în condiții deosebite;
  • 0,50 puncte pentru fiecare an în care au lucrat în grupa I de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale.

Pentru mineri şi persoanele care au lucrat în zonele I şi II de radiaţii se va acorda câte un punct pentru fiecare an lucrat în condiţiile specifice de activitate.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG