Linkuri accesibilitate

Ucraina afirmă că al doilea pod a fost lovit în regiunea rusă Kursk


O captură de ecran dintr-un videoclip difuzat de forțele ucrainene, care ar arăta tancuri ucrainene în regiunea Kursk din Rusia.
O captură de ecran dintr-un videoclip difuzat de forțele ucrainene, care ar arăta tancuri ucrainene în regiunea Kursk din Rusia.

Comandantul forțelor aeriene ucrainene spune că un al doilea pod din regiunea rusă Kursk a fost lovit, Kievul încercând să slăbească operațiunile de luptă ale Rusiei în zonă.

„Minus încă un pod”, a scris pe Telegram, pe 18 august, comandantul forțelor aeriene, Mikola Olesciuk.

„Forțele aeriene continuă să priveze inamicul de capacitățile logistice cu lovituri aeriene precise, care afectează semnificativ cursul ostilităților”, a mai adăugat.

Anterior, bloggerii militari ruși postaseră o imagine a unui pod avariat peste râul Seim, în apropierea satului Zvanne din Kursk.

Moscova nu a comentat încă atacul asupra podului.

Pe 16 august, Ministerul rus de Externe a acuzat Ucraina că a folosit rachete americane cu rază lungă de acțiune pentru a distruge un pod important în districtul Glușkov din regiunea Kursk, ucigând în acest proces „voluntari” care ajutau la evacuarea civililor.

Forțele ucrainene au lansat o contraofensivă surpriză în regiunea Kursk din Rusia pe 6 august, schimbând dinamica războiului de doi ani și jumătate și provocând fuga a 120.000 de persoane.

Potrivit oficialilor de securitate ruși, distrugerea podului pe 16 august a izolat o parte din districtul Glușkov, făcând mai dificilă evacuarea civililor din regiune.

Între timp, ambasadorul Ucrainei în Germania, Oleksei Makeiev, a făcut apel la Berlin să nu ezite în susținerea Kievului, în contextul în care Germania intenționează să reducă ajutorul militar acordat Ucrainei anul viitor.

În Rusia, resturile de la o dronă doborâtă în regiunea Rostov din sud-vestul țării au provocat un incendiu la o instalație de stocare a motorinei într-un depozit industrial în primele ore ale zilei de 18 august, a scris guvernatorul regional Vasili Golubev pe Telegram.

El a declarat că unitățile de pompieri stingeau incendiul în districtul Proletarsk și a adăugat că nu au existat victime.

Ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea sa aeriană a interceptat cinci drone ucrainene peste noapte deasupra Belgorod, Kursk și Rostov. Kievul nu comentează de obicei rapoartele privind atacurile cu drone.

Între timp, șeful administrației militare de la Kiev, Serghei Popko, a declarat că Rusia a lansat a treia rachetă balistică împotriva capitalei ucrainene în această lună.

El a adăugat că forțele ruse au lansat apoi o rachetă de croazieră spre Kiev.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât în total opt drone și cinci rachete deasupra regiunilor Kiev, Sumî și Poltava.

Popko a declarat că nu au fost raportate victime sau pagube în Kiev.

Într-un mesaj pe Telegram, el a mai spus că rușii au folosit probabil o rachetă balistică nord-coreeană de tip KN-23 pentru a ținti capitala ucraineană. Statele Unite și Coreea de Sud au acuzat Phenianul că furnizează muniție și rachete Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei.

Un nou raport susține că Rusia dorește să achiziționeze rachete balistice cu rază scurtă de acțiune (CRBM) Fath-360 și Ababil de fabricație iraniană, iar personalul său militar este instruit în utilizarea primelor. Analiștii spun că obținerea rachetelor CRBM îi permite Rusiei să își folosească rachetele balistice cu rază lungă de acțiune pentru a ținti locații din afara frontului de luptă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
XS
SM
MD
LG