Doar în două cazuri din 16, soluționate din 2022 până în prezent, ASE nu a publicat raportul de caz: în cel al unei studente care a reclamat comportamentul unui profesor și în cazul lui Mircea Geoană, atrage atenția jurnalista Emilia Șercan, care l-a acuzat pe Geoană de plagiat.
„De ce Comisia de etică a ASE nu a făcut public acest raport dacă teza lui Mircea Geoană e departe de orice suspiciune, mai puțin în cazul celor 43 de rânduri declarate totuși ca plagiate?”, se întreabă jurnalista.
Or, în raport trebuie consemnate constatările comisiei cu privire la veridicitatea faptelor imputate, concluziile dar mai ales dovezile care vin în sprijinul concluziei, prevede regulamentul comisiei de etică a ASE.
„Raportul de caz va conține constatarea cu privire la natura și veridicitatea faptelor imputate, a altor fapte relevante, precum și concluziile Comisiei, care poate include sancțiunea propusă, susținută de dovezile obținute de către Comisie în cursul investigațiilor și al audierilor întreprinse, precum și, după caz, raportul elaborat de către comisia externă de analiză. În situația în care sesizarea nu se confirmă, raportul va cuprinde motivele care determină respingerea, pe fond, a acesteia. De asemenea, raportul de caz poate să conțină și recomandări pe adresa părților, precum și propuneri de conciliere amiabilă.”
Noul regulament al Comisiei de Etică a fost schimbat printr-o hotărâre adoptată pe 31 iulie 2024 și acesta nu prevede obligația publicării raportului.
Comisia de etică a decis că doar 43 de rânduri (325 cuvinte, ceea ce reprezintă 0,36% din corpul tezei, exceptând cuprinsul, bibliografia și anexele) precum și 2 tabele (3,51% din totalul tabelelor din teză), preluate din 1 sursă (Economic Report of the President 2003) sunt plagiate în teza de doctorat a adjunctului șefului NATO, Mircea Geoană.
Jurnalista Emilia Șercan spune că Mircea Geoană a plagiat din trei surse majore: 1. Economic Report of the President din 1999 (Bill Clinton), 2. Economic Report of the President din 2002 (George W. Bush), 3. Economic Report of the President 2003 (George W. Bush).
Din Economic Report of the President din 1999 a plagiat 614 rânduri și 10 grafice (figuri și tabele), din Economic Report of the President din 2002 a plagiat 532 rânduri și 10 grafice (figuri și tabele), iar din Economic Report of the President din 2003 a plagiat 36 de rânduri și două tabele.
Comisia de etică de la ASE spune că Geoană nu a plagiat deloc din Economic Report of the President din 1999 (614 rânduri și 10 grafice) și nici din Economic Report of the President din 2002 (532 rânduri și 10 grafice), ci a plagiat 43 de rânduri din Economic Report of the President din 2003, a scris Emilia Șercan, marți, pe pagina sa de Facebook.
„Practic, se face cu nu vede grosul plagiatului, ignorând cele două surse majore (din 1999 și 2002), și vede doar ceva, pe ici, pe colo (sursa din 2003), ca să nu spună că teza e copiată, că doar chiar Geoană spunea că a găsit prin ea ușoare urme de plagiat”, remarcă jurnalista.