Pentru susținătorii ei, performanța Kamalei Harris a fost, probabil, suficient de bună.
În interviul de la CNN de joi seară (29 august), unde a participat alături de Tim Walz, propunerea ei pentru funcția de vicepreședinte, Harris a evitat orice gafe evidente.
Interviul, speră susținătorii ei, ar trebui să răspundă la criticile oponenților republicani, care au acuzat-o că nu este – așa cum a susținut rivalul republican Donald Trump – „suficient de deșteaptă” pentru a gestiona aparițiile în presă neregizate.
Harris a vorbit despre puține lucruri noi care țin de specificul politicii ei sau despre prioritățile ei ca președinte, dacă va câștiga în noiembrie.
Harris a apărat realizările administrației lui Joe Biden în domeniul economic, deși a spus că mai sunt „mai multe de făcut”. Întrebată despre planurile pentru prima zi a administrației sale, în cazul în care ar câștiga în noiembrie, Kamala Harris a spus că se va concentra pe reducerea costurilor zilnice pentru americani și pe sprijinirea familiilor, dar nu a dat detalii.
În ceea ce privește politica externă, Harris a evitat o întrebare despre transporturile de arme către Israel. De asemenea, ea nu a spus ce va face diferit față de încercările eșuate până acum ale administrației Biden de a pune capăt războiului dintre Israel și Hamas, desemnată organizație teroristă de SUA și UE.
Kamala Harris a spus doar că „trebuie să încheiem o înțelegere”.
Răspunsul a părut menit să liniștească atât facțiunile pro-Israel, cât și cele pro-palestiniene din Partidul Democrat.
Harris a vorbit atât despre necesitatea de a obține eliberarea ostaticilor israelieni, cât și despre faptul că „mulți palestinieni nevinovați” sunt uciși în timpul atacurilor Israelului.
Harris, de origine indiană și jamaicană, a refuzat să răspundă la o întrebare despre afirmația nefondată a lui Trump că „s-a întâmplat să devină neagră” din motive politice.
„Aceeași replică veche și obosită. Următoarea întrebare”, a replicat Kamala Harris.
Probabil că cele mai notabile momente din interviu au venit atunci când a fost întrebată insistent de ce a renunțat la una dintre pozițiile ei politice anterioare, mai liberale.
Harris s-a distanțat de o declarație din 2019 conform căreia va interzice fracking-ul, o problemă importantă în statul Pennsylvania, bogat în gaz, spunând că în 2020 și-a „exprimat clar” poziția, pe care o susține și astăzi.
„Putem dezvolta o economie prosperă de energie curată fără a interzice fracking-ul”, a spus Harris.
Ea a adăugat: „Valorile mele nu s-au schimbat”.
Harris s-a abținut în timpul interviului să-l atace pe contracandidatul Donald Trump, dar l-a acuzat că încearcă „să diminueze caracterul și puterea a ceea ce suntem noi ca americani”.
Oponenții ei au profitat imediat de faptul că Harris a sprijinit politica administrației Biden. Echipa de campanie a lui Trump a scris pe rețeaua X că „prima zi” pentru Harris a fost „acum 1.317 zile” – o referire la ziua în care și-a asumat funcția de vicepreședinte al lui Biden.
Pe propria sa rețea de socializare, Trump însuși a oferit o evaluare a prestației Kamalei Harris în timpul interviului: „Plictisitor”.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.