Decizia guvernului de land din Bavaria a venit după ce animația video a stârnit proteste și a fost comparată cu propaganda din perioada nazistă. Unul dintre termenii folosiți de cei nemulțumiți a fost de „mizerie rasistă”.
Videoclipul publicat pe 2 septembrie pe rețeaua socială X de ministerul de Interne din Bavaria (sudul Germaniei) avea drept fundal sonor o muzică amenințătoare și prezenta un cleric musulman caricaturizat râzând amenințător în timp ce înghite o tânără care se transformă apoi într-o soție care poartă hijab care plânge în timp ce dă cu mopul în bucătărie, sufocată de o căsătorie poligamă.
Scopul declarat al videoclipului era de a avertiza asupra pericolelor salafismului, o mișcare sunnită ultraconservatoare, în care drepturile femeilor sunt restrânse până la abuz.
Însă, după difuzare, videoclipul a declanșat o reacție aproape imediată din partea mai multor parlamentari germani. Ei au acuzat ministerul de propagandă grosolană și de alimentarea sentimentelor anti-musulmane.
„Un videoclip profund rasist care provine de la Ministerul bavarez de Interne! Jalnic - mai ales în aceste vremuri! În loc de excludere și incitare, trebuie să luăm atitudine împotriva rasismului anti-musulman”, a scris pe X, Nicole Gohlke, membră a Parlamentului german din partea Partidului Stângii.
Videoclipul a fost difuzat în contextul a ceea ce cercetătorii consideră a fi o creștere a islamofobiei în societatea germană și o intensificare a incidentelor anti-musulmane în această țară.
În plus, animația a fost publicată imediat după succesele electorale obținute la alegerile din 1 septembrie de partidul anti-imigrație Alternativa pentru Germania (AfD) în două landuri germane (Turingia și Saxonia, din estul Germaniei).
„Ură și incitare direct de la minister, când, cu o zi înainte erați încă surprinși de rezultatele bune obținute de AfD!” a scris pe X Ferat Kocak, deputat al Partidului Stângii, care face parte din parlamentul de stat din Berlin.
Kocak se întreabă dacă Ministerul de Interne bavarez „folosește caricaturi care amintesc de propaganda nazistă împotriva evreilor pentru a incita la ură împotriva musulmanilor”.
Un al treilea politician al partidului de stânga și fost parlamentar, avocatul Niema Movassat, a numit videoclipul „un gunoi rasist incredibil” și a declarat că se gândește la o eventuală plângere penală împotriva ministrului bavarez de Interne, Joachim Herrmann.
Ministerul a șters postarea de pe X și, pe 3 septembrie, a declarat pentru RFL/RL că „îi pare extrem de rău dacă videclipul a provocat iritare și a dus la neînțelegeri”.
„Luăm foarte în serios criticile aduse videoclipului și am oprit campania pentru moment”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului într-o declarație trimisă prin e-mail.
Purtătorul de cuvânt a declarat că videoclipul făcea parte dintr-o nouă campanie social-media menită „informării oamenilor cu privire la pericolele reprezentate de salafiști și alți islamiști și demonstrării metodelor lor”.
„Deoarece activitatea de prevenire și deradicalizare în lupta împotriva salafismului este foarte importantă pentru noi, vom reface scenele video. Cu toate acestea, pericolele salafismului nu trebuie trivializate”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Caricatura video o înfățișează pe tânăra din centrul poveștii fiind ademenită prin intermediul rețelelor de socializare după ce întrebase online dacă femeilor musulmane le este permis să se machieze.
Comisia Europeană a declarat pentru RFE/RL că nu are „niciun comentariu specific cu privire la acest videoclip”.
„Femeile musulmane joacă un rol foarte activ în societatea europeană - acesta este un lucru pozitiv”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.
Aproximativ 5,5 milioane de adepți ai islamului trăiesc în Germania, iar aproape trei milioane dintre ei sunt cetățeni germani, potrivit Conferinței Islamului German, o inițiativă lansată în 2006 de Ministerul Federal de Interne al Germaniei, care supraveghează chestiunile legate de azil, migrație și integrare în țară.
Christiane Feichtmeier, purtătoarea de cuvânt pentru politica internă a social-democraților (SPD) din Bavaria, a declarat pentru agenția germană de presă DPA că videoclipul „a făcut-o să scuture din cap (a dezaprobare - n.r.)”.
Ea a spus că lupta împotriva salafismului este importantă, dar că „nu se poate ca banii contribuabililor să fie cheltuiți pe ceva care nu funcționează sau poate chiar face un deserviciu cauzei. Aceasta este cu siguranță impresia pe care videoclipul o are asupra mea și a altora”, scrie DPA.
La acest articol a contribuit corespondendul RFE/RL Rikard Jozwiak.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.