În prezent, cetățenii altor țări care au statut de rezident permanent pot vota la alegerile locale din Estonia. Modificările constituționale propuse de Guvern vin să limiteze acest drept pentru ruși și belaruși și să îl acorde în continuare cetățenilor din state membre ale UE și NATO, precum și persoanelor fără cetățenie.
În Parlamentul estonian au ajuns două proiecte de amendamente constituționale. Unul a fost propus de partidul de cuvernământ, celălalt de opoziție.
Principala diferență dintre cele două este că parlamentarii coaliției guvernamentale vor să permite apatrizilor să-și păstreze dreptul de a vota, în timp ce opoziția dorește o interdicție totală. O altă inițiativă a vizat introducerea obligativității de înregistrare a alegătorilor pentru a împiedica „țările ostile” să intervină în alegeri, dar aplicarea ei întâmpină dificultăți legale.
Pentru a fi adoptat amendamentul care să modifice Constituția este nevoie ca 80% din deputații Parlamentului de la Tallinn, ceea ce înseamnă că modificarea legii fundamentale are nevoie și de susținerea opoziției.
Amendamentul ar afecta peste 70.000 de cetățeni ruși și belaruși care locuiesc permanent în Estonia. Aproape 43% dintre toți cetățenii ruși cu drept de vot în Estonia și aproape 50% dintre cei belaruși și-au exprimat votul la alegerile municipale din 2021.
Partidele din coaliția de guvernare cer ca amendamentul să fie dezbătut urgent pentru a putea intra în vigoare înainte de următoarele alegeri locale din octombrie 2025.
În Estonia, de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, inițiativa de a ridica dreptul la vot al cetățenilor din state terțe a fost propusă de mai multe partide politice.
Măsura a vizat în special „țările ostile” Estoniei, cum ar fi Rusia și Belarus. Unele formațiuni s-au pronunțat împotriva interdicției, spunând că nu toți cetățenii acestor state ar trebui să-și piardă dreptul la vot, deoarece unii sprijină Estonia.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.