Linkuri accesibilitate

Munchen, Germania. Poliția împușcă mortal un bărbat înarmat, lângă consulatul israelian


Poliția germană a securizat zona pieței Koenigsplatz după împușcăturile din zona Centrului de Documentare pentru Istoria Național-Socialismului din Munchen. 5 septembrie 2024.
Poliția germană a securizat zona pieței Koenigsplatz după împușcăturile din zona Centrului de Documentare pentru Istoria Național-Socialismului din Munchen. 5 septembrie 2024.

Poliţia din Munchen anunţă că a ucis prin împuşcare un bărbat care „părea să poarte o armă” în apropierea centrului de documentare despre istoria nazismului şi aproape de consulatul israelian. Autoritățile transmit că nu există riscuri în alte zone și nici nu par a fi implicați și alți suspecți.

„Forţele de ordine au tras într-o persoană suspectă care a fost atinsă”, a anunțat, pe platforma X, Poliţia din Munchen, fără a indica vreo legătură între incident și locul în care a avut loc, în apropierea unui centru de studiere a nazismului cu centrul despre istoria nazismului, care se află în apropierea Consulatului Israelului în capitala bavareză.

Acest bărbat „a tras în maimulte rânduri”, după care forţele de ordine au deschis focul împotriva sa, a declarat presei ministrul de Interne al Bavariei, Joachim Hermann.

Prezenţa poliţiştilor a fost consolidată în întregul oraş, iar imagini postate pe reţele de socializare arată cartierul încercuit de forţe de ordine.

Polițiștii au declarat că au văzut, în timpul intervenţiei, o persoană „ce părea să poarte o armă de foc” în care au tras şi au rănit-o.

„Zona intervenţiei este încercuită”, anunţă poliţia.

Ministrul german de Interne Nancy Faeser a recunoscut un ”incident grav” la Munchen şi a anunţat că protecţia locurilor evreieşti este o prioritate absolută a autorităţilor.

Incidentul a avut loc în faţa Centrului de documentare despre istoria naţional-socialismului - un loc emblematic al amintirii nazismului în Germania - şi în apropierea imediată a Consulatului Israelului.

Mai multe publicaţii germane, inclusiv Süddeutsche Zeitung şi Bild, scriu însă că suspectul ar fi tras către clădire două focuri de armă cu o puşcă de umăr.

Persoana suspectului nu a fost identificată.

Împușcăturile au avut loc în zona Karolinenplatz, în apropiere de centrul orașului München.

Ministerul israelian de Externe a transmis că consulatul Israelului din München a fost închis și că niciun membru al consulatului nu a fost rănit.

Centrul de Documentare pentru Istoria Național-Socialismului din München este situat pe locul fostului sediu al partidului nazist și aproape de consulatul Israelului din oraș.

Presa germană subliniază că incidentul a avut loc la cea de-a 52-a aniversare a atacului de către militanții palestinieni asupra delegației israeliene la Jocurile Olimpice de la München din 1972.

Nu există însă vreun indiciu că incidentul a avut vreo legătură cu aniversarea.

Știre în curs de actualizare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG