Președintele Letoniei, Edgars Rinkevics, a declarat că guvernul său dorește un răspuns comun al NATO, după ce o dronă rusă s-a prăbușit sâmbătă în țara sa.
„Numărul acestor incidente este în creștere de-a lungul flancului estic al NATO și trebuie să le abordăm în mod colectiv”, a scris Rinkevics, potrivit Reuters.
Ministerul Apărării de la Riga a afirmat că, potrivit anchetei inițiale, drona a intrat în spațiul aerian leton din Belarus și s-a prăbușit în apropierea orașului Rezekne, care o populație de aproape 30.000 de oameni, din sud-estul Letoniei.
Leonids Kalnins, comandantul Comandamentului comun al Letoniei, a declarat că experții cred că drona „nu avea un scop specific de a zbura în Letonia”.
Ministrul apărării, Andris Spruds, a declarat că incidentul a fost „o confirmare a faptului că trebuie să continuăm munca pe care am început-o pentru a consolida granița de est a Letoniei, inclusiv dezvoltarea capacităților de apărare aeriană și a capacităților de război electronic”.
De asemenea, în România, o dronă rusă a intrat duminică dimineață pe teritoriul țării, în timp ce Moscova lovea „obiective civile şi infrastructura portuară” de peste Dunăre, a anunţat Ministerul român al Apărării.
Armata a ridicat de la sol două avioane de luptă F-16 pentru a monitoriza spaţiul aerian, iar autorităţile au emis mesaje Ro-Alert pentru locuitorii din Tulcea şi Constanţa, fără să fie raportate victime sau pagube în primele 24 de ore de la eveniment.
Zona din jurul satului Periprava (județul Tulcea) este cercetată deoarece Armata consideră că acolo s-ar fi putut prăbuși drona.
Într-o postare pe X, secretarul general adjunct demisionar al NATO, Mircea Geoană, a declarat că Alianța „condamnă încălcarea spaţiului aerian al României de către Rusia”.
„Deşi nu avem informaţii care să indice un atac intenţionat al Rusiei împotriva aliaţilor, aceste acte sunt iresponsabile şi potenţial periculoase”, a completat acesta, potrivit News.ro.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că „nu au fost probleme deosebite pe teren” și că astfel de incidente „vor continua” în condițiile în care Ucraina exportă cereale pe Dunăre.
„Am vorbit azi noapte cu domnul ministru (al Apărării - n.red.), am vorbit și azi dimineață cu domnul ministru, la cafea, cum era normal. (...) Asta este, avem un război la granița cu România”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit Digi24.
De la Kiev, noul ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sybiha, a transmis că cele două cazuri au fost „o reamintire clară a faptului că acțiunile agresive ale Rusiei se extind dincolo de Ucraina” și a solicitat sprijin maxim din partea aliaților Ucrainei.
România și Letonia, ambele membre NATO și susținătoare ale Ucrainei în războiul de doi ani și jumătate cu Rusia, au solicitat măsuri comune de acțiune, pentru a contracara incursiunile aeriene ale Rusiei.
România are o graniţă de 650 kilometri cu Ucraina şi, în ultimul an, fragmente de drone ruseşti au ajuns în mod repetat la câteva sute de metri de porturile ucrainene de pe Dunăre, ţinte frecvente ale Rusiei.
Parlamentarii români vor dezbate în sesiunea din această toamnă o lege care să permită României să doboare dronele care invadează spaţiul aerian al ţării în timp de pace.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.