Linkuri accesibilitate

Sistemul de apărare Patriot donat de România va ajunge în curând în Ucraina


Forțele Aeriene pregătesc militari în România și în Statele Unite pentru punerea în serviciul de luptă a celui de-al treilea sistem Patriot din dotare.
Forțele Aeriene pregătesc militari în România și în Statele Unite pentru punerea în serviciul de luptă a celui de-al treilea sistem Patriot din dotare.

Unul dintre sistemele românești de apărare antiaeriană Patriot va ajunge „în curând” în Ucraina, a anunțat ministrul Apărării de la Kiev, Rustem Umerov. Oficialul ucrainean face anunțul la o săptămână după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite donația.

Într-o postare publică pe rețeaua X, ministrul Apărării de la Kiev, Rustem Umerov, a scris că „Ucraina va primi în curând un nou sistem de apărare aeriană Patriot de la partenerii noștri români”.

Anunțul a venit după ce ministrul apărării din Ucraina a vorbit joi la telefon cu omologul român, Angel Tîlvăr.

Umerov a mai explicat că tema principală (n.r. de discuție) a fost „întărirea protecției cerului ucrainean față de rachetele și dronele rusești.”

Parlamentul a aprobat săptămâna trecută, iar președintele Klaus Iohannis a promulgat pe 5 septembrie, legea care permite donarea unuia dintre cele patru sisteme Patriot românești Ucrainei.

Într-un comunicat transmis presei după convorbire, Ministerul Apărării a precizat că discuțiile dintre cei doi lideri „au vizat și stadiul eforturilor României în vederea sprijinirii forțelor armate ale Ucrainei în plan bilateral, precum și coordonarea eficientă a proiectelor de asistență multinațională la care România este parte.

Angel Tîlvăr a reconfirmat angajamentul ferm al României privind continuarea sprijinului acordat Ucrainei, inclusiv pe palierul instruirii în cadrul Misiunii de Asistență Militară a Uniunii Europene pentru Ucraina (EUMAM UA) și în cadrul Operației INTERFLEX, condusă de Marea Britanie”, mai spune MApN în comunicat.

MApN nu menționează nominal subiectul transferului sistemului Patriot din România în Ucraina.

Operațiunea Interflex este cea prin care zeci de mii de militari ucraineni sunt pregătiți mai ales în Marea Britanie.

În acest moment, transferul sistemului de apărare antiaeriană Patriot din România în Ucraina ține doar de organizarea Forțelor Armate din cele două țări.

Donația va fi făcută în urma modificării unei legi din 2017 prin care România a cumpărat șapte sisteme Patriot de la Statele Unite, pentru suma de aproape 4 miliarde de dolari, potrivit proiectului de lege consultat de Europa Liberă.

Legea a fost modificată numai după ce liderii de la București au primit asigurări din partea Administrației SUA că România va primi, gratuit, în schimbul donației către Ucraina, un sistem similar.

Legea prevede de asemenea, că Parlamentul va adopta cadrul legal pentru înlocuirea sistemului Patriot din surse externe nerambursabile: programul FMS (vânzări militare externe) al Statelor Unite și „oportunitățile de finanțare existente în cadrul parteneriatelor internaționale de sprijin al Ucrainei”.

Astfel, România ar urma să nu achite din bani proprii noul sistem, cu excepția unor taxe și comisioane în valoare de 60 de milioane de dolari.

De altfel, Ministerul Apărării nu a menționat niciun alt cost sau impact bugetar.

Tot Parlamentul ar urma să aprobe recepția noului sistem Patriot.

România are pregătite pentru luptă două din cele trei sisteme Patriot care îi rămân în dotare după donația către Ucraina.

Alte trei sisteme urmează să fie livrate din SUA în următorii ani.

Urmăriți Europa Liberă România și pe Google News.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG