Bun găsit,
Iată subiectele dimineții:
- Inundațiile încă fac ravagii în estul țării. Autoritățile nu sunt niciodată pregătite să prevină daunele catastrofelor naturale.
- Presa internațională publică noi detalii despre motivațiile și orientarea politică confuză a bărbatului care a încercat să-l asasineze pe fostul președinte american Donald Trump.
- Vladimir Putin vrea ca Rusia să aibă 1,5 milioane de soldați activi.
Efectele inundațiilor și autoritățile veșnic nepregătite
Autoritățile române par să fie mereu luate prin surprindere de dezastrele naturale, deși există o sumedenie de planuri și strategii. Europa Liberă evaluează aceste programe și eșecurile lor, de la inundații, la cutremure, la oamenii arși de vii.
Europa Liberă a fost în zonele afectate de inundații din județul Galați și prezintă cum noroiul distruge ce a mai rămas intact după ape.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, recunoaște la Euronews că măsurile luate pentru a preveni inundațiile sunt insuficiente. Experții afirmă că ei prezic astfel de fenomene catastrofale de mulți ani, dar că „lumea este încă slab pregătită”, inclusiv țările mai dezvoltate, conform The Guardian.
Echipele de intervenție au găsit o a șaptea persoană moartă în urma inundațiilor, în județul Galați, transmite News.ro, iar luni seara ministerul de Interne a demarat procedurile de instituire a stării de alertă în județele Galați și Vaslui. În județul Vaslui, au fost precipitații cât într-un an întreg.
Zeci de mii de oameni din această regiune au pierdut foarte mult: 5.000 de gospodării au fost distruse de ape, însă în județul Galați patru din cinci gospodării nu sunt asigurate, conform Libertatea. În Vaslui, doar 13% dintre locuințe sunt asigurate, scrie HotNews.
În total, 16 oameni au murit în Europa centrală și de est în urma viiturilor care au copleșit teritorii de la Chișinău, până la Praga, scrie The Guardian. Polonia va dedica un miliard de zloți (1,16 miliarde de lei) unui fond de suport al victimelor.
Bărbatul cu politici confuze care a încercat să-l asasineze pe Trump
Ryan Routh, bărbatul prins de Serviciile Secrete în timp ce ar fi încercat să-l asasineze pe fostul președinte american Donald Trump, a fost acuzat de două infracțiuni legate de posesia de arme, conform Reuters.
RFE/RL face profilul celui care și-a dorit să fie asasin, de care se dezic toate autoritățile ucrainene pe care ar fi încercat să le ajute în ultimii ani. Fiul său explică intențiile lui Routh în legătură cu Ucraina. CNN explică de ce susținerea lui Routh pentru Ucraina este un câștig pentru propaganda Moscovei.
Potrivit AP, Routh are un trecut politic foarte haotic - în 2016 a votat cu Trump, dar apoi s-a răzgândit și acum o susține pe candidata democrată Kamala Harris. El încerca online să recruteze afgani ca să lupte pentru Ucraina și a scris o carte în care cerea regimului iranian să-l ucidă pe Trump.
Routh, un susținător puternic al Ucrainei, a fost intervievat în 2022 de Newsweek România.
Acum, atenția este îndreptată mai ales spre Serviciile Secrete, care nu au reușit să depisteze suspectul care a așteptat în tufișuri timp de 12 ore, scrie New York Times.
Atât aliații lui Trump, cât și republicanii și mai multe figuri publice au condamnat violența împotriva candidatului republican pentru Casa Albă. Trump, în schimb, spune că a fost ținta unei alte tentative de asasinat din cauza „retoricii” președintelui Joe Biden și a vicepreședintei Kamala Harris, conform The Guardian. Despre violența stârnită de retorica lui Trump, în New York Times.
Rusia va avea a doua cea mai mare armată din lume
Președintele rus Vladimir Putin a ordonat creșterea numărului de soldați la 1,5 milioane, ceea ce ar face armata rusă a doua cea mai mare din lume, după cea a Chinei, conform Reuters.
Decretul semnat de liderul de la Kremlin intră în vigoare de la 1 decembrie și presupune creșterea numărului de soldați activi cu 180.000, precizează Kyiv Independent.
Guvernul de la Kiev estimează că rușii au pierdut 634.860 de soldați de la invazia din februarie 2022, dar fiecare sursă estimează o altă cifră. BBC estima 50.000 în doi ani de război, New York Times estima 120.000 în primul an și jumătate, în timp ce autoritățile britanice estimează că 70.000 de ruși ar fi fost uciși sau răniți doar în mai și iunie 2024.
Institutul pentru Studiul Războiului raportează că Rusia și-a propus să câștige războiul din Ucraina până în 2026, înainte ca țara să sufere consecințe economice iremediabile.
Alte subiecte:
- The Guardian scrie despre interesul premierului britanic Keir Starmer pentru schema de relocare a refugiaților pe care Italia a încheiat-o cu Albania.
- Comisia Europeană vrea să recomande interzicerea fumatului pe terase și în stațiile de autobuz. Detalii la Euronews.
- Ministrul Sănătății din Gaza a publicat o listă cu numele, prenumele, genul și codul personal a peste 34.000 de palestinieni uciși în Gaza. Primele 14 pagini sunt pline doar cu bebeluși care nu au împlinit un an. Detalii în live-blogul Middle East Eye.
Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Toate cele bune,
Sabina
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.