Linkuri accesibilitate

Opt morți în atacurile rusești asupra Ucrainei de „Ziua apărătorilor”. Substația principală a centralei de la Zaporojie, atacată


Personalul de urgență, la locul unui atac rusesc la Zaporojie, pe 1 octombrie 2024.
Personalul de urgență, la locul unui atac rusesc la Zaporojie, pe 1 octombrie 2024.

Cel puțin opt oameni au fost uciși și mai mulți au fost răniți în atacurile rusești de marți, 1 octombrie, asupra regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie și Sumî, când Ucraina celebrează Ziua Apărătorilor, pe fondul unei situații din ce în ce mai dificile pe câmpul de luptă din est, unde ofensiva Moscovei înregistrează progrese.

„O lovitură rusească asupra Hersonului, chiar în centrul orașului. Până acum, au fost confirmate șase morți”, a scris președintele Volodimir Zelenski pe X, adăugând că încă șase persoane au fost rănite.

Oamenii au murit după ce proiectilele rusești au lovit o piață din centrul orașului Herson, în timp ce ceilalți șase au fost răniți într-un atac asupra unei stații de autobuz din sudul orașului, a declarat guvernatorul regional Alexandr Prokudin pe Telegram.

Orașul Herson a fost eliberat de trupele ucrainene în noiembrie 2022, forțând soldații ruși să se retragă spre est, peste râul Nipru.

Dar Rusia a continuat să lovească regulat Hersonul, de peste râu, provocând numeroase victime civile și distrugând infrastructura civilă și energetică.

La Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, Rusia a atacat blocuri de locuințe și infrastructura cu bombe cu dispersie, ucigând o persoană și rănind alte șase, a declarat guvernatorul regional Ivan Fedorov.

Între timp, Ministerul Energiei al Ucrainei a transmis că, pe 1 octombrie, trupele rusești au atacat substația principală și au întrerupt o linie electrică către centrala nucleară Zaporojie – cea mai mare din Europa – care era în pragul unei pene de curent.

La Sumî, o regiune din nord-estul Ucrainei, care se învecinează cu Rusia, atacurile rusești au ucis o femeie și au rănit doi bărbați din comunitatea Esman, a anunțat procuratura regională.

Ministrul Apărării își demite adjuncții

În toată Ucraina, la ora locală 9 dimineața, a fost ținut un minut de reculegere în memoria tuturor ucrainenilor care și-au dat viața apărând independența țării lor.

Într-un mesaj pe Telegram, comandantul militar al Ucrainei, generalul Alexandr Sîrski, i-a felicitat pe soldații ucraineni care au luptat împotriva forțelor rusești invadatoare și care de doi ani și jumătate luptă cu „a doua armată a lumii și au oprit-o” pe drum.

Ministrul Apărării, Rustem Umerov, a mulțumit fiecărui soldat ucrainean pentru unitate, curaj și rezistență.

„Știm pentru ce luptăm: pentru casa noastră, pentru rudele noastre care visează la un cer liniștit. Pentru orașe și sate care așteaptă eliberarea. Pentru generațiile viitoare care vor trăi fără teamă pe pământul lor. Și pentru memoria celor care de-a lungul secolelor și-au dat viața pentru libertatea noastră eternă. Onoare fiilor și fiicelor Ucrainei, care și-au sacrificat viața pentru statul nostru”, a spus Umerov.

El a anunțat demiterea a trei dintre adjuncții săi: Stanislav Haider, Alexandr Serghei și Iurii Djigir și pe Liudmilaa Darahan, secretar general al ministerului.

„Mi-am stabilit sarcina de a finaliza procesul de curățare a sistemului de achiziții în strânsă cooperare cu autoritățile de aplicare a legii și anticorupție”, a spus Umerov.

Ziua de 1 octombrie a fost declarată Ziua Apărătorilor în 2014, la câteva luni după ce Rusia a ocupat ilegal Peninsula Crimeea din Ucraina și părți din estul regiunilor Donețk și Luhansk.

Ziua Apărătorilor înlocuiește o fostă sărbătoare marcată pe 23 februarie numită Ziua Apărătorului Patriei, care fusese instituită în perioada sovietică.

În cursul dimineții, forțele aeriene ucrainene au declarat că apărarea antiaeriană a doborât 29 din 32 de drone lansate de armata rusă în șapte regiuni ucrainene.

Dronele au fost doborâte în regiunile Cerkasî, Kirovohrad, Nicolaev, Herson, Poltava, Sumî și Dnipropetrovsk. Alte trei drone și-au pierdut drumul „ca urmare a contracarării războiului electronic” și nu au provocat daune, spune apărarea antiaeriană.

Pe 30 septembrie, Zelenski a vorbit despre situația „foarte, foarte dificilă” cu care se confruntă armata în est, unde forțele ruse încearcă de luni de zile să captureze centrul logistic Pokrovsk din regiunea Donețk, a spus el în discursul său video de seară, după o întâlnire de peste două ore și jumătate cu comandanții săi de top.

El a subliniat importanța viitoarei reuniuni despre contractul de apărare al Ucrainei de la baza aeriană americană Ramstein, din Germania, și a adăugat necesitatea obținerii de victorii pe câmpul de luptă înaintea reuniunii pentru a le demonstra aliaților occidentali capacitatea Ucrainei de a obține câștiguri pe câmpul de luptă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
XS
SM
MD
LG