Linkuri accesibilitate

Pensionarii care au primit mai mulți bani în urma recalculării nu vor fi obligați să-i returneze


Două femei cer explicații cu privire la recalcularea pensiei, 23 august 2024.
Două femei cer explicații cu privire la recalcularea pensiei, 23 august 2024.

Pensionarii care la recalcularea din toamnă au primit mai multi bani, în urma unor calcule greșite făcute de funcționari, nu vor fi nevoiți să restituie sumele, potrivit unui proiect de lege adoptat marți de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională. Proiectul prevede și că funcționarii care au făcut greșeli scapă de responsabilitate. Noua lege a pensiilor a intrat în vigoare pe 1 septembrie.

Deputați au adoptat marți o inițiativă a Ministerului Muncii prin care vârstnicii care au ieșit la pensie după octombrie 2014 sunt scutiți de plata datoriilor la stat în cazul în care au primit o pensie mai mare dintr-un motiv ce nu le poate fi imputat lor.

Mai exact, parlamentarii au adoptat o lege prin care sunt amnistiați fiscal toți vârstnicii care aveau datorii la Casa de Pensii, după ce programul electronic le-a generat o sumă mai mare decât cea cuvenită la recalculare.

Oficialii spun că ar putea fi vorba despre câteva zeci de mii de oameni ale căror venituri lunare au fost calculate, în medie, cu cel mult 100 de lei în plus, potrivit Știrile ProTV.

Surse din Casa Națională de Pensii spun, potrivit publicației citate, că cele mai multe calcule gresite ar fi de sub 100 de lei lunar în plus, doar că, acumulate în ani, sumele devin considerabile.

Astfel, proiectul de lege, adoptat de Senat pe 12 octombrie, prevede inclusiv scutirea de responsabilitate pentru funcționarii care au introdus în sistem date greșite sau le-au prelucrat eronat, precum și pentru pensionarii care au primit mai mulți bani dintr-o eroare de soft.

Numai la recalcularea din această vară au fost aproximativ 17.500 de decizii pe care oamenii le-au contestat ca fiind greșite, potrivit sursei citate.

Autoritățile nu știu dacă acestea sunt ale unor pensionari care au de dat sau de primit bani. Oricum, și la două luni de la recalcurare pe baza noii legi, oamenii încă fac drumuri la ghiseu cu reclamații.

Ultima amnistie fiscală de care au beneficiat vârstnicii a fost în 2014, odată cu modificarea legii pensiei. Măsura prevedea că toți cei care s-au pensionat și au primit mai mulți bani decât li se cuvenea nu mai erau fi nevoiți să returneze sumele.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG