Oameni din toată țara așteaptă, de mai bine de o lună, să afle dacă se pot pensiona și cu ce venituri. Dosarele lor zac în birourile Direcțiilor Județene de Pensii și nu pot fi procesate pentru că software-ul implementat pentru noua lege a pensiilor nu funcționează încă și pentru calcularea noilor pensii.
Casa Națională de Pensii spune că implementarea programului informatic se face în etape și că, din octombrie, ar trebui să funcționeze și pentru viitorii pensionari.
Daniel V. a împlinit 60 de ani și are 40 de ani de muncă. A aflat că se poate retrage din activitate conform noii legi a pensiilor. Și-a adunat actele necesare și a depus un dosar la Casa Județeană de Pensii Dolj, în septembrie. De atunci așteaptă vești – dacă se poate pensiona, de când și ce pensie va avea.
„Mi-au spus că momentan nu se pot procesa datele. Mai aștept. Aș vrea măcar să aflu dacă mă pot pensiona”, spune bărbatul pentru Europa Liberă,
În toată țara sunt sute de oameni în aceeași situație cu Daniel.
Problemele au apărut după 1 septembrie, odată cu noua Lege a pensiilor. Actul legislativ a schimbat fundamental modul în care sunt calculate pensiile și modul în care sunt calculate perioadele de contributivitate.
Ce spune Casa Națională de Pensii?
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) spune că implementarea noii legi în softul cu care lucrează instituția, se va face în etape: așa a fost stipulat de la început în contractul încheiat cu firmele care au scris programul informatic.
„Contractul a prevăzut mai multe etape de realizare a solutiilor informatice, în conformitate cu stadiul de aplicare a Legii nr. 360/2023, ultima etapă find în octombrie 2024”, transmite CNPP la solicitarea Europa Liberă.
Iar numărul exact al dosarelor care stau în așteptarea implementării softului nu e cunoscut.
„În prezent, se efectuează activitățile specifice de implementare a tuturor funcționalităților aplicațiilor informatice. După finalizarea acestora, vom putea să vă punem la dispoziție informațiile privind numărul dosarelor de pensie înregistrate după 01.09.2024”, mai spune CNPP.
Cine a implementat softul
Casa Națională de Pensii a anunțat în aprilie cine este câștigătorul contractului de 12,6 milioane de lei (2,52 milioane de euro) pentru servicii de asistenţă tehnică, mentenanţă corectivă și evolutivă pentru sistemul informatic integrat.
Selecția s-a făcut în baza unui anunț de participare, fără licitație și a fost depusă o singură ofertă - Asocierea AROBS Systems (lider) și Wing Leading Edge, care au semnat cu CNPP un contract valabil 24 de luni.
Ambele firme sunt cu tradiție în dezvoltarea de aplicații software și nu sunt la primul contract cu statul.
Marea recalculare (aproape) s-a terminat, a început mica recalculare
Noua Lege a pensiilor înseamnă nu doar o nouă modalitate de calcul pentru viitorii pensionari, cei care așteaptă acum ca dosarele lor să fie procesate la Casele de Pensii. A însemnat și recalcularea a tuturor pensiilor aflate în plată, aplicând noile formule.
O primă etapă, cea care a însemnat introducerea termenilor noi legislativi – „valoarea punctului de referință” și principiul stabilități contribuției la sistemul public de pensii – s-a terminat.
Teoretic. Deoarece încă mai sunt aproape 100.000 de decizii de recalculare care nu au ajuns la pensionari, după cum a declarat președintele CNPP, Daniel Baciu, la România TV.
Și mai sunt de rezolvat și miile de contestații depuse de pensionarii nemulțumiți de venituri, după recalculare.
De pe 1 septembrie, a început, tot teoretic, și mica recalculare. Ce înseamnă?
Că pensionarii au la dispoziție șase luni, adică până pe 1 martie 2025, să depună documente care arată ce venituri nepermanente au avut și care, conform noii legi, vor conta la pensie.
„Vorbim în principal de acordul global ca venit nepermanent, era o formă de retribuție înainte de 1989 și celelalte sporuri cu caracter nepermanent”, a spus Daniel Baciu, la Antena 3.
„Vorbim despre orele suplimentare, despre al 13-lea salariu, de premiile anuale care se dădeau. Aici creșterile nu mai sunt așa de mari cum sunt pe recalcularea pe formulă de calcu”, a adăugat el.
Președintele CNPP, Daniel Baciu, a mai spus în aceste interviuri că procesul de primire a adeverințelor necesare este în plină desfășurare, iar recalcularea va afecta aproximativ un milion de pensionari.
„Avem termen șase luni pentru a finaliza această recalculare, iar pensionarii sunt încurajați să depună adeverințele necesare la casele teritoriale de pensii”, a adăugat el.
Pensionarii trebuie să solicite angajatorilor în activitate adeverințe cu sporurile nepermanente, conform formatului prevăzut în Anexa nr. 6 din Legea 360/2023.
În cazul angajatorilor care nu mai sunt activi, pensionarii trebuie să se adreseze deținătorilor de arhive.
Lista cu veniturile nepermanente este disponibilă aici.
Lista cu veniturile permanente este disponibilă aici.
După mica recalculare, pensionarii își vor primi drepturile retroactiv.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.