„Fraţii noştri de peste Prut au nevoie de ajutorul României, în faţa presiunilor imense pe care Rusia le pune în ceea ce priveşte accesul la energie. Nimic nu este mai rău decât să fii dependent de cei care îşi folosesc resursele nu pentru dezvoltare, nu pentru a ajuta, ci ca armă de şantaj” a declarat ministrul Energiei.
Republica Moldova a intrat în stare de urgenţă în sectorul energetic şi, aşa cum am făcut până acum, nu doar în baza acordurilor pe care ţările noastre le au, ci a multor altor lucruri care ne unesc şi ne vor uni mereu, vom fi alături de Chişinău”, a mai transmis ministrul Energiei.
Sebastian Burduja mai spune că ministerul Energiei colaborează strâns cu autorităţile de resort din Republica Moldova şi din UE pentru a răspunde scenariului în care Gazprom va sista livrarea de gaze către Republica Moldova.
Planul constă în contact strâns între companiile românești și moldovenești, găsirea unor soluții tehnice pentru suplimentarea alimentării cu energie electrică a R. Moldova, și acces prioritar pentru R. Moldova la surplusul de gaze naturale stocate din România, în cazul unei crize.
„România are o datorie, Europa are o datorie să nu abandoneze Republica Moldova şi Ucraina în faţa agresiunilor venite de la Est, fie ele sub forma tancurilor, rachetelor şi urii, fie prin şantajul barbar în sectorul energetic”, a mai transmis Burduja.
Planurile de susținere energetică a Republicii Moldova vin după ce autoritățile de la Chișinău au declarat stare de urgență în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile.
Măsura vine cu aproximativ două săptămâni înainte de încheierea contractului care permitea Gazprom să exporte gaze naturale folosind rute care trec prin Ucraina.
O posibilă sistare a livrărilor de gaze ar risca să creeze, mai ales în regiunea transnistreană, o criză energetică, mai ales în ceea ce privește furnizarea energiei electrice.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.