Linkuri accesibilitate

BNR: Datoria externă totală a României a crescut în primele zece luni cu peste 18 miliarde euro


Datoria externă a României a ajuns la peste 186 miliarde de euro. România a încheiat 2023 cu un Produs Intern Brut de 321 de miliarde de euro și o datorie externă de aproximativ 168 de miliarde de euro.

Datoria externă totală a României a crescut în primele zece luni cu 18,013 miliarde euro, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).

Datele BNR arată:

  • datoria externă pe termen lung a însumat 138,2 miliarde euro la 31 octombrie 2024 (74,2% din totalul datoriei externe), în creştere cu 13,2% faţă de 31 decembrie 2023;
  • datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 octombrie 2024 nivelul de 48,1 miliarde euro (25,8% din totalul datoriei externe), în creştere cu 4,2% faţă de 31 decembrie 2023”.

Datoria externă pe termen lung este datoria care are o maturitate de peste un an, este în proprietatea nerezidenţilor şi este plătită în monedă străină, mărfuri sau servicii.

Datoria externă pe termen scurt are o perioadă de maturitate de până la un an.

În același timp, investițiile străine în România au scăzut la 5,5 miliarde euro, comparativ cu 5,9 miliarde euro în perioada ianuarie-octombrie 2023.

BNR mai transmite că, în perioada ianuarie-octombrie 2024, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 24,2 miliarde euro, comparativ cu 18,4 miliarde euro în perioada ianuarie-octombrie 2023.

Balanţa de plăţi reprezintă sinteza tranzacţiilor economice şi financiare ale unei țări cu restul lumii, pe o perioadă de timp determinată.

Contul curent al unei economii înregistrează valoarea totală a exporturilor și a importurilor de bunuri, servicii și transferuri internaționale de capital.

Deficitul contului curent înseamnă că valoarea exporturilor este mai mică decât cea a importurilor.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG