Linkuri accesibilitate

Zelenski îl acuză pe premierul slovac că vrea să-l „ajute pe Putin” prin banii din gaz


Premierul slovac Robert Fico, la întâlnirea cu președintele rus Vladimir Putin, la Kremlin.
Premierul slovac Robert Fico, la întâlnirea cu președintele rus Vladimir Putin, la Kremlin.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat pe prim-ministrul slovac Robert Fico că vrea să-l „ajute” pe președintele rus Vladimir Putin să câștige bani pentru a finanța războiul Rusiei în Ucraina, scrie Servivicul central al Europei Libere.

Declarațiile lui Zelenski vin după ce Fico i-a făcut recent o vizită lui Putin, la Moscova.

Zelenski a afirmat pe platforma de social media X, pe 23 decembrie, că liderii UE au observat anterior că Fico se opune reducerii dependenței energetice de Rusia, „dând de înțeles că vrea să-l ajute pe Putin să câștige bani pentru a finanța războiul și a slăbi Europa”.

Ucraina „pierde oameni ca urmare a războiului pe care l-a început Putin și credem că o astfel de asistență pentru Putin este imorală”, a spus Zelenski.

Fico a spus că călătoria sa la Moscova și întâlnirea cu Putin din 22 decembrie a venit ca răspuns la faptul că Zelenski se opune oricărui „tranzit de gaze prin Ucraina către teritoriul nostru”.

Ucraina a declarat că nu va reînnoi un contract de tranzit de gaze prin instalațiile de transport din Ucraina, care expiră pe 31 decembrie 2024. Slovacia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la perspectiva pierderii livrărilor de gaze naturale.

Fluxul de gaz prin conducta din Ucraina reprezintă aproximativ jumătate din exporturile totale ale Rusiei către Europa, iar Slovacia, Italia, Austria și Republica Cehă vor fi cele mai afectate dacă aceasta se închide.

Comisia Europeană a declarat că este pregătită de expirarea contractului, iar toate țările care primesc combustibil rusesc pe ruta Ucraina au acces la soluții alternative.

Fico este unul dintre puținii lideri europeni cu care Putin a rămas prietenos de când Moscova a lansat invazia la scară largă în 2022, dar Zelenski a pus la îndoială motivele.

„De ce este acest lider atât de dependent de Moscova? Ce i se plătește și cu ce plătește?" întrebă Zelenski retoric.

Vizita lui Fico, a cărei țară este membră a NATO și a Uniunii Europene, nu fusese anunțată anterior, dar Fico a spus că a informat din timp liderii UE despre aceasta.

Fico a declarat pe Facebook după întâlnirea cu Putin că președintele rus a confirmat „pregătirea Rusiei pentru a continua să furnizeze gaz către Occident și Slovacia, având în vedere poziția președintelui ucrainean după 1 ianuarie 2025”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 23 decembrie că nu poate oferi mai multe detalii despre discuțiile dintre Putin și Fico, dar a spus că situația privind fluxul de gaz este „foarte dificilă” și „necesită o atenție sporită”.

Vizita lui Fico cu Putin a atras reacții puternice din partea altor lideri europeni.

Ministrul ceh de Externe, Jan Lipavski, a denunțat acest lucru, spunând pe platforma X că guvernul ceh „a lucrat pentru a obține independența față de sursele de energie ruse, astfel încât să nu fim nevoiți să ne apropiem de un ucigaș în masă”.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a reacționat sarcastic, spunând că orice tranzacție cu Rusia implică un preț.

„Cât de ieftină este dragostea ta”, a scris el pe platforma de social media. „Nu aceasta este calea Lituaniei. Alegem independența energetică și prețurile reale ale pieței -- fără condiții politice atașate!”

Articol al RFE/RL, cu informații AFP și Reuters.

XS
SM
MD
LG