Linkuri accesibilitate

Cum s-a organizat „Marea Unire Juridică”, manifestația pro-Georgescu pe care candidatul suveranist a urmărit-o din străinătate


Susținătorii lui Călin Georgescu au mers la protestul de pe 10 ianuarie cu steaguri, icoane și fotografii cu idolul lor.
Susținătorii lui Călin Georgescu au mers la protestul de pe 10 ianuarie cu steaguri, icoane și fotografii cu idolul lor.

În jur de 4.000 de „compatrioți” – strânși prin intermediul unei platforme online creată de un controversat om de afaceri din Brașov – au participat vineri, 10 ianuarie, la un miting organizat „la îndemnul domnului Călin Georgescu”. Politicianul suveranist nu a fost prezent, deoarece a plecat cu o zi înainte din țară.

Organizarea mitingului a fost făcută și prin intermediul unei platforme online intitulată „EPACE”, promovată intens în ultimele zile pe rețelele sociale de omul de afaceri brașovean Călin Donca.

Afacerist în domeniul criptomonedelor – anchetat în trecut de DIICOT pentru fraude cu monede virtuale – Donca spune pentru Europa Liberă că îl susține pe Călin Georgescu deoarece acesta este „o alternativă la tot ce se întâmplă acum în politica din România.”

Pe platforma „EPACE” a fost postat un formular în care persoanele interesate să participe la protest erau îndemnate să își lase numele și numărul de telefon. Sub acest formular, a fost postat mesajul „EPACE organizează, la îndemnul Domnului Călin Georgescu, participarea cetățenilor din toate județele din România, la manifestația «Marea Unire Juridică» a românilor. Această Mare Unire Juridică va avea loc în data de 10.01.2025 în față la C.C.R. (Calea 13 Septembrie nr. 2, București )”.

„Marea Unire Juridică” a fost de fapt un protest despre care Jandarmeria Română a precizat că nu a avut autorizație, la care au participat în jur de 4.000 de persoane.

Imagine de la protestul care avut loc pe 10 ianuarie în fața Palatului Parlamentului din București, la care au participat susținătorii lui Călin Georgescu
Imagine de la protestul care avut loc pe 10 ianuarie în fața Palatului Parlamentului din București, la care au participat susținătorii lui Călin Georgescu

Oameni din mai multe județe – unii afișând icoane creștine sau fotografii cu Călin Georgescu – au început să se adune pe Calea 13 Septembrie din București, vizavi de Palatul Parlamentului, încă de dimineață.

Ei au scandat împotriva deciziei Curții Constituționale, din 6 decembrie 2024, de anulare a alegerilor prezidențiale.

Gabriela Iordachiță, profesor.
Gabriela Iordachiță, profesor.

Printre cei care au protestat a fost și profesoara Gabriela Iordăchiță, conducător de doctorat la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Ea a spus pentru Europa Liberă că a ieșit în stradă pentru a cere reluarea turului II al alegerilor prezidențiale.

„Vrem să fie democrație și libertate în România, ne dorim un stat funcțional, o justiție adevărată, oameni competenți”, a spus ea pentru Europa Liberă.

Acesta e mesajul transmis, de altfel, de mai multe persoane care, sub paravanul „EPACE”, s-au ocupat în ultimele zile de organizarea evenimentului.

Unii protestatari au dus în fața Palatului Parlamentului un sicriu pe care au scris „democrația”.
Unii protestatari au dus în fața Palatului Parlamentului un sicriu pe care au scris „democrația”.

Numerele de telefon ale acestor organizatori, câte unul pentru fiecare județ din România, au fost publicate pe platforma online. Unii dintre ei, contactați de Europa Liberă, ne-au spus că organizarea s-a făcut prin intermediul unor grupuri de mesagerie online – în special pe WhatsApp.

Printre persoanele identificate de Europa Liberă ca organizatori se numără foști politicieni afiliați partidelor suveraniste, precum și oameni de afaceri care promovează pe rețelele sociale mesaje naționaliste. De la patroni de firme de termopane, până la administratori ai unor saloane de înfrumusețare sau pensiuni turistice.

Niciunul dintre cei cu care au vorbit jurnaliștii Europa Liberă nu a dorit să precizeze clar cine anume i-a contactat și invitat pentru a deveni organizatori județeni ai deplasării către București.

Protest în fața sediului CCR de la București, 10 ianuarie 2025
Așteptați
Protest în fața sediului CCR de la București, 10 ianuarie 2025

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00

Cum a fost organizat evenimentul

Janina Marian Micu e din Craiova și apare pe platforma epace.ro ca organizator pentru județul Dolj. Are un cabinet de înfrumusețare și spune că e absolventă de Psihologie.

„În jur de 100 de oameni au venit din Dolj, numai în autocar am avut 28”, spune ea, pentru Europa Liberă.

Janina Micu ne-a declarat că a ajuns organizator după ce s-a înscris ca participant la miting și cineva, nu își amintește cine, a sunat-o și i-a cerut să se ocupe de participanții din județul Dolj. Nu-l cunoaște personal pe Călin Donca, dar știe că platforma e inițiată de el.

Întrebată de jurnaliștii Europa Liberă despre declarația lui Călin Georgescu referitoare la numărul prea mare de saloane de înfrumusețare, Janina Micu a oprit dialogul și a acuzat „energiile joase” ale ziaristului.

În județul Bacău, organizator a fost Silvestru Dogaru, un fost consilier județean care a condus filiala județeană a Alianței pentru Patrie – partid înființat de fostul lider PSD Liviu Dragnea după ce a fost eliberat din închisoare.

Dogaru este și patronul unei firme de termopane din Bacău. Într-o discuție cu Europa Liberă, el spune că CCR a încălcat dreptul românilor de a vota. Despre decizia de anulare a alegerilor, Dogaru crede că este neîntemeiată.

„N-are nicio treabă ingerința sovietică, cum au spus ei (n.r. CCR). Câtă ingerință putea să fie pe internet? Ce e mai penal, să faci campanii pe TikTok gratuite sau să dai sacoșe cu ulei, făină și cartofi bătrânilor?”, ne-a spus Dogaru, care pretinde că are dovezi că, astă vară, în comuna în care locuiește, Nicolae Bălcescu, unii alegători ar fi primit astfel de bunuri pentru a vota cu un anume partid.

Europa Liberă nu a putut verifica independent acuzațiile lui Dogaru.

De la Bacău, fostul colaborator al lui Liviu Dragnea spune că au mers la protestul de la București 15 mașini cu câte patru persoane și că au fost și oameni care au ajung în Capitală cu trenul. Mult mai mulți, peste 200, spune el, vor merge la București duminică, când partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va organiza un alt miting de protest.

Organizator al deplasării la București pentru județul Vaslui a fost Daniel Oajdea. Fost parlamentar, cu două mandate, de la Partidul Democrat Liberal și de la Partidul Poporului – Dan Diaconescu.

Daniel Oajdea.
Daniel Oajdea.

„Nu am votat cu Călin Georgescu în primul tur. Am votat USR și Lasconi. Nici nu știam de el”, spune el, pentru Europa Liberă. Ce s-a întâmplat după decizia CCR de anulare a alegerilor l-ar fi convins că trebuie să-l susțină pe Georgescu.

„Simpatizez cu Georgescu după ce am văzut că toți s-au unit împotriva lui călcând în picioare legile”, afirmă fostul parlamentar.

Absolvent al Universității Tehnice din Iași, Oajdea spune că nu e de acord cu toate declarațiile lui Călin Georgescu, mai ales cu cele care contrazic știința.

„Nu putem fi de acord 100% cu ce spune cineva. Uitați-vă și la Ciolacu. Cum își dă demisia, cum indexează pensiile, cum a crescut numărul de bugetari. Nu e același lucru?”, adaugă el.

„Chiar dacă Georgescu are niște declarații nefericite, așa le au și ceilalți – care ne-au demonstrat ce pot cât au fost la guvernare. Lumea a ajuns la concluzia că nu poți înlătura un rău încălcând legea”.

Calea 13 Septembrie din București a fost ocupată de protestatari, mulți veniți din țară.
Calea 13 Septembrie din București a fost ocupată de protestatari, mulți veniți din țară.

Pentru județul Iași, cel al cărui număr de telefon este publicat pe site ca organizator este Romică Ichim, un fost șef de la Agenția Antidrog. Ichim este președintele filialei județene a Camerei de Comerț Româno-Chineze și a candidat în trecut, fără succes, pentru Parlament.

El spune pentru Europa Liberă că, de fapt, nu s-a ocupat de organizare; admite că, acum „trei-patru zile”, a fost întrebat de o persoană al cărei nume nu a vrut să-l precizeze, într-o discuție pe WhatsApp, dacă este de acord să îi fie publicat numărul de telefon pe site.

„M-a rugat un tip, care mi-a zis că are nevoie de un număr pe Iași. Și i-am zis «pune-l, mă, că și așa e public numărul meu».”

În jur de 100 de persoane ar fi mers spre București și din județul Bistrița Năsăud, ne-a spus telefonic organizatorul „EPACE” din acest județ, Dragoș Hârjoabă. El spune că e nemulțumit că s-a încălcat un drept fundamental – votul.

„Că e bun, că e rău, votul poporului trebuia respectat. Faptul că platforma EPACE a pornit cu ideea de a ne respecta drepturile și voturile fiecăruia m-a atras și m-a făcut să fiu alături de ei.”

Și el ne-a spus că a fost contactat prin intermediul „unor prieteni”.

În București, organizator al participării la miting a fost Romeo Botoșineanu. A fost candidat la Senatul României, la alegerile din 2020, din partea Partidului Ecologist Român. A trecut apoi la AUR și e vicepreședinte la organizația din Călărași. E asociat în trei firme și are o afacere cu un salon de nunți.

Se cunoaște personal cu Călin Donca, care „l-a rugat să se ocupe de organizarea pe București”. Nu a vrut să comenteze mai mult despre motivele care l-au făcut să adere la această platformă.

Ce spune organizatorul

Fondatorul „EPACE”, Călin Donca, spune pentru Europa Liberă că nu el a organizat mitingul din București și că platforma inițiată de el pe internet e despre „schimbare”. O schimbare pe care o vede posibilă cu Călin Georgescu.

„Nu mai vreau să-i văd pe oameni aceștia cu zero cunoștință de administrare și zero cunoștință de antreprenoriat cum ne bagă țara în faliment. Nu mai vrem, e prea mult, ne doare pe toți prea tare, și nu o să fie nicio altă soluție decât să îi schimbăm”, spune el, pentru Europa Liberă.

Donca se declară pro-european, dar vrea ca firmele străine care activează în România să plătească pentru profitul făcut. „Cele mai mari companii de energie din România nu au plătit de ani de zile niciun impozit la statul român de profit. Mă doare când văd că noi, ca și companie, plătim impozite la statul român. Și eu ajung să fiu chiar și arestat și luat departe de familie trei luni”, mai adaugă Călin Donca.

În România, companiile care au venituri de peste 50 de milioane de euro – unde se încadrează și majoritatea celor din energie – plătesc, de fapt, un impozit minim de 1% din cifra de afaceri.

Cine este Călin Donca

Călin Donca a fost reţinut de procurorii DIICOT Braşov în septembrie 2023, alături de alte trei persoane, într-un dosar care vizează o grupare specializată în evaziune fiscală, delapidare, înşelăciune şi manipularea pieţei de capital, scrie G4Media.

Membrii grupării sale ar fi înregistrat în contabilitatea unor firme documente fictive şi ar fi creat propria monedă virtuală.

El promitea investitorilor câștiguri de 100 de ori mai mari decât investiția lor inițială, într-un timp foarte scurt. Ca să convingă oamenii să investească, potrivit DIICOT, Donca făcea tot felul de clipuri pe care le posta pe internet si dezvăluia cum pot avea succes în afaceri urmăritorii lui. Criptomoneda Solix a fost creată cu o limită maximă de 200 de milioane de tokeni, dar s-au vândut doar două milioane.

Călin Georgescu nu a participat

Politicianul pentru care au ieșit în stradă în jur de 4.000 de oameni nu a fost prezent la eveniment.

Joi, 9 ianuarie, Călin Georgescu a plecat din țară. El a fost fotografiat pe Aeroportul Otopeni, alături de un bodyguard, în timp ce se îmbarca în cursa către Frankfurt, în Germania.

Fostul candidat la președinția României a transmis un mesaj pe rețelele sociale în care și-a îndemnat simpatizanții să participe la „Marea Unire Juridică”, spunând că „votul nostru a fost încălcat”.

„Nu despre mine, Călin Georgescu, este vorba aici, este vorba despre o încălcare a dreptului nostru constituțional de a vota și de a ne fi recunoscut votul. Votul necondiționat de nimeni și de nimic în afară de conștiința noastră!”.

Călin Georgescu, în timpul unei înfățișări de la Curtea de Apel București.
Călin Georgescu, în timpul unei înfățișări de la Curtea de Apel București.

Georgescu a spus că el „va duce hora noastră în inima Europei, la cele mai înalte curți”, fără a oferi detalii.

„Alături de o altă echipă juridică din diaspora, cealaltă Românie a noastră, începând de astăzi voi merge personal pentru a depune demersuri legale către cele mai înalte instituții europene. Deja Europa și întreaga lume privesc cu respect poporul român - ca pe o călăuză a protejării drepturilor fundamentale”.

După ce Curtea Constituțională a României a anulat, pe 6 decembrie 2024, alegerile prezidențiale, pe motiv că „procesul electoral al fost viciat pe toată desfășurarea lui”, Călin Georgescu a inițiat mai multe acțiuni juridice pentru a întoarce acea decizie chiar dacă, procedural, hotărârile CCR nu pot fi contestate în instanțele juridice.

La finele lunii decembrie, Curtea de Apel București i-a respins o astfel de solicitare după ce, la unul dintre termene, câteva sute de persoane l-au susținut, din fața sediului instanței, pe Călin Georgescu.

La începutul anului, avocații lui Georgescu au anunțat că au sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) cu privire la acest subiect.

Călin Georgescu, un inginer agronom de 63 de ani, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, de pe 24 noiembrie, după ce a obținut în jur de 2,2 milioane de voturi.

Rezultatul i-a luat prin surprindere pe politicienii și analiștii de la București, Georgescu nefiind cotat în sondajele pre-electorale cu șanse de a intra în turul II.

Campania lui Georgescu s-a desfășurat în special pe TikTok, platformă acuzată de autoritățile din România că l-ar fi favorizat. Inclusiv Comisia Europeană a cerut lămuriri de la gigantul chinez cu privire la alegerile din România.

După ce alegerile au fost anulate, mai mulți apropiați de-ai lui Călin Georgescu au fost vizați de autorități. Au avut loc descinderi la un om de afaceri din Brașov, Bogdan Peșchir – alias „bogpr” – care ar fi donat peste un milion de euro pe TikTok pentru promovarea lui Georgescu.

De asemenea, un fost luptător în Legiunea Străină, Horațiu Potra, a fost ridicat de anchetatori după ce ar fi încercat să ajungă la București, alături de alți foști soldați, având asupra lor mai multe arme.

Cercetările în ambele cazuri sunt încă în curs.

După anularea alegerilor, Georgescu a continuat să discute cu publicul său în special prin intermediul conturilor de social-media. A apărut în presă mai ales la televiziunea Realitatea TV, ai cărei moderatori îl prezintă adesea ca „președintele ales”.

Între timp, autoritățile de la București au anunțat că în mai 2025 vor avea loc alegerile prezidențiale, la care, conform unui sondaj prezentat de primarul Bucureștiului, Nicușor Dan – el însuși candidat – Călin Georgescu ar fi favorit.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG