Linkuri accesibilitate

 
SUA și UE, de acord să mențină „presiune maximă” asupra Rusiei

SUA și UE, de acord să mențină „presiune maximă” asupra Rusiei


Șefii diplomațiilor UE și SUA au avut prima discuție oficială de la instalaea administrației Trump. Foto: Șefa diplomației UE, Kaja Kallas.
Șefii diplomațiilor UE și SUA au avut prima discuție oficială de la instalaea administrației Trump. Foto: Șefa diplomației UE, Kaja Kallas.

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, și secretarul de stat SUA, Marco Rubio, au avut prima lor discuție telefonică de la venirea administrației Trump. Diplomații au vorbit despre Ucraina, Iran și China, pe fondul îngrijorărilor europene privind noua politică externă a SUA, „America First”.

„Am discutat despre probleme globale în care UE și SUA au aceleași interese, inclusiv războiul Rusiei în Ucraina, influența malignă a Iranului și provocările reprezentate de China”, a declarat Kallas pe platforma de socializare X.

„UE și SUA sunt întotdeauna mai puternice împreună. Aștept cu nerăbdare să vă întâlnim în curând”, a spus Kaja Kallas.

Un oficial UE, vorbind cu jurnaliștii Reuters, sub condiția anonimatului, a declarat că Kallas și Rubio s-au concentrat pe priorități comune.

„Au convenit asupra necesității de a menține presiunea maximă asupra Moscovei pentru a avansa către o pace justă și durabilă în Ucraina”, a spus oficialul.

Șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, a mai declarat că l-a invitat pe secretarul de stat american Mark Rubio să participe la o viitoare reuniune a miniștrilor de externe ai UE, fără a detalia răspunsul pe care l-a primit.

Discuția diplomatică la cel mai înalt între Kaja Kallas și Marco Rubio vine în contextul în care atât președintele american Donald Trump, cât și liderul rus, Vladimir Putin, au declarat că sunt deschiși la o întâlnire în care să discute un acord de pace în Ucraina.

Secretarul de stat SUA, Marco Rubio.
Secretarul de stat SUA, Marco Rubio.

„Până în prezent, nu am primit niciun semnal de la americani”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Recent, Donald Trump a avertizat că Rusia s-ar putea confrunta cu noi sancțiuni în cazul în care nu se ajunge la un acord pentru încheierea războiului.

La discuția cu secretatul de stat Marco Rubio, Kaja Kallas „a subliniat investițiile tot mai mari ale Europei în apărare și disponibilitatea sa de a-și asuma o responsabilitate mai mare, alături de importanța diversificării aprovizionării cu energie”, a mai spus oficialul UE citat de Reuters.

Președintele american Donald Trump a cerut membrilor NATO să crească cheltuielile militare la 5% din produsul lor intern brut (PIB) pentru apărare. E o creștere semnificativă față de ținta actuală de 2% și un nivel pe care nicio țară NATO, inclusiv Statele Unite, nu îl atinge în prezent.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG