Lunga conversație dintre Donald Trump și Vladimir Putin a avut loc cu doar două zile înaintea Conferinței de Securitate de la München, unde se se întâlnesc vineri politicieni de top, lideri militari, experți de securitate și reprezentanți ai industriei armamentului. Un moment bine ales.
Vicepreședintele JD Vance se întâlnește cu Zelenski la eveniment, după ce și secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a fost trimis în Ucraina pentru a se întâlni cu liderul de la Kiev.
Nu doar ceea ce a reieșit din discuția telefonică Trump-Putin, ci și declarațiile secretarului american al Apărării, Pete Hegseth, arată că Ucraina este în pericol de a fi nevoită să încheie un acord de pace cu Rusia în condiții nefavorabile pentru ea, inclusiv prin cedarea teritoriilor ocupate în prezent de către forțele Moscovei.
Suntem mai impresionaţi de poziţia actualei administraţii şi suntem deschişi la dialog.Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Evoluția evenimentelor din ultimele zile arată, consideră analiștii consultați de Europa Liberă, că Donald Trump este pregătit să-i facă diverse concesii lui Vladimir Putin.
Președinții Donald Trump și Vladimit Putin au convenit „să înceapă imediat negocierile” privind războiul din Ucraina, pentru „a opri milioanele de morți”.
„Președintele Putin chiar a folosit sloganul meu de campanie foarte puternic, «common sens (bun simț)». Amândoi credem cu tărie în acest principiu. Am convenit să lucrăm împreună, foarte strâns, inclusiv prin vizite reciproce în țările noastre”, a scris Donald Trump pe platforma Truth Social.
Trump a mai scris că le va cere secretarului de stat Marco Rubio, directorului CIA John Ratcliffe, consilierului pentru securitate națională Michael Waltz și trimisului special pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, să conducă negocierile.
Concesii pentru Putin
Tot miercuri, secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a fost și mai clar în declarațiile sale. Aderarea Kievului la NATO este nerealistă și orice garanții de securitate oferite Ucrainei „trebuie să fie susținute de trupe europene și non-europene capabile.”
Șeful Pentagonului a mai afirmat că revenirea la granițele Ucrainei de dinainte de 2014, înainte ca Rusia să invadeze Crimeea și estul Ucrainei, „este un obiectiv nerealist.”
Acest lucru înseamnă practic un adio spus recuperării Crimeei, cel puțin.
Pe de altă parte, poziția administrației Trump era previzibilă și nu constituie o noutate, cel puțin în ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO. Chiar dacă nu în aceeași termeni, nici administrația Biden și nici liderii NATO nu dăduse Kievului speranțe în acest sens.
La fel, recuperarea peninsulei Crimeea a devenit un deziderat care se îndepărta tot mai mult după eșecul contraofensivei ucrainene din vara lui 2023. Chiar dacă nu o recunoșteau cu voce tare, mulți lideri europeni erau de aceeași părere.
Decuplarea Americii de Europa
Cu totul altfel stau însă lucrurile în ce privește garanțiile de securitate pe care le cere Volodimir Zelenski ca punct principal al negocierilor de pace. Declarațiile secretarului american al apărării au de ce să-l îngrijoreze.
Pentru a fi clar, ca parte a oricăror garanții de securitate nu vor fi trupe americane desfășurate în Ucraina.Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth
„Suntem aici astăzi și pentru a exprima direct și fără echivoc faptul că realitățile strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în principal pe securitatea Europei,” a spus Pete Hegseth.
Declarațiile lui Hegseth nu sunt surprinzătoare, NATO și Uniunea Europeană se pregătiseră pentru o retragere semnificativă a SUA din rolul principal pe care l-a jucat din 2022 în furnizarea și coordonarea ajutoarelor militare pentru Ucraina.
Mesajul lui Hegseth transmite clar intenția administrației Trump de a încerca să se decupleze de Europa în ce privește războiul ucrainean, care ar trebui să devină o problemă strict europeană.
Faptul că Donald Trump a dat direcția discuțiilor despre pace în absența unor consultări cu liderii politici și militari europeni, că l-a sunat mai întâi pe Putin și a ignorat Europa sunt motive reale de îngrijorare.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris drept „neplăcut” faptul că Trump a ales să vorbească cu Putin înaintea lui.
Noi, ca țară independentă, pur și simplu nu vom putea accepta vreun acord fără implicarea noastră.Președintele ucrainean Volodimir Zelenski
Ucraina nu va accepta să îi fie decisă soarta în lipsă, printr-un acord între Moscova și Washington, a spus președintele ucrainean înainte să ajungă la Conferința de Securitate de la München.
Zelenski a mai cerut ca Europa să primească un loc la masa negocierilor pentru încheierea războiului declanșat de Rusia.
Președintele Donald Trump a declarat însă joi că Ucraina va fi implicată în negocierile de pace pentru a pune capăt războiului cu Rusia.
Mai mult, Donald Trump a declarat că oficialii americani și ruși se vor întâlni vineri la Conferința de Securitate de la München în cadrul unei reuniuni la care și Ucraina a fost invitată, relatează Reuters.
„Vor avea o întâlnire mâine ( la München. Rusia va fi acolo cu oamenii noștri. Ucraina este, de asemenea, invitată, apropo. Nu știu exact cine va fi acolo din fiecare țară, dar sunt persoane la nivel înalt din Rusia, Ucraina și Statele Unite”, a declarat Trump, în Biroul Oval.
Doar că Rusia nu a fost invitată de organizatori la Conferința de Securitate München pentru al treilea an consecutiv, ca măsură diplomatică instituită după declanșarea războiului la scară largă împotriva Ucrainei.
Profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu susține însă că pacea în Ucraina nu este posibilă fără participarea și implicarea europenilor. Și nici fără Zelenski.
„Nu se va realiza o pace în războiul din Ucraina fără participarea ucrainenilor la negocierile de pace. Nu este posibil așa ceva. În al doilea rând, nu este posibilă o nouă ordine de securitate europeană post-război fără participarea și implicarea europenilor. Asta nu împiedică președinții Statele Unite și Federației Ruse să vorbească, să aibă un summit bilateral”, spune pentru Europa Liberă profesorul Naumescu.
Acest viitor summit, despre care președintele Trump a spus că va avea loc în curând, s-ar putea desfășura în Arabia Saudită, un indiciu că ar putea fi excluși de la discuții Europa și Zelenski.
Garanțiile de securitate
Într-o declarație comună de după reuniunea de la Paris, Franța, Germania, Polonia, Italia, Spania, Uniunea Europeană, Comisia Europeană, plus Regatul Unit și Ucraina, au avertizat că „Ucraina și Europa trebuie să facă parte din orice negocieri”.
L-au avertizat pe Trump că „o pace justă și durabilă în Ucraina este o condiție necesară pentru o securitate transatlantică puternică”.
Orice acord pe la spatele nostru nu va funcționa. Orice acord va avea nevoie ca Ucraina și Europa să facă parte din el.Kaja Kallas, șefa diplomației UE
„Independența și integritatea teritorială a Ucrainei nu sunt subiect de discuție. Prioritatea noastră acum trebuie să fie consolidarea Ucrainei și furnizarea de garanții de securitate eficiente. Europa trebuie să joace un rol central în orice negocieri”, a declarat șeful departamentului de politică externă al UE, fostul prim-ministru estonian Kaja Kallas.
Dar poate Europa singură acorda garanțiile de securitate cerute de Ucraina? Însuși Volodimir Zelenski a declarat săptămâna acesta că Europa nu poate oferi garanții de securitate semnificative Ucrainei fără spijinul american.
Dar garanții de securitate nu au acordat Statele Unite, nici în ultimii trei ani și nici înainte. De fapt, Ucraina nu a beneficiat niciodată de garanții de securitate americane sau occidentale, acesta fiind motivul pentru care a ajuns în această situație.
Singurele acorduri sub egidă occcidentală au fost cele de la Minsk.
Acordurile Minsk
Acordul Minsk 1 (semnat în septembrie 2014 de de reprezentanții Rusiei, Ucrainei și Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), alături de doi lideri ai separatiștilor din estul Ucrainei) și Minsk 2 ( semnat în februarie 2015, susținut de Franța și Germania care formaseră, alături de Rusia și Ucraina „Formatul Normandia”), au consființit doar o înghețare a războiului, însă nu au oferit garanții de securitate, de aceea nici nu au fost respectate de Rusia.
Chestiunea centrală a acestor negocieri de pace trebuie să fie garanțiile de securitate, chiar mai mult decât teritoriile, consideră profesorul Valentin Naumescu.
„Ar fi un mare succes pentru Ucraina să obțină garanții de securitate, pentru că asta ar transforma tot acest război într-un adevărat un război de independență a Ucrainei față de Imperiul Rus și prin asta deznodământul ar fi o victorie a Ucrainei, care și-ar câștiga independența definitivă. Ar rămâne o țară orientată cu fața spre vest, candidată la integrarea europeană și posibil candidată, atunci când vremurile vor fi mai prietenoase politic cu Ucraina, chiar la aderarea la NATO”, spune Valentin Naumescu pentru Europa Liberă.
Problema este dacă Europa va fi de acord și chiar va putea să acorde astfel de garanții de securitate. Până acum, Europa a stat sub umbrela de securitate americană, care i-a permis să prospere și să aibă liniște, dar, iată, a venit vremea acestei treziri bruște.
Nici ucrainenii, nici europenii nu pot accepta o pace fără garanții de securitate, acesta este elementul cel mai important al discuțiilor.Profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu
„E momentul ca europenii să-și asume responsabilități pentru continentul lor și crescându-și cheltuieli militare să găsească formule pentru a acorda garanții de securitate Ucrainei”, declară pentru Europa Liberă profesorul Valentin Naumescu.
Acest lucru se discută deja în format Weimar+, din care, din păcate, România lipsește, atrage Naumescu atenția.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat luna trecută Parlamentului European că europenii trebuie să vină cu mai mulți bani pentru armatele lor. „Dacă nu o faci, ia-ți cursurile de limba rusă sau mergi în Noua Zeelandă”, a spus el.
„Trebuie să ne asigurăm că Vladimir Putin nu va mai încerca niciodată să atace Ucraina, asta este crucial”, a accentuat Mark Rutte.
Pacea ca o tranzacție
Planul de pace propus de SUA ar include recunoașterea cuceririlor Rusiei în Ucraina, ceea ce vrea de fapt și președintele Vladimir Putin.
Kievul se găsește în prezent într-o situație ingrată, iar analiștii cred că, în condițiile în care Europa nu-i poate oferi sprijinul militar solid pe care l-a primit până acum de la americani, Ucraina se va vedea pusă în fața unui acord de pace încheiat în condiții nefavorabile pentru ea, inclusiv prin cedarea teritoriilor ocupate în prezent de către forțele Moscovei.
Într-o analiză pe platforma X, Tatiana Stanovaia, expertă a think-tank-ului Carnegie Endowment for International Peace, a explicat de ce actuala situație pare să fie una dorită de Kremlin, „care consideră că Occidentul nu poate face nimic care să inverseze câștigurile teritoriale ale Rusiei și să împiedice colapsul Ucrainei pe termen lung”.
Ce rezultat vor avea negocierile este neclar, iar Stanovaia spune că rămâne sceptică cu privire la perspectivele acestor discuții. Și asta pentru că Putin are niște planuri foarte clare.
Trump dorește o încetare a focului și un fel de aranjament care să lase deoparte problema Ucrainei pentru o vreme, spune Stanovaia. Dar viziunea sa diferă încă radical de cea a lui Putin, adaugă analista.
Pentru Putin, o soluție reală înseamnă o Ucraină „prietenoasă” cu Rusia – lipsită de capacități militare, cu o constituție rescrisă și care garantează neapartenența la NATO.
Nu vă amăgiți, Putin este pe deplin pregătit pentru ca aceste discuții să eșueze.Tatiana Stanovaia, expertă a think-tank-ului Carnegie Endowment for International Peace
Trump pare să nu aibă nicio obiecție ca Rusia să rețină prada invaziei sale neprovocate. Acest lucru nu este surprinzător deoarece, ca și Rusia, America are acum un președinte care crede că marile puteri au dreptul la expansionism în zonele lor regionale, scrie CNN într-o analiză.
Așa cum Donald Trump pare să vadă fiecare problemă sau alianță ca pe o tranzacție.
Președintele și-a anunțat intenția de a condiționa susținerea Ucrainei în război de metalele rare aflate în solul ucrainean.
„Poate vor ajunge la o înțelegere, poate nu vor ajunge la o înțelegere, poate vor deveni ruși într-o zi sau poate nu vor deveni ruși niciodată, dar noi băgăm toți acești bani acolo… Vreau să-i recuperez”, a declarat Trump luni seară, într-un interviu acordat celor de la FoxNews.
„Le-am spus că vreau echivalentul, cam 500 de miliarde de dolari în metale rare”, a continuat Trump.
„Și, în esență, au fost de acord să facă asta. Așa că, măcar, nu ne simțim prostiți. Altfel, suntem prostiți. Le-am spus (ucrainenilor): «Trebuie să obținem ceva, nu putem continua să plătim acești bani.»”
Secretarul de stat american, Marco Rubio, speră să se ajungă la un acord privind resursele minerale care ar permite să se recupereze, parţial, ajutorul furnizat de SUA Ucrainei cu scopul de a finanţa războiul împotriva Rusiei.
„O parte din aceşti bani vor servi la recuperarea miliardelor de dolari care au fost cheltuite în această ţară”, a spus el.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
Facebook Forum