Linkuri accesibilitate

 
Claudiu Târziu și-a dat demisia din AUR și va înfiinţa altă formaţiune politică. „AUR a fost înlocuit cu Partidul George Simion”

Claudiu Târziu și-a dat demisia din AUR și va înfiinţa altă formaţiune politică. „AUR a fost înlocuit cu Partidul George Simion”


Claudiu Târziu
Claudiu Târziu

Claudiu Târziu, copreședinte și fondator al partidului Alianța pentru Unirea Românilor, a anunțat că a părăsit partidul după ce acesta a fost capturat de președintele său, George Simion, și că va înființa altă formațiune politică.

„Inevitabilul s-a produs. Mă despart definitiv de AUR. Pentru că săptămâna trecută AUR a fost înlocuit cu Partidul George Simion”, a scris Claudiu Târziu într-o Scrisoare de despărțire prin care și-a anunțat decizia de părăsi partidul pe care l-a înființat.

Într-un inventar al reproșurilor pe care i le face actualei conduceri a partidului se află și suspendarea sa și interdicția de a mai candida la vreo funcție în partid.

El spune că pe 4 aprilie, în chiar prima zi de campanie prezidențială, Consiliul Național de Conducere (CNC) al partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), convocat la Slănic Moldova, pentru a treia oară în absența sa, a decis să-l suspende din funcție și să-i interzică să mai candidez la vreo funcție în partid.

„Am sentimentul că sunt alungat din propria casă de către copiii mei, pentru că am încercat să-i opresc să-i dea foc. Dar măcar salvez moștenirea pe care mi-am propus dintru început să o pun în lucrare. Cu zestrea aceasta moral-spirituală și cultural-politică am putut construi vehiculul politic numit AUR și nu le-o las, mai ales că nici nu își dau seama că au nevoie de ea”, spune Târziu.

El a anunțat că „cu acest capital simbolic de luptă și de jertfă” va construi „o altă formațiune politică, mai performantă și mai trainică.”

Într-o declarație pentru Europa Liberă, Târziu a dat asigurări că nu va opta pentru alt partid, deși a fost invitat, fără să precizeze și formațiunea politică care i-a făcut această ofertă.

„Nu merg la un alt partid, deși am fost invitat. Nu mă voi implica de nici o parte în campania aceasta electorală. Voi alcătui un nou proiect politic după alegeri, cel mai probabil”, a precizat el.

Despre președintele partidului, George Simion, spune că „nu are curajul unei confruntări directe” și că „a preferat” să-l atace în lipsă.

„Așa a știut el să pună capăt unei colaborări de câțiva ani, de pe urma căreia a ajuns la un pas de a-și vedea visul cu ochii. Căci astfel se traduce gestul suspendării mele din funcție, dublat de interdicția de a mai candida la vreo funcție de conducere în partid. O anulare politică echivalentă cu excluderea. Mă obligă să plec, pentru că nu îndrăznește să mă excludă. Tipic pentru el.”


Târziu spune că George Simion „a oficializat ruptura dintre noi acum, pentru că nu a mai suportat sentimentul de neputință. Neputința de a-și înfrâna orgoliul, de a-și cere iertare și de a face tot ce se cuvine pentru a repara lucrurile”.

„Ruptura datează de mai multă vreme”

El spune că „ruptura însă datează de mai multă vreme”, de la începutul anului electoral 2024, „din vremea în care George Simion a instituit un regim de conducere dictatorial în partid.”

Demisionarul face și o cronologie a eforturilor pe care spune că le-a făcut „în efortul de a menține partidul unit” și-i reproșează lui Simion că nu au fost decise și analizate „în conducerea colectivă”, nominalizările pentru europarlamentare și locale, „solicitare care a fost ignorată complet de George Simion, cu susținerea camarilei sale”.

Mai mult, pentru că ar fi inițiat o discuție despre rezultatele slabe la locale și europarlamentare și a cerut o dezbatere în partid pe această temă, „drept răspuns, grupul informal de la vârful partidului a decis excluderea oricărui membru care ar cere socoteală pentru scorul înregistrat de partid”.

El a acuzat și o „epurare” dictată de jocurile de putere locale pentru alcătuirea majorităților în noile consilii locale și județene și că lista finală pentru europarlamentare „a fost întocmită și avizată de președintele partidului”, fără semnătura sa, de copreședinte, obligatorie conform statutului partidului. „

„Nu am fost lăsat să semnez, pentru a nu avea nici un cuvânt de spus în privința candidaților”, spune Târziu.

„Cu listele de candidați supuse unui val de contestații în toată țara, puțin a lipsit ca partidul să nu mai fie lăsat să intre în alegeri, ceea ce ar fi fost un dezastru. În această primejdie de moarte l-a pus președintele lui, George Simion, care apoi a încercat să arunce vina pe mine, deși el era singurul vinovat. Dar am tăcut și de data aceea, pentru a proteja partidul”, arată demisionarul.

El spune că a transmis mai multe mesaje către Biroul Național de Conducere și către președintele George Simion, prin care cerea respectarea statutului, revenirea la un sistem de selecție bazat pe performanțe și reluarea funcției conducerii colective, dar, „din nou, niciun răspuns concludent”.

De asemenea, a transmis o scrisoare către membrii conducerii partidului, în care critica „deciziile arbitrare și neinspirate, adoptate unilateral” de președintele partidului, dar scrisoarea a fost scursă în presă pe surse, „cu intenția de a furniza motivul pentru înlăturarea mea din partid”.

Târziu spune că nu și-a asumat-o public pentru a proteja partidul în preajma alegerilor și pentru că era un document strict de uz intern, „care urmărea rezolvarea problemelor, nu expunerea lor publică”.

„În fața reacțiilor venite din filiale și dinspre electorat, mazilirea mea a fost amânată. Iar președintele partidului a susținut că scrisoarea e o făcătură a adversarilor. Nimeni însă nu a putut nega adevărul celor scrise de mine atunci”, arată demisionarul.

El spune că toate eforturile sale de a face o analiză a rezultatelor de la parlamentare si prezidențiale și proiectarea unei strategii pentru această legislatură au rămas fără răspuns „din partea conducerii de partid”.

Târziu spune că AUR nu are conducere statutară în nicio organizație locală din țară, după două rânduri de alegeri parlamentare, motiv pentru care a cerut organizarea în primele două luni ale anului 2025 a procesului de alegeri pentru structurile de conducere locale ale partidului, dar solicitarea sa a rămas, de asemenea, fără răspuns.

„Am cerut adoptarea unui plan B pentru a avea un suveranist în alegerile prezidențiale care urmează, în cazul previzibil în care dlui Călin Georgescu i s-ar fi interzis să candideze. Am fost contrazis public de către președintele AUR, care a susținut că planul B este depunerea candidaturii dlui Georgescu. Același președinte AUR care a spus în mod repetat că el nu va candida. Același care azi candidează cu promisiunea că va aduce turul doi înapoi”.

AUR: Decizia domnului Târziu de a-și anunța plecarea nu surprinde pe nimeni

„De luni bune, domnul Târziu a ales să se poziționeze în afara partidului, atacându-și colegii și conducerea formațiunii, adesea cu o virulență mai mare decât adversarii noștri politici”, spune AUR într-un comunicat remis presei miercuri.

Lui Târziu i se mai reproșează că a absentat constant de la „activitatea internă” a partidului, autoexcluzându-se astfel „din rândul celor care construiesc zi de zi AUR”.

Comunicatul AUR vorbește și de anunțul lui Târziu de a-și înființa un nou partid, ceea ce „nu face decât să confirme toate speculațiile, discuțiile de culise și întâlnirile «pe ascunse» pe care acesta le-a organizat cu persoane care au defăimat public AUR”.

Lui Târziu i se mai reproșează că „a acționat constant împotriva AUR” prin inițierea unei scrisori împotriva președintelui AUR, „pe care ulterior a încercat să o nege”, că a atacat susținerea candidaturii lui Călin Georgescu și apoi a lui George Simion la alegerile prezidențiale și că ar fi alimentat, prin declarații și acțiuni, campanii de denigrare la adresa partidului și a membrilor săi.

„Prin atitudinea sa, domnul Târziu a trădat încrederea membrilor AUR și a milioanelor de români care susțin acest proiect național. A ales să devină complice la atacurile împotriva partidului și a visului nostru comun: o Românie suverană, demnă și respectată”, se mai spune în comunicat.

„Îi dorim succes pe drumul pe care și l-a ales – un drum care, din păcate, începe cu o trădare.
AUR merge mai departe, mai unit, mai determinat”, se spune în finalul comunicatului.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG