Trump a mai spus că în discuție a fost pusă problema trupelor ucrainene din Kursk și că a îndemnat „ca viețile lor să fie cruțate”, după ce Rusia a susținut că soldații ucraineni sunt înconjurați de trupe rusești.
Postarea a apărut la doar câteva ore după ce Kremlinul a declarat că este „prudent optimist” în urma unei întâlniri pe care a avut-o pe 13 martie cu trimisul special al SUA, Steve Witkoff.
Casa Albă clarifică: Witkoff, nu Trump, a vorbit cu Putin
Casa Albă a clarificat, la scurt timp de la postarea președintelui american: nu Trump, ci trimisul său în Rusia, Steve Witkoff, a fost cel care a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin.
Confuzia a fost cauzată de postarea lui Trump pe Truth Social, în care a lăudat discuțiile cu liderul rus și a spus „l-am rugat cu tărie pe președintele Putin”, făcând să pară că a vorbit personal cu Putin.
De asemenea, aserțiunea sa din postare că „mii de soldați ucraineni sunt complet înconjurați de armata rusă" în regiunea Kursk, a atras o respingere puternică din partea surselor ucrainene și a analiștilor militari, care au descris-o ca fiind inexactă.
Afirmația pare să se bazeze pe informații furnizate chiar de Putin și este contestată de cei care urmăresc îndeaproape situația din Kursk.
La scurt timp a reacționat și Statul Major ucrainean, care a dezmințit informația.
„Nu există nicio «încercuire» a trupelor ucrainene în regiunea Kursk, iar informațiile despre aceasta sunt false”, spune Statul Major al Ucrainei. Astfel de acuzații sunt „create de ruși în scopuri politice și pentru a pune presiune asupra Ucrainei și a partenerilor”, arată ucrainenii.
Iată postarea integrală făcută de Donald Trump:
„Ieri am avut discuții foarte bune și productive cu președintele rus Vladimir Putin și există șanse foarte mari ca acest război oribil și sângeros să se încheie în sfârșit - DAR, ÎN ACEST MOMENT, MII DE TRUPE UCRAINIENE SUNT COMPLET ÎNCONJURATE DE ARMATA RUSĂ ȘI ÎNTR-O FOARTE REA ȘI VULNERABILĂ POZIȚIE. I-am cerut cu tărie președintelui Putin ca viețile lor să fie cruțate. Acesta ar fi un masacru oribil, unul nemaivăzut de la al Doilea Război Mondial. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți!!!”
Rusia este de acord, dar tergiversează
Joi, președintele rus Vladimir Putin a transmis că ar fi de acord cu propunerea de încetare temporară a focului, dar „cu nuanțe” și că Rusia vrea o pace durabilă care să rezolve „cauzele profunde” ale conflictului.
„Suntem de acord cu propunerile de a opri ostilitățile, dar pornim de la faptul că această încetare ar trebui să fie de așa natură încât să ducă la pace pe termen lung și să elimine cauzele inițiale ale acestei crize", a spus Vladimir Putin, sugerând o întoarcere a discuției la cererile dinainte de război ale Rusiei față de SUA și Ucraina cu privire la mediul de securitate mai larg din Europa de Est.
El a spus că trupele rusești se află în ofensivă pe tot frontul ucrainean și că armata rusă a preluat controlul asupra orașului Sudja din Kursk. Putin a spus că trupele ucrainene din regiune sunt izolate și au două variante: să se predea sau să moară.
„Ideea în sine [a unei încetări a focului] este corectă și cu siguranță o susținem, dar există probleme pe care trebuie să le discutăm. (...) Cred că trebuie să vorbim cu colegii și partenerii noștri americani despre asta, poate să-l sunăm pe președintele [Donald] Trump și să discutăm împreună”, a mai spus Vladimir Putin.
Mai mult, liderul de la Kremlin și-a exprimat temerea că, încetarea focului ar fi în avantajul ucrainenilor, mai ales în condițiile în care trupele rusești „au avansat în toate zonele liniei de contact”. Încetarea focului, a spus Putin, nu trebuie folosită pentru a-i reînarma pe ucraineni, care ar putea mobiliza și mai multe trupe pentru confruntări ulterioare.
El a invocat o serie de probleme practice, inclusiv cu privire la soluționarea „incursiunii” ucrainene în regiunea rusească Kursk și la monitorizarea unor încălcări. În acest context, el a spus că trebuie negociate probleme restante „cu colegii și partenerii noștri americani” și a sugerat „poate, un apel telefonic cu președintele Trump”.
Putin a spus că există întrebări fără răspuns în propunerea americană, cum ar fi ce trebuie făcut cu privire la incursiunea Ucrainei în regiunea rusească Kursk.
„Dacă avem o încetare a focului, înseamnă asta că toți cei de acolo ar pleca?”, a întrebat Putin.
El a mai spus că nu e clar cum se va asigura încetarea focului pe frontul de 2.000 de kilometri și cine va supraveghea respectarea încetării focului.
„Cine va decide unde a avut loc o încălcare a posibilului acord de încetare a focului de-a lungul liniei de 2000 de kilometri și cine va fi acuzat? Toate aceste probleme trebuie studiate cu atenție și minuțios de ambele părți”, a mai spus Vladimir Putin.
Președintele SUA, Donald Trump, a făcut din încheierea invaziei rusești în Ucraina o prioritate de la preluarea celui de al doilea mandat la Casa Albă. Emisarii lui au ajuns la Moscova pentru a pregăti bazele pentru discuții de pace.
Administrația Trump a pus presiune pe președintele Volodimir Zelenski pentru a-l convinge să demonstreze că își dorește pacea. Casa Albă a impus inclusiv o pauză în livrarea de ajutor militar și sprijin informațional Ucrainei pentru a o „convinge” să negocieze.
Livrarea de armament și de informații către Ucraina a fost reluată după ce reprezentanții SUA și ai Ucrainei au convenit săptămâna aceasta în Arabia Saudită asupra unei propuneri de încetare a focului de 30 de zile.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI