Linkuri accesibilitate

 
Zelenski: Putin va dori să meargă cât mai departe pe teritoriul nostru pentru încetarea focului dintr-o poziție de ultimatum

Zelenski: Putin va dori să meargă cât mai departe pe teritoriul nostru pentru încetarea focului dintr-o poziție de ultimatum


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski

Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, a comentat marți seară acordul de armistițiu care a făcut subiectul convorbirii telefonice dintre președintele SUA, Donald Trump, și președintele rus, Vladimir Putin.

El a spus, într-o conferință de presă susținută în Finlanda, unde se află în vizită, că nu crede că partenerii Ucrainei vor accepta cererea de a opri înarmarea Ucrainei, „pentru că asta ne va slăbi poziția”.

„Am susținut întotdeauna ideea de a nu ne atinge de obiectivele energetice, precum și obiectivele de pe mare, producția de alimente și transport. Acum, trebuie să înțelegem care sunt detaliile acestui acord. Nu știm asta. Fără Ucraina, aceste lucruri pur și simplu nu pot fi realiste”, a declarat Zelenski.

Cât privește cererea Rusiei de a opri mobilizarea și sprijinul militar extern, Zelenski a spus că atunci când Putin vorbește despre sfârșitul mobilizării, el nu vorbește de pe poziții umanitare, „ci într-un efort de a face armata noastră mai mică și mai slabă” și că „același lucru este de spus despre cererile sale de a nu ni se mai oferi ajutor militar și informații”.

„O încetare a focului 100% este perfectă, suntem absolut în favoarea ei. Cu toate acestea, când vorbim despre o încetare a focului pe cer sau despre infrastructura noastră energetică, să ne concentrăm ferm pe asta și să nu o transformăm într-o scuză pentru a le interzice băieților noștri să se apere pe teren. Nu asta este calea. Toate acestea trebuie discutate”, a spus Zelenski.

Liderul ucrainean a remarcat că despre un singur lucru nu vorbește Putin: „despre o încetare a focului - atât de simplă, fără atât de multe probleme atașate”.

El a spus că Putin nu va permite Ucrainei să obțină o încetare a focului rapidă ci va „inunda” Ucraina cu condiții.

„Acum există propunerea de a opri atingerea țintelor energetice”, a spus Zelenski, timp în care Rusia continuă să atace cu „sute de drone și rachete care continuă să plouă, nu pe câmpul de luptă, ci peste tot”.

El a admis ca, grație medierii SUA, Rusia și Ucraina să convină să nu lovească infrastructura celeilalte. „Dar este exclus”, spune Zelenski, ca „Rusia să continue să facă acest lucru și să se aștepte ca Ucraina să nu o facă”.

„Vom răspunde la toate loviturile venite din Rusia dacă nu suntem implicați în acest acord”, a spus el și a dat asigurări că Ucraina este gata să respecte acordul „dacă va ajunge și va fi susținut de SUA”.

Zelenski a spus că ar lua „în serios cuvintele lui Putin” dacă ar fi de acord să returneze absolut toți prizonierii ucraineni de război.

„Acesta ar fi un gest că este gata să-și demonstreze dorința de a pune capăt războiului (...). Vrem să-i tratăm, să-i reabilităm - nu să-i trimitem înapoi pe câmpul de luptă. Orice altceva este foarte fragil (...). Problema prizonierilor de război este un pas real și tangibil pe care îl poți vedea și crede.”

El a spus că intenția lui Putin este de a lansa noi operațiuni ofensive la Zaporojie, Harkov și Sumî.

„Va dori să meargă cât mai departe pe teritoriul nostru pentru a accepta o încetare a focului dintr-o poziție de ultimatum, pentru a avea o mână mai puternică, pentru a ne face să cedăm. Și i-ați auzit condițiile. Din acest motiv, avem nevoie de aliați, SUA și alții pentru a nu permite ca acest lucru să se întâmple.”

El a spus că ucrainenii nu mai au încredere în Putin pentru că „acum ordonă armatei sale să nu mai lovească” și apoi atacă Ucraina.

„Totul este o minciună. Am experimentat-o în trecut. Din acest motiv, trebuie să ne asigurăm că situația și potențiala încetare a focului nu vor fi doar în mâinile lor, nu vor depinde doar de dorințele și abilitățile lor”, a conchis Zelenski.

Kremlinul a transmis marți seară, printr-un comunicat, după discuția telefonică a lui Vladimir Putin cu Donald Trump, că „condiția cheie pentru prevenirea escaladării conflictului și pentru a lucra la soluționarea acestuia prin mijloace politice și diplomatice ar trebui să fie încetarea completă a ajutorului militar străin și furnizarea de informații către Kiev”.

De asemenea, invocând sigurarea controlului efectiv asupra unei posibile încetări a focului de-a lungul întregii linii de luptă a frontului, Kremlinul a cerut oprirea mobilizării în Ucraina și a reînarmării forțelor armate ucrainene.

În același comunicat, Kremlinul vorbește de „riscuri grave asociate cu incapacitatea de a negocia a regimului de la Kiev, care a sabotat și a încălcat în mod repetat acordurile la care s-a ajuns”, fără a le numi.

De asemenea, Rusia acuză Kievul de „crime teroriste barbare comise de militanții ucraineni împotriva populației civile din regiunea Kursk”.

Amintim că Vladimir Putin este urmărit internațional de Tribunalul Internațional de la Haga pentru crime de război din cauza deportării ilegale a zeci de mii de copii ucraineni din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG