Linkuri accesibilitate

Angajații Biroului Electoral Județean și ai Prefecturii Timișs mută sacii cu buletinele de vot în sediul Consiliului Județean Timiș, 29 noiembrie 2024
Angajații Biroului Electoral Județean și ai Prefecturii Timișs mută sacii cu buletinele de vot în sediul Consiliului Județean Timiș, 29 noiembrie 2024

A început renumărarea voturilor din primul tur al prezidențialelor. Cum se desfășoară procesul în fiecare județ

Validarea rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidențiale este pusă sub semnul întrebării, după ce Curtea Constituțională a decis renumărarea celor peste nouă milioane de voturi.

12:13 29.11.2024

821.000 de voturi din diaspora vor fi renumărate

În total, în secțiile din străinătate au fost exprimate peste 821.000 de voturi, din care peste 817.000 în secțiile de votare și peste 4.200 prin corespondență.

Și acestea vor fi renumărate, conform decizia Biroului Electoral Central – luată în baza deciziei Curții Constituționale de joi, 28 noiembrie.

12:11 29.11.2024

Renumărarea în județul Argeș ar dura 50 de ore

„Estimăm că vom avea nevoie de 50 de ore pentru a face renumărare, trebuie să verificăm totul cu mare atenție”, a declarat Cornelia Olteanu, președinta BEJ Argeș și a Tribunalului Argeș, pentru Europa Liberă.

Potrivit acesteia, vineri în jurul orei 11:00, erau renumărate voturile din 14 secții, din totalul de 527 din județul Argeș.

În total, în procesul de renumărare sunt implicate 48 de birouri electorale: 42 județene, șase de sector (în cazul Bucureștiului) și una pentru diaspora. La ele participă aceiași membri care erau înscriși și la procesul electoral din 24 noiembrie.

În medie, în funcție de câți reprezentanți ai patidelor s-au înscris, fiecare birou are câte 11 membri, dintre care doi sunt judecători (președintele și vicepreședintele), ceea ce înseamnă că sunt puțin peste 500 de persoane implicate în procesul de renumărare.

Renumărarea se poate face însă și de alte persoane decât membrii birourilor electorale (angajați din prefecturi, reprezentanți ai direcțiilor de statistică etc., supervizați de membrii BEJ) dacă fac parte din personalul tehnic auxiliar. În acest context, se poate ajunge și chiar depăși numărul de o mie de persoane implicate în întregul proces de renumărare.

Conform deciziei Biroului Electoral Central, desigilarea, verificarea și renumărarea voturilor se face în prezența membrilor birourilor electorale mai sus menționate.

În cazul sacilor recepționați cu sigiliul rupt, se consemnează acest fapt în secțiunea „Observații” a procesului verbal. Această contatare nu împiedică renumărarea voturilor găsite în el, conform deciziei BEC.

La finalul verificării, renumărării buletinelor de vot și după întocmirea noilor procese verbale, sacii sunt resigilați. Versiunea scanată a proceselor verbale se comunică Biroului Electoral Central.

12:02 29.11.2024

În județul Iași, la ora 12:00 nu începuse încă renumărarea

În județul Iași, „renumărarea nu a început, acum ne organizăm și discutăm cea mai bună abordare”, a declarat pentru Europa Liberă Bogdan Mihail, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Județean (BEJ), Bogdan Mihail.

„Încercăm să stabilim un traseu, un flux. Avem stafful auxiliar pregătit – gata să înceapă renumărarea voturilor din cele 783 de secții de votare.”

În județ, sunt în jur de 351.000 de buletine de vot dintre, 8.000 dintre acestea au fost 8.000 nule, adaugă Mihail.

În staff-ul tehnic, sunt în jur de 35 de membri, puși la dispoziția Biroului Electoral Județean pentru renumărare, la care se adaugă cei 11 membrii ai BEJ – iar printre ei sunt și reprezentanți ai partidelor politice.

„Observatori nu avem”, afirmă Bogdan Mihail, pentru că „aseară BEC a trimis o adresă prin care s-a respins cererea celor de la Funky Citizens de a fi observatori și la această procedură de renumărare nu vor fi observatori întrucât Biroul Electoral Central a interpretat ca nu este o procedură electorală”.

Vineri dimineață, una dintre asociațiile din Iași înscrise ca observator la alegeri a transmis că nu i s-a permis accesul în locurile în care se renumără voturile.

„Aseară și în această dimineață, am trimis Birourilor Electorale Județene (BEJ-uri) din județele Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Bucău (județele în care acredităm observatori independeți) solicitări pentru observarea renumărării voturilor. Avem răspunsul BEJ Iași: Nu putem observat renumărarea voturilor”, a transmis Asociația Civica.

„Dacă nu există transparență și încredere în rezultatul renumărării voturilor, cui îi este util acest demers?”, se întreabă reprezentanții asociației.

11:50 29.11.2024

USR a contestat la Curtea de Apel decizia BEC de renumărare a voturilor

Uniunea Salvați România a anunțat vineri că a depus la Curtea de Apel Bucureşti o contestaţie la decizia Biroului Electoral Central privind renumărarea voturilor din toate secţiile de votare din ţară.

USR cere anularea deciziei nr. 205D/28 noiembrie 2024 a BEC, deoarece ar fi nelegală, şi cere suspendarea ei până la soluţionarea cauzei de la Curtea de Apel.

„Ceea ce se întâmplă zilele acestea, cu decizia total nejustificată de renumărare a tuturor voturilor din țară, în loc să fi fost validate rezultatele primului tur și să înceapă campania pentru al doilea tur, este un abuz uriaș, un atac direct la democrația din România și la votul oamenilor”, a declarat Cristina Prună, deputată și purtătoarea de cuvânt a USR.

USR respinge, printr-un comunicat de presă, acuzațiile aduse de Cristian Terheș, candidat la alegeri și a cărui contestație a fost admisă de CCR:

„În cererea sa de anulare a alegerilor, Cristian Terheș a invocat continuarea campaniei electorale în afara perioadei de campanie, vicii cu privire la consemnarea rezultatului votului din 3 secții de votare dintr-un total de 19.000 de secții, precum și faptul că numărul voturilor nule (223.132 voturi nule) ar fi disproporționat în raport cu diferența de voturi dintre candidații clasați pe primele trei locuri.

Or, dintr-o simplă verificare a proceselor verbale prezentate pe site-ul Autorității Electorale Permanente rezultă că aspectele sesizate cu privire la cele trei secții de votare nu se confirmă.

În ceea ce privește voturile nule o comparație cu numărul voturilor nule înregistrate în alte scrutine arată că procentul acestora din numărul total de voturi este acum considerabil mai mic (2,36% la turul I al prezidențialelor față de 5,17% la alegerile europarlamentare din iunie 2024, respectiv 2,88% la localele din iunie 2024).

Cât despre aspectele privind continuarea campaniei electorale, acestea sunt, potrivit legii în vigoare, sancționabile cu amendă contravențională aplicată persoanelor vinovate și nu reprezintă fraudă în sensul legii.”

De asemenea, USR mai spune că solicitarea Curții Constituționale de reverificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot este în afara prevederilor legale.

„Curtea Constituțională avea posibilitatea legală să solicite BEC informațiile pe care le deține sau alte acte și documente necesare, nicidecum să ceară BEC să dispună o verificare extinsă a tuturor celor 9.000.000 de buletine de vot, în afara limitelor investirii prin cererea de anulare.”

„În al doilea rând, decizia BEC a fost aprobată în afara cadrului legal. În baza legii în vigoare, BEC poate dispune într-un singur scenariu renumărarea voturilor dintr-o secție de votare sau refacerea centralizării voturilor: doar dacă se constată că au fost comise erori sau există neconcordanțe între datele consemnate în procesele verbale. Or, reamintim că BEC nu a primit contestații și a aprobat procesul verbal privind rezultatul alegerilor. După această dată, nu mai există cadru legal pentru a dispune renumărarea voturilor”, mai spune Uniunea Salvați România.

Partidul mai afirmă că termenele prevăzute în decizia BEC încalcă prevederile HG 1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea președintelui României în anul 2024.

„Decizia BEC prevede că operațiunea de reverificare a rezultatelor trebuie să se încheie până la 1 decembrie, ora 22.00, dar HG 1061/2024 prevede că până pe 28 noiembrie 2024 trebuiau validate alegerile și publicat rezultatul acestora în mass-media și Monitorul Oficial, astfel încât pe 29 noiembrie să înceapă campania electorală pentru al doilea tur de scrutin.”

În plus, USR spune că nu există nicio garanție cu privire la corectitudinea renumărării, în condițiile în care „nu există certitudinea că nu s-a intervenit – la preluare, transport sau după predare - asupra buletinelor de vot, care au fost transportate la tribunal sau au rămas în birourile județene ori în consulate, în cazul secțiilor de vot din străinătate”.

Decizia BEC prevede că vor fi renumărate inclusiv voturile găsite în saci ale căror sigilii au fost rupte anterior recepționării.

„Totodată, în condițiile în care birourile vor primi toate materialele din secție, inclusiv ștampilele de control și ștampilele cu mențiunea „votat”, nu există nicio siguranță că asupra sacilor sigilați nu se poate interveni înainte de renumărare, existând posibilitatea desigilării și resigilării prin aplicarea ștampilei de control a secției de votare”, mai spune USR.

„Reamintim și că numărarea inițială a voturilor a fost realizată de peste 100.000 de persoane, sub supraveghere audio-video, în peste 20.000 de secții de votare. Or, acum, la renumărare, fiecare birou electoral județean va avea de verificat, renumărat și consemnat o medie de aproximativ 200.000 de voturi (9.000.000 de voturi/46 birouri electorale), adică un volum de voturi de aproximativ 200 de ori mai mare, într-un interval de timp foarte scurt.

Respectiv, ar avea de verificat și procesat un număr de peste 4.300 de voturi/oră, fără pauză, timp de 2 zile, pentru a se încadra în termenele stabilite de BEC.

La toate acestea se adaugă faptul că renumărarea se va face fără înregistrare audio-video și în absența reprezentanților partidelor care nu au membri în birourile electorale, a observatorilor și a reprezentanților mass-media”, se mai arată în comunicat.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG