Linkuri accesibilitate

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit | „O Regină cu inimă bună”. Mesaje de condoleanțe și solidaritate


Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la 96 de ani la reședința sa de la Balmoral. Imagine de arhivă cu Majestatea Sa.
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la 96 de ani la reședința sa de la Balmoral. Imagine de arhivă cu Majestatea Sa.

La câteva minute după ce Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit, liderii internaționali și din România au transmis mesaje de condoleanțe. Figura impresionantă care Reginei Elisabeta a II-a, a cărei domnie de peste șapte decenii a influențat lumea, este pusă în evidență.

Site-ul familiei regale a fost dezactivat temporar după moartea Reginei Elisabeta a II-a, la reședința sa de la castelul Balmoral. Drapelul britanic a fost coborât în bernă la Palatul Buckingham.

Președintele francez a transmis primul mesaj după moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii pe contul de Twitter.

„Majestatea sa Regina a II-a a Marii Britanii a întruchipat continuitatea și unitatea națiunii britanice timp de peste 70 de ani. O prietenă a Franței, o Regină cu inimă bună care a lăsat amprenta asupra țării și secolului ei”, a scris Emmanuel Macron.

Fostul premier britanic, Boris Johnson a reacționat tot pe Twitter.


Într-un mesaj de condoleanțe al Casei Albe: „inimile și gândurile noastre se îndreaptă către familia Reginei și către poporul Regatului Unit”. Și continuă: „relația cu oamenii din Regatul Unit este ceva ce și președintele Biden a menționat ca fiind din ce ce în ce mai puternică”.


„A fost o prezență constantă în viețile noastre – iar serviciul ei pentru canadieni va rămâne pentru totdeauna o parte importantă a țării noastre”, a subliniat premierul canadian.

„Regina Elisabeta a II-a era amplu admirată în întreaga lume pentru distincţia, demnitatea şi dedicarea ei. A fost o prezenţă liniştitoare în timpul deceniilor de schimbări de mare amploare, printre care decolonizarea Africii şi a Asiei", a declarat secretarul general al ONU.

„Domnia Majestății Sale a modelat istoria modernă și este un simbol excepțional al loialității și angajamentului față de serviciul public. Românii sunt alături de poporul britanic și de Familia Regală”, se arată în mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis.


„Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a avut în Regina Elisabeta a II-a, de-a lungul întregii vieți, un inegalabil sprijin, model de cârmuire regală și curaj, un far luminos. Regina Elisabeta a fost mereu prezentă în viața Familiei Regale române și a păstrat o neîntreruptă legătură de familie. După dispariția Regelui Mihai și a Ducelui de Edinburgh, pentru Majestatea Sa Margareta, Regina Elisabeta a II-a a fost un punct de referință fundamental, un sprijin moral, intelectual, afectiv și instituțional”, este mesajul transmis de pe contul de Facebook al Familiei Regală a României.


Majestatea Sa, Elisabeta a II, a construit „punți între națiuni și indivizi care vor dura generații viitoare”, a postat pe Twitter și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

„Decesul Majestății Sale este cu adevărat finalul unei ere. Regina Elisabeta a II-a va rămâne în amintirea întregii lumi drept un simbol al demnității și stabilității”, a scris pe Facebook, președintele USR, Cătălin Drulă.

XS
SM
MD
LG