Linkuri accesibilitate

A murit soprana Mariana Nicolesco


 Soprana Mariana Nicolesco la concertul caritabil de sărbători, în decembrie 2016, alături de laureați ai Concursului Internațional de Canto „Hariclea Darclée” (foto Agerpres).
Soprana Mariana Nicolesco la concertul caritabil de sărbători, în decembrie 2016, alături de laureați ai Concursului Internațional de Canto „Hariclea Darclée” (foto Agerpres).

Soprana Mariana Nicolesco a murit vineri, 14 octombrie.

Avea 73 de ani.

„Muzica este cel mai fidel companion de-a lungul întregii vieţi”, spunea Mariana Nicolesco, recunoscută drept una dintre marile voci ale timpului nostru.

„Această seară ne aduce într-un moment al despărțirii de o stea memorabilă a lumii lirice! Îndurerați, ne luăm rămas bun de la 𝑷𝒓𝒊𝒎𝒂𝒅𝒐𝒏𝒏𝒂 𝑨𝒔𝒔𝒐𝒍𝒖𝒕𝒂: MARIANA NICOLESCO. Descrisă în cuvinte precum 𝑅𝑒𝑔𝑖𝑛𝑎 𝑑𝑒𝑙 𝐵𝑒𝑙𝑐𝑎𝑛𝑡𝑜, 𝑃𝑟𝑖𝑚𝑎𝑑𝑜𝑛𝑛𝑎 𝐴𝑠𝑠𝑜𝑙𝑢𝑡𝑎 sau 𝐷𝑖𝑣𝑎 𝐷𝑖𝑣𝑖𝑛𝑎̆, Mariana Nicolesco lasă în urmă un univers pe care l-a îmbogățit nemărginit cu prezența sa în această lume”, a scris Opera Națională Română Cluj-Napoca pe pagina sa de Facebook.

Membru de Onoare al Academiei Române, Mariana Nicolesco, născută la 28 noiembrie 1948, în comuna Găujani/județul Giurgiu – a fost desemnată, în 2003, la Berlin, Muzicianul Anului.

Mariana Nicolesco a absolvit Școala de Muzică din Brașov cu Concertul pentru vioară de Bruch, a urmat, pentru o scurtă perioadă, Secția Canto a Conservatorului din Cluj și a dobândit prin concurs o bursă de studii la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, unde a studiat cu Jolanda Magnoni, lucrând apoi cu Rodolfo Celletti și cu Elisabeth Schwarzkopf.

După ce a câștigat în 1972 Concursul Internațional Voci Rossiniane, organizat la Milano de Radioteleviziunea Italiană, RAI, a fost invitată de dirijorul american Thomas Schippers să debuteze la Cincinnati în rolul Mimi din La Bohème de Giacomo Puccini, debutul de facto al carierei sale internaționale.

Debutul propriu-zis, însă, a fost în rolul Violettei din La Traviata de Verdi, dirijată tot de Thomas Schippers și pusă în scenă de Gian Carlo Menotti la Florența în 1976. Avea să interpreteze acest rol în peste 200 de reprezentații.

Soprana cu cele mai multe apariții în premierele absolute din istoria Teatrului Scala din Milano a creat, la Brașov, primul Festival și Concurs Național al Liedului Românesc, iar la Brăila Concursul Internațional de Canto „Hariclea Darclée”.

Mariana Nicolesco apare în 1991 pentru prima dată în fața publicului din țara natală, la Ateneul Român din București.

Scenele pe care a cântat

Aclamată ca Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta, Diva Divină pe cele mai prestigioase scene şi în principalele săli de concert ale lumii, printre care Teatrul alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Bayerische Staatsoper München, Teatrul La Fenice din Veneţia, Teatro Municipal din Rio de Janeiro, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Lyric Opera Chicago, Semperoper Dresda, San Francisco Opera, la Tokyo, Nagoya, Osaka, Pretoria, la Festivalul de la Salzburg, Maggio Musicale Fiorentino sau Rossini Opera Festival de la Pesaro, la Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall de la Londra, Musikverein de la Viena, Salle Pleyel la Paris, Concertgebouw la Amsterdam, Marea Sală a Conservatorului din Moscova, Accademia di Santa Cecilia de la Roma, soprana Mariana Nicolesco a sedus publicul cu vocea sa, cu măiestria sa în arta cântului şi cu personalitatea ei scenică, abordând cu brio un amplu repertoriu mergând de la baroc la creaţia contemporană, scrie Academia Română pe pagina consacrată sopranei.

Regizori și dirijori sub bagheta cărora a performat

A fost prezentă în spectacole semnate de Luchino Visconti, Giorgio Strehler, Patrice Chéreau, Luca Ronconi, Jean-Pierre Ponnelle, Franco Zeffirelli, Pier Luigi Pizzi, Jonathan Miller, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini, Wolfgang Sawallisch, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Lorin Maazel, Peter Maag, Giuseppe Patané, Alberto Zedda, Colin Davis, Georges Prêtre, Gennadij Rozhdestvensky și în prestigioasele săli de concert Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall la Londra, Accademia Santa Cecilia de la Roma, Concertgebouw din Amsterdam, Musikverein la Viena, la Salle Pleyel din Paris, Marea Sală a Conservatorului din Moscova.

A interpretat în premieră mondială capodopera Seven Gates of Jerusalem de Krzysztof Penderecki la celebrarea a 3000 de ani ai Oraşului Sfânt.

Invitată de Papa Ioan Paul II, Mariana Nicolesco a cântat minunatele colinde româneşti la Primul Concert de Crăciun în Vatican, transmis de Mondovisione şi urmărit de peste un miliard de oameni.

Interpretările Marianei Nicolesco sunt considerate de marele critic şi muzicolog italian Paolo Isotta adevărate „miracole de expresie, tehnică vocală, transfigurare lirică, începând cu mitica ei Traviata de debut“, la Maggio Musicale Fiorentino - operă în care avea să strălucească de peste 200 de ori pe scenele lumii - ori cu sublima capodoperă Beatrice di Tenda de Vincenzo Bellini. Înregistrarea pe CD a operei La Traviata de Giuseppe Verdi a fost publicată în America în mult celebrata serie Historical Performances, în timp ce aceea cu Beatrice di Tenda era declarată de revista Gramophone, la Londra, “piatră de hotar în discografia belliniană”.

Titluri, ordine, decorații naționale și internaționale

Membră de Onoare a Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, de asemenea Membră de Onoare a Academiei Internaţionale Mihai Eminescu din Craiova, Profesor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Profesor Onorific precum şi Doctor Honoris Causa al Universităţii Transilvania din Braşov, Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte din Chişinău, unde a susținut conferenţa pe tema „Sărbătorim Centenarul Marii Uniri prin Arta Sacră a Cântului”, Membră a Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere din Paris. Primește Premiul Constantin Brâncoveanu „pentru întreaga sa carieră de excepție”.

Comandor al Republicii Italiene, Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor în Franţa, ea e decorată cu Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Mare Cruce „pentru merite excepţionale, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră”, desemnată Prima Femeie de Succes din România, Mariana Nicolesco, „o mare voce a timpului nostru”, a primit Premiul Special şi Medalia Kulturpreis Europa “pentru performanţele sale artistice, pentru calitatea sa de mentor şi formator al tinerei generaţii şi pentru rolul excepţional, încununat de succes, pe care-l asumă în relaţia României cu Europa şi a Europei cu România”.

Laureată a Medaliei UNESCO pentru Merite Artistice, Mariana Nicolesco a fost numită Artist UNESCO pentru Pace „în semn de recunoaştere a angajamentului său în favoarea moştenirii muzicale, a creaţiei artistice, a dialogului între culturi şi a contribuţiei sale la promovarea idealurilor Organizaţiei” şi Ambasador Onorific UNESCO.

Creator de școală

S-a consacrat activităților legate de evenimentele majore pe care le-a creat: Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc sau Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, manifestare la care au participat din 1995 încoace peste 2900 de tinere talente din 50 de ţări şi 5 continente, între o ediție şi alta a acesteia având loc Cursuri de Măiestrie Artistică oferite unui mare număr de artişti români şi din diverse alte ţări. Evenimentelor Darclée le-a fost acordat Înaltul Patronaj UNESCO.

„Una dintre cele mai importante competiţii din lume” scrie în Ediţia Jubiliară a Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée prestigiosul cotidian italian Corriere della Sera în articolul intitulat „Constantin Brâncuşi, George Enescu, Mariana Nicolesco, sau Cultul unei ţări pentru Gloriile sale”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG