Linkuri accesibilitate

A murit ucigașul din Mehedinți care a incendiat o fată de 17 ani


Ion Turnagiu a fost încarcerat între 1994 și 2019 pentru cele cinci crime comise
Ion Turnagiu a fost încarcerat între 1994 și 2019 pentru cele cinci crime comise

Bărbatul care a incendiat o fată de 17 ani în Mehedinți la un an după ce a fost eliberat din închisoare, Ion Turnagiu, a murit la spital. El era internat în spitalul din Drobeta Turnu-Severin după ce a încercat să se sinucidă în arestul Poliţiei Mehedinţi.

Colegii de la ambulanţă l-au găsit acolo în stop. L-au resuscitat minute în şir. Cordul s-a resuscitat, dar a rămas hipoxia cerebrală gravă. A fost adus la noi la spital în comă gradul IV. Deci, teoretic, fără şanse. Cu tot tratamentul specific, starea sa s-a agravat permanent. A apărut febra de tip central, adică acea febră care duce până la 40 grade şi nu coboară de niciun fel şi care este un semn că creierul nu mai lucrează”, a declarat, pentru Mediafax, Radu Iman, manager Spitalul Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin.

În urmă cu câteva zile, Ion Turnagiu a fost găsit spânzurat, cu tricoul, de către poliţişti. Agenţii l-au resuscitat până la sosirea echiapjelor de salvare, potrivit unor surse din cadrul Poliţiei Mehedinţi.

Turnagiu se afla în arestul IPJ Mehedinţi din 13 iunie. El a fost arestat preventive după ce a incendiat o fată de 17 ani din localitatea Dîrvari. Tânăra este în stare gravă, într-un spital din Bucureşti.

Fata depusese plângere chiar cu o săptămâna înainte împotriva lui pentru viol și agresiune, iar bărbatul i-a dat foc ca să se răzbune.

Ion Turnagiu a fost condamnat la închisoare pe viaţă, în 1994, fiind condamnat pentru cinci crime. A fost eliberat condiţionat din puşcărie, în 2019, printr-o hotărâre a Tribunalului Mehedinţi.

Primele crime ale lui Turnagiu au fost săvârșite în martie 1993, pe când avea 18 ani. A ucis doi bătrâni din Calea Rahovei, pe care i-a jefuit. Apoi, în toamna aceluiași an, a ucis o femeie însărcinată în luna a şaptea, tot pentru a o jefui. Alte două victime au fost ucise în apropierea gării din Drobeta Turnu Severin, tot pentru jaf.

După amploarea publică generată de cazul bărbatului, Ministerul Justiției a anunțat demiterea directorului și directorului adjunct al Penitenciarului Drobeta Turnu-Severin pentru modul în care a fost emis procesului-verbal care a condus la cererea de eliberare a deținutului Ion Turnagiu, bărbatul condamnat pentru cinci crime și eliberat înainte de termen care a incendiat vineri seară o fată de 17 ani care îl acuzase de viol.

De asemenea, Cătălin Predoiu a dispus sesizare Inspecției Judiciare a CSM privind decizia Tribunalului Mehedinți de liberare condiționată a deținutului Ion Turnagiu.

O altă sesizare a fost făcută de Ministerul Justiției pentru efectuarea unui control tematic privind modul de respectare a acelorași dispoziții legale, la nivel național, având în vedere că această problemă a devenit recurentă și s-a manifestat din plin și în cazul legii privind recursul compensatoriu, cu consecințe grave asupra siguranței cetățeanului.

De asemenea, procurorul general Gabriela Scutea a decis realizarea unui control la Parchetul de pe lângă judecătoria Vânju Mare, pentru a afla cum a fost instrumentat dosarul de viol dechis în urma plângerii pe care fata incendiată ulterior de agresor a făcut-o împotriva acestuia în urmă cu o săptămână.

În plus, Camera Deputaţilor a adoptat, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege inițiat de liderul deputaților liberali, Florin Roman, de modifcare a Codului Penal, prin care criminalii, violatorii şi tâlharii nu vor mai putea fi eliberaţi condiţionat. Același proiect prevede că eliberarea condiționată pentru alte categorii de pedepse va fi posibilă doar la executarea a două treimi sau patru pătrimi din pedeapsa totală primită. Înalta Curte de Casație și Justiție a contestat la CCR legea.

Citește și:

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG