Linkuri accesibilitate

A treia zi de grevă în școli. Sindicatele l-au invitat pe Nicolae Ciucă la sediul lor


Liderii de sindicat au spus că e posibil ca examenele naționale să fie amânate, totul depinde de Guvern.
Liderii de sindicat au spus că e posibil ca examenele naționale să fie amânate, totul depinde de Guvern.

Greva generală din învăţământ continuă şi miercuri pentru a treia zi. Reprezentanţii Guvernului sunt invitaţi la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) la o şedinţă a liderilor sindicali.

Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu a declarat marți seară, după întâlnirea de la Guvern, că nu este exclusă o prelungire a grevei pentru mai multe săptămâni, dacă guvernul nu vine cu propuneri acceptabile.

„Nu a fost o negociere, a fost o întâlnire informală, faţă de ce se ştia nu am avansat, atâta că Guvernul a promis că va face nişte calcule. Nu ştim nimic concret deocamdată ce se va întâmpla. I- am invitat mâine la o şedinţă pe care o avem cu liderii din ţară, poate mâine(n.r. miercuri) vin cu o surpriză, dar astăzi nu avem nimic concret pentru a spune oamenilor, motiv pentru care greva continuă", a subliniat marţi, după întâlnirea de la Guvern, Simion Hăncescu, preşedintele FSLI.

Acesta a precizat că reprezentanţii Guvernului au fost invitaţi miercuri, la sediul FSLI, la ora 17:00, la o şedinţă cu liderii celor trei federaţii sindicale. Invitația a fost trimisă către premierul Nicolae Ciucă, ministrul Finanțelor, ministrul Muncii, dar și către Marcel Ciolacu. Însă, în programul oficial al premierului nu apare vreo întâlnire cu sindicatele.

„Noi am solicitat, ca să fie limpede, ceea ce am cerut rândul trecut: un act normativ prin care să se acorde o mărire salarială până la intrarea Legii salarizării în vigoare. Rămâne de văzut dacă Guvernul va accepta", a precizat Hăncescu.

Și preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret", Marius Nistor, a spus că greva din învăţământ continuă deocamdată.

„Poate mâine persoanele invitate, factorii decidenţi, vor veni cu o soluţie care să fie acceptabilă pentru colegii din teritoriu, o soluţie la problemele noastre. Discutăm cu liderii din ţară, care la rândul lor vor trebui să-şi consulte liderii şi membrii de sindicat. Azi a fost doar o discuţie informală şi faptul că vor căuta soluţii", a spus Nistor.

Reprezentanţii federaţiilor sindicale din Educaţie au anunţat că joi ar putea organiza un marş de protest.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG