Linkuri accesibilitate

Fără certificat verde în săli de judecată și parchete, deși sunt instituții publice


O direcție din CSM a stabilit că nevaccinații au voie în sălile de judecată, altfel ar fi îngrădit dreptul accesului la justiție.
O direcție din CSM a stabilit că nevaccinații au voie în sălile de judecată, altfel ar fi îngrădit dreptul accesului la justiție.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să nu pună în aplicare hotărârea de guvern privind accesul cetățenilor nevaccinați în instituțiile publice. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a fost de acord cu această derogare.

După ce a apărut hotărârea de guvern 1130/2021 în Monitorul Oficial, președintele CSM, Bogdan Mateescu, a cerut un punct de vedere de la o direcție de specialitate din CSM pentru a interpreta dacă se aplică hotărârea în cazul instanțelor de judecată și parchetelor.

În anexele hotărârii se precizează că „accesul persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorilor economici cu capital public este permis doar celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-Cov-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanelor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2".

CSM ia locul CCR

Direcția de specialitate din CSM a ajuns la concluzia că acest articol nu se aplică instanțelor de judecată și parchetelor deoarece restrângerea unor drepturi sau a unor libertăți se poate face doar prin lege. Având în vedere că legea 55 din 2020 pentru prevenirea și combaterea pandemiei de Covid 19 „nu conține dispoziții care să restrângă exercițiul dreptului fundamental privind accesul la justiție, actele normative de rang inferior, date în aplicarea acestei legi, nu pot fi interpretate, sub nicio formă, în sensul că ar putea cuprinde astfel de restrângeri”, se arată în punctul de vedere al CSM.

Documentul transmis de CSM către Departamentul pentru Situații de Urgență
Documentul transmis de CSM către Departamentul pentru Situații de Urgență

Juriștii Consiliului au ajuns la concluzia că „actul normativ emis de Guvernul României nu se aplică în ceea ce privește accesul justițiabililor în sediile instanțelor și parchetelor, numai într-o astfel de interpretare fiind respectat, în componentele sale esențiale, dreptul constituțional de acces la justiție”, se mai arată în documentul consultat de Europa Liberă.

DSU e de acord cu magistrații

Pe 23 octombrie, punctul de vedere al CSM a fost trimis lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU)

Răspunsul DSU în care este de acord cu ceea ce au susținut magistrații
Răspunsul DSU în care este de acord cu ceea ce au susținut magistrații

Într-un răspuns către CSM, Raed Arafat arată că este de acord cu CSM și că hotărârea de guvern care prevede interzicerea accesului în instituțiile publice nu se aplică celor nevaccinați dacă au treburi în instanțe sau la parchete. „La nivelul instanțelor judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea, legiuitorul a înțeles să reglementeze în mod distinct modalitatea de organizare a acestora în contextual pandemiei de Covid-19. (…) În concluzie, apreciem că prevederile HG nr 1130/2021 nu intră în conflict și nu sunt aplicabile domeniului justiției”, se arată în răspunsul semnat de Raed Arafat.

CSM a venit cu un comunicat în care arată că „activitatea instanțelor și parchetelor de pe lângă acestea se va desfășura în aceleași condiții ca și cele anterioare H.G. nr.1130/2021 atât în ceea ce privește actul de judecată și de urmărire penală, cât și ceea ce privește accesul justițiabililor în sediile acestora, cu respectarea strictă a regulilor de protecție luate de autorități în scopul limitării efectelor pandemiei”.

Guvernul a introdus o serie de restricții în contextul pandemiei Covid-19. Astfel, purtarea măștii sanitare este obligatorie peste tot. De la ora 22:00 şi până la 5:00, pe întreg teritoriul ţării, este interzisă circulaţia, excepţie făcând persoanele vaccinate sau trecute prin boală, care trebuie să prezinte organelor de control certificatul verde. De asemenea, pentru o perioadă de 30 de zile, este interzisă organizarea de evenimente private. Pentru multe activităţi va fi necesar certificatul de vaccinare sau de trecere prin boală, inclusiv pentru accesul la mall. Elevii de la școlile de stat intră în vacanță de două săptămâni până pe 8 noiembrie.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG