Linkuri accesibilitate

Acord între EPPO și Procuratura Generală din Republica Moldova


Republica Moldova contează pe pe cooperarea dintre organele sale de urmărire penală și procurorii EPPO, prima instituție de urmărire penală la nivelul UE, spune președintele Republicii Moldova, Maia Sandu (dreapta), după întâlnirea cu șefa EPPO, Laura Codruța Kovesi.
Republica Moldova contează pe pe cooperarea dintre organele sale de urmărire penală și procurorii EPPO, prima instituție de urmărire penală la nivelul UE, spune președintele Republicii Moldova, Maia Sandu (dreapta), după întâlnirea cu șefa EPPO, Laura Codruța Kovesi.

Procuratura Generală a Republicii Moldova și Parchetul European vor semna un acord de colaborare pentru investigarea fraudelor comise de cei care au fugit de justiția moldovenească, dar și pentru supravegherea utilizării fondurilor europene.

Anunțul a fost făcut de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după o întâlnire pe care a avut-o la Chișinău cu Laura Codruța Kovesi.

„Am salutat faptul că Procuratura Generală și șefa Parchetului European vor semna un acord de colaborare în acest sens. Contăm pe ajutorul EPPO în investigarea fraudelor comise de fugarii de justiția moldovenească în ultimii ani, dar și în supravegherea utilizării de către Republica Moldova a fondurilor europene”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Republica Moldova s-a angajat să avanseze în procesul de integrare europeană, iar funcționarea justiției și combaterea corupției rămân determinante în acest parcurs, spune șefa statului moldovean.

Progresele în acest domeniu vin însă mai greu, în special în cazul investigării corupției mari sau în identificarea și recuperarea activelor transferate peste hotare, spune Maia Sandu.

„Aici, avansarea investigațiilor depinde de colaborarea cu procurorii din alte jurisdicții. Contăm, în acest context, pe cooperarea dintre organele de urmărire penală din Republica Moldova și procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO), prima instituție de urmărire penală la nivelul UE.”

„Statul de drept, eficiența sectorului justiției și capacitatea instituțiilor de stat de a funcționa eficient, fără corupție, sunt hotărâtoare în calea noastră de euro-integrare”, a mai spus ea.

Eliminarea flagelului corupției este importantă și în contextul gestionării fondurilor de dezvoltare, pe care Republica Moldova le va accesa în drumul spre UE.

„Banii oferiți de donatori trebuie folosiți eficient și onest, în interesul cetățenilor și al modernizării țării, pentru îmbunătățirea proceselor și serviciilor oferite oamenilor”, a adăugat Maia Sandu.

Ucraina și Republica Moldova au primit pe 23 iunie statutul de candidat la aderare la Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de președintele României, Klaus Iohannis.

Fosta țară sovietică de 3,5 milioane de locuitori a cunoscut o creștere a tensiunilor de la invazia rusească în Ucraina, sporite de presiunile puse asupra sa de prorușii din așa-zisa regiune transnistreană.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG