Linkuri accesibilitate

Ce consecinţe are revenirea Rusiei în acordul de transport al cerealelor


Aproape 10 milioane de tone de cereale au fost transportate din 1 august din porturile ucrainene ca urmare a acordului intermediat de Turcia şi ONU cu Ucraina şi Rusia.
Aproape 10 milioane de tone de cereale au fost transportate din 1 august din porturile ucrainene ca urmare a acordului intermediat de Turcia şi ONU cu Ucraina şi Rusia.

Revenirea Rusiei în acordul de transport al cerealelor prin Marea Neagră temperează îngrijorările legate de majorarea preţurilor şi consecințe nefaste pentru ţările dependente de importuri. Rămân însă incertitudini legate de reînnoirea acordului, care expiră în 19 noiembrie.

Aproape 10 milioane de tone de cereale şi de produse derivate au fost transportate din porturile ucrainene, în baza acordului de transport al cerealelor prin Marea Neagră, intermediat de Turcia şi ONU la finalul lunii iulie.

Ministerul rus al Apărării a anunţat, miercuri, că va reveni în cadrul acordului, după ce sâmbătă îşi anunţase retragerea.

Acordul este în vigoare din 1 august, când a avut loc primul transport şi va expira în 19 noiembrie, dată de la care poate fi extins.

„Cu ajutorul unei organizaţii internaţionale şi a Turciei am primit garanţii scrise din partea Ucrainei că nu va folosi coridorul umanitar de navigaţie şi porturile ucrainene destinate transportului de cereale pentru acţiuni militare îndreptate împotriva Federaţiei Ruse”, a transmis Ministerul rus al Apărării pe site-ul oficial, informând că garanţiile asumate de Ucraina au fost transmise Centrului Comun de Coordonare al acordului.

Rusia anunțase sâmbătă că se retrage din acord, în urma unor atacuri cu drone asupra navelor sale din Sevastopol, Crimeea.

Kremlinul a acuzat atunci Ucraina că ar fi utilizat culoarul respectiv în atacurile menţionate, care ar fi beneficiat de sprijinul unor specialişti britanici, potrivit Moscovei.

În timp ce reprezentanţii Marii Britanii au infirmat implicarea lor în operaţiuni, oficialii ucraineni au transmis că Rusia foloseşte atacurile de sâmbătă ca pretext pentru a se retrage din acord.

Discuţie Erdogan - Putin, înainte de reluarea acordului de către Rusia

La scurt timp după anunţul de miercuri al Rusiei cu privire la revenirea în acord, consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat că Rusia a făcut în acest pas întrucât planul său de „şantaj” a eşuat.

„Într-un fel sau altul, Rusia, stânjenită, a revenit la 'inițiativa cerealelor', deoarece s-a dovedit brusc că coridorul pentru cereale va funcționa chiar și fără participarea Kremlinului”, a declarat Podoliak.

Un rol cheie în revenirea Rusiei în cadrul acordului l-a avut însă preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, care a declarat că a discutat pe această temă cu o zi înainte de anunţul oficial cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Preşedintele turc Recep Erdogan a intermediat reluarea de către Rusia a acordului cerealelor.
Preşedintele turc Recep Erdogan a intermediat reluarea de către Rusia a acordului cerealelor.

Turcia, intermediar în cadrul acordului, alături de ONU, anunţase, de altfel, că acordul va fi implementat în continuare, cu sau fără participarea Moscovei.

Luni, după ce Rusia îşi anunţase retragerea, o cantitate record de cereale a părăsit porturile ucrainene, cu ajutorul a 12 nave cargo.

Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a recunoscut rolul important jucat de preşedintele turc şi de secretarul ONU, Antonio Guterres, pentru revenirea Rusiei asupra deciziei de sâmbătă.

Pe de altă parte, aceasta vine după apelurile reprezentanţilor ONU, UE şi SUA pentru ca Kremlinul să îşi revizuiscă anunţul de retragere din cadrul acordului.

Washington Post notează că revenirea Rusiei în acord este şi un rezultat al eforturilor diplomatice internaţionale, care permit Ucrainei să îşi exporte cerealele şi produsele conexe pe pieţele mondiale.

În timp ce publicaţia franceză Le Monde remarcă importanţa crucială a acordului pentru aprovizionarea alimentară mondială, The Guardian scoate în evidenţă caracterul umilitor al schimbării cu 180 de grade a Rusiei în decurs de câteva zile.

Revenirea Rusiei asupra acordului oferă o răsturnare de situaţie mai degrabă surprinzătoare, dar nu oferă încă garanţii pe termen lung, a spus Andrey Sizov, consultant în domeniul agriculturii ruse, citat de Reuters.

Asta în condiţiile în care acordul semnat la final de iulie şi care a produs efecte din 1 august - când a avut loc primul transport în baza sa, expiră în 19 noiembrie.

Ucraina este unul din cei mai mare exportatori globali de cereale.
Ucraina este unul din cei mai mare exportatori globali de cereale.

„Acordul rămâne instabil, întrucât putem doar să ghicim dacă va fi extins sau nu. Mai sunt două săptămâni până la data la care ar trebui extins, discuţiile pe această temă vor continua”, a spus consultantul.

Un diplomat UE a declarat pentru Reuters că preşedintele Putin ar putea folosi eventuala extensie a acordului ca o pârghie de acces la summit-ul G20 de luna viitoare, unde ar putea domina agenda discuţiilor.

De altfel Vladimir Putin a anunţat miercuri, într-o intervenţie televizată, că Rusia ar putea părăsi din nou acordul, dacă garanţiile prezentate de Ucraina nu vor fi respectate, potrivit Agenţiei France Presse.

Acordul va prioritiza transporturile spre ţări africane

Preşedintele Turciei a precizat că acordul de transport al cerealelor prin Marea Neagră va prioritiza transporturile spre ţări din Africa, Vladmir Putin sugerând ca acestea să se îndrepte spre Somalia, Djibouti şi Sudan, notează agenţia germană de presă DPA.

Anunţul este în concordanţă cu semnalele transmise de Rusia, care reclamase că majoritatea cerealelor au ajuns spre ţări bogate, în condiţiile în care Kremlinul şi Kievul au semnat acorduri separate cu cu Turcia şi ONU, remarcă jurnaliştii de la Washington Post.

Aproapte 10 milioane de tone de cereale şi produse derivate au fost transportate din 1 august din cele trei porturi ucrainene vizate de acord - Odesa, Pivdennyi şi Chornomorsk, potrivit Reuters.

Datele ONU arată că cele mai mari cantităţi de cereale transportate în cadrul acordului începând cu 1 august până în prezent au mers spre Spania, Turcia, China şi Italia.

Aproape 45% din transporturi au fost cu porumb, aproape 30% cu grâu, câte 6-7 procente cu produse de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă, iar restul de 15% cu alte produse.

Peste 40% din transporturile de grâu şi 23% din total au mers spre ţări cu venituri mici sau mici spre medii, declarau la începutul săptămânii reprezentanţii ONU, potrivit Washington Post.

Introducerea acordului a scăzut preţurile hranei la bursă cu 15% faţă de vârful din martie, iar limitarea transporturilor de cereale ucrainene ar fi determinat ţările sărace să plătească mai mult pentru importuri, mai notează publicaţia.

Potrivit jurnaliştilor americani, reluarea acordului cu toate părţile implicate are deja efecte la bursa grâului, fiind atenuată majorarea de preț sesizată la începutul săptămânii.

XS
SM
MD
LG