Linkuri accesibilitate

Întâlnire Marea Britanie - UE, pentru „discuții finale” post Brexit pe tema Irlandei de Nord


Primul ministru din Marea Britanie Rishi Sunak și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen ar urma să anunțe luni noua formă a protocolului care vizează schimburile comerciale din Irlanda de Nord, după Brexit.
Primul ministru din Marea Britanie Rishi Sunak și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen ar urma să anunțe luni noua formă a protocolului care vizează schimburile comerciale din Irlanda de Nord, după Brexit.

Premierul britanic Rishi Sunak și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, discută astăzi la Bruxelles pe marginea ultimelor detalii cu privire la schimburile comerciale din Irlanda de Nord, în contextul efectelor Brexit-ului.

Prim-ministrul britanic ar urma să anunțe noi reguli comerciale pentru Irlanda de Nord, care face parte din Regatul unit. Statutul țării a cauzat însă dispute politice atât în interiorul acestei țări cât și în Marea Britanie.

Conform protocolului privind Irlanda de Nord, intrat în vigoare în 2021 (post-Brexit), schimburile comerciale între această țară și Irlanda, membră UE și țară vecină sunt permise fără controale suplimentare la graniță.

„Primul ministru vrea să se asigure că orice acord rezolvă problemele practice din teren, asigură fluxurile comerciale libere în întreaga Mare Britanie, conservă locul Irlandei de Nord în cadrul acesteia și le oferă în același suveranitate locuitorilor Irlandei de Nord”, au transmis reprezentanții Biroului premierului, potrivit Reuters.

Noul acord cu UE ar urma să faciliteze controlul bunurilor care ajung din restul Marii Britanii în Irlanda de Nord și să ofere acestei țări o putere mai mare de decizie cu privire la regulile impuse de UE, în condițiile acordurilor complexe post-Brexit dintre aceasta și Marea Britanie.

Intrarea în vigoare a protocolului în 2021 a conectat Irlanda de Nord la piața unică din UE, dar a pus în același timp și unele piedici cu privire la comerțul bunurilor cu restul Marii Britanii.

Reformarea protocolului are și o puternică miză politică, Irlanda de Nord fiind măcinată de un boicot al partidului britanic unionist cu privire la acordurile de partajare a puterii, mai notează agenția de presă.

Acordurile respective, implementate începând cu finalul anilor '90, a redus considerabil violențele de gherilă din țară.

Pe de altă parte, un nou acord Marea Britanie - UE, pe tema Irlandei de Nord, ar putea să deblocheze alte aspecte practice, precum regimul serviciilor financiare și al cercetării, post Brexit, mai scrie Reuters.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG