Linkuri accesibilitate

Acționarii City Insurance, acuzați că au încasat ilegal dividende de aproape 3 milioane de euro


Compania de asigurări City Insurance a intrat în faliment în primăvara anului 2022.
Compania de asigurări City Insurance a intrat în faliment în primăvara anului 2022.

Acționarii companiei de asigurări City Insurance, aflată în faliment, sunt acuzați că au încasat ilegal aproape 15 milioane de lei (3 milioane de euro), după ce ar fi falsificat contabilitatea companiei. Lichidatorul judiciar cere în instanță anularea actului și recuperarea banilor.

28 februarie 2024 este data la care magistrații Tribunalului București ar putea decide anularea unui act emis de Adunarea Generală a City Insurance pe 20 iulie 2020.

Documentul contestat de lichidator a fost semnat de principalii trei acționari – Vivendi International (controlată de Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase), Nicolae Mușat și Cristian Pascale - și stabilea împărțirea dividendelor pentru anul 2019.

Celor trei acționari le-au revenit în total aproximativ 14,5 milioane de lei (2,9 milioane de euro).

Actul este însă contestat de lichidatorul judiciar CITR, acronim sub care funcționează în prezent fosta Casă de Insolvență Transilvania.

Lichidatorul susține că firma de asigurări nu doar că nu avea profit, dar, prin diferite inginerii financiare, ar fi mascat de fapt pierderile de sute de milioane de lei sau chiar miliarde, înregistrate în ultimii ani.

Decizia Tribunalului București este una cu miză foarte mare: dacă judecătorii vor da dreptate lichidatorului CITR, atunci instanța va fi de acord că toată contabilitatea asigurătorului City Insurance a fost falsă, conform lichidatorului CITR.

Cum s-au împărțit cele 15 milioane de lei

Deschiderea procedurii de faliment împotriva City Insurance a fost decisă pe 9 februarie 2022 de către judecătorii Tribunalului București.

Analizând actele făcute înainte de acest moment, lichidatorul judiciar CITR a ajuns la concluzia că „societatea debitoare a încheiat în cei doi ani anteriori deschiderii procedurii de faliment mai multe acte susceptibile a face obiectul unor acțiuni în anulare”, se arată în acțiunea depusă la instanța de judecată.

Unul dintre documentele la care se referă CITR este din 20 iulie 2020, cu un an și jumătate înaintea declarării falimentului.

Decizia contestată se referă la repartizarea celor 14,5 milioane de lei, care reprezintă parte din profitul net înregistrat de societate la finalul anului 2019.

Practic, lichidatorul contestă faptul că asigurătorul City Insurance ar fi avut profit în perioada respectivă, implicit dividende de împărțit.

Hotărârea era semnată de acționarii Vivendi International SRL, prin asociatul unic Dan Odobescu (care deține 85,5% din capitalul City Insurance), Nicolae Mușat (9,2% din City Insurance) și Cristian Pascale (cu aproape 2%).

În total, cei trei cumulează 96,7% din acțiunile companiei de asigurări City Insurance.

După scăderea impozitului de 8% pentru dividende, banii au fost împărtiți astfel:

  • Vivendi International - 13,5 milioane lei (2,7 milioane euro);
  • Nicolae Mușat - 1,3 milioane de lei;
  • Cristian Pascale - 281.000 lei.

Restul de 3,3% din acțiuni sunt deținute de șase acționari, care au încasat:

  • Patronatul ANAT – 25.000 lei;
  • Eximtur – 18.000 lei;
  • Florin – Cristinel Tancu – 18.000 de lei;
  • Mihai Toncescu - 6.000 de lei;
  • International Tourism & Trade - 1.380 lei;
  • Convexus 2000 Impex - 1.280 lei.

Cum se poate fabrica ilegal profitul

„Societatea debitoare (City Insurance, n.r.) a efectuat înregistrări ale unor sume fictive aferente unor contracte de împrumut încheiate de Vivendi International SRL, precum și a celor primite de la compania Planar LDA (LDA este acronim echivalent SRL-ului românesc purtat de firmele portugheze, n.r.), a subevaluat rezervele de daună și a creat aparența unor situații financiare pozitive”, arată CITR în acțiunea în anulare depusă la Tribunalul București.

Conform lichidatorului, între anii 2016-2020, City Insurance a încheiat o serie de contracte de împrumut cu acționarul său majoritar, Vivendi International SRL, prin care acesta din urmă se obliga să vireze în contul City 75 de milioane de euro.

O situație similară a fost în anii 2019 - 2021 între City și compania Planar LDA, o firmă cu răspundere limitată din Portugalia. Și de la aceasta ar fi urmat să primească un împrumut de 75 de milioane de euro.

Conform lichidatorului, banii trebuiau trimise într-un cont pe care City l-ar fi avut la Axion Swiss Bank. Fondurile erau necesare pentru respectarea obligațiilor privind nivelul de capitaluri proprii și de solvabilitate, fără de care i s-ar fi retras autorizația de funcționare.

Doar că, în momentul în care Fondul de Garantare a Asiguraților (care are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător, n.r.) i-a cerut băncii elvețiene situația contului, a primit răspunsul că „acel cont nu a fost niciodată deschis, părțile (acționarii City Insurance, n.r.) folosindu-se de înscrisuri false care nu emanau de la banca indicată”, susține lichidatorul.

Cum banii nu ar fi fost virați în conturile City, prin urmare nici nu puteau fi incluși nici în contabilitate.

Acționarii, prin Adunarea Generală, au aprobat însă rapoarte contabile care includeau și aceste sume fictiv împrumutate.

În concluzie, arată lichidatorul, împrumuturile fictive „au permis în mod fraudulos scoaterea banilor din societate în folosul acționarilor, sub formă de dividende”.

În realitate, compania nu doar că nu avea profit, dar ar fi înregistrat în 2019 pierderi de 323 milioane de lei (65 milioane de euro). Ele au crescut la 606 milioane de lei (122 mil. euro) în 2020 și la 1,3 miliarde de lei (261 mil. euro) în 2021.

Zeci de milioane dobânzi la împrumuturi fictive

Deși lichidatorul susține că împrumuturile nu au existat, acționarii au profitat de pe urma înscrierii lor în contabilitate, pentru că au generat un profit aparent pentru care s-au plătit dividende reale.

Mai mult decât atât, „au fost efectuate plăți cu titlu de dobânzi către Vivendi și către Planar LDA pentru care lichidatorul judiciar, conform legii, a inițiat acțiuni judiciare de recuperare”, a transmis la solicitarea Europei Libere Oana Munteanu, partener în cadrul CITR și manager al proiectului City Insurance.

Conform acesteia, dobânzile total achitate ar fi de 22 de milioane de euro.

„În acest moment, instanța a decis recuperarea sumei de aproximativ 17 milioane de euro de la acționarul Vivendi. Pentru recuperarea unei sume de aproximativ 24 milioane de lei (aproximativ 5 milioane de euro, n.r.) de la acționarul Planar este în derulare o procedură în arbitraj”, ne-a mai spus Oana Munteanu.

Reacția celor acuzați

Contactat telefonic de Europa Liberă, Dan Odobescu s-a arătat extrem de iritat de interesul arătat pentru modul în care au fost făcute împrumuturile dintre Vivendi International și City Insurance, despre care lichidatorul susține că au fost fictive.

Dan Odobescu nu a dorit însă să furnizeze un punct de vedere oficial, argumentând în discuția cu jurnaliștii Europa Liberă că, din punctul său de vedere, subiectul nu este unul de interes public.

La rândul său, Nicolae Mușat, fost director general al City Insurance și acționar cu 9,2%, nu a răspuns solicitărilor Europa Liberă de a furniza un punct de vedere.

Nici portughezii de la Planar LDA nu au răspuns.

Patronatul ANAT, al patrulea acționar (aproximativ 0,2%) a încasat 25.000 de lei dividende în 2020.

Europa Liberă a întrebat reprezentanții ANAT când au aflat de împrumuturile făcute de către City Insurance din partea Vivendi International și Planar LDA, dacă li s-a explicat vreodată care era scopul lor, unde erau depozitați banii și ce dobânzi se plăteau la ei.

„Asociația nu mai era la curent cu cine conduce compania; a primit dividende o singură dată (cel puțin în ultimii ani). Înțelegem că pe rol se află investigarea unor posibile fraude financiare care au dus la intrarea în insolvența a City Insurance; e bine să lăsăm organele de anchetă să-și facă treaba”, a transmis Dumitru Luca, președintele ANAT, pentru Europa Liberă.

Scurt istoric al principalilor acționari City Insurance

Înființată în 2008, Vivendi International își majorează capitalul în 7 iunie 2012 când asociatul unic Nicolae Mușat decide să-i coopteze pe Dan Odobescu (5%) și Florin Dima. Ultimul preia 85% din companie și devine administrator, conform datelor din Monitorul Oficial.

Patru zile mai târziu, Mușat îi cedează și restul de procente lui Dima, care acumulează astfel 95%.

În septembrie, același an, Dima transferă 90% din acțiuni către Dan Odobescu. În octombrie 2015, acesta din urmă preia integral controlul firmei și devine administratorul ei.

În 2013, Vivendi International prelua 85,2% din capitalul social al City Insurance, diferența fiind controlată de șapte persoane fizice și 51 juridice.

Căsătorit cu sora soției lui Adrian Năstase, fost premier al României, Dan Odobescu a fost între 2002 - 2004 consilierul lui Nicolae Crișan, primul președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

În perioada 2004-2006, Dan Odobescu a condus Unita Asigurări – în prezent Uniqa Asigurări.

A mai fost și avocat coordonator al societății de avocatură „Năstase și Odobescu” (2006 - 2010).

Alături de fostul asociat Nicolae Mușat, Odobescu controla aproape 95% din City Insurance.

Cumnatul lui Adrian Năstase și-a vândut toate acțiunile de la Vivendi în septembrie 2021 către Solexim Sarl. (echivalentul SRL-ului românesc, n.r.) din Geneva, Elveția.

Patru luni mai târziu, în februarie 2022, Fondul de Garantare a Asigurărilor deschidea procedura de faliment. În mai 2022, instanța decidea definitiv falimentul City Insurance.

Radiografia celui mai mare faliment din România

Înainte de momentul declarării falimentului, în 2022, City Insurance avea o cotă de piață de 43% pe sectorul polițelor RCA, de răspundere auto obligatorie.

Cu 1,15 milioane polițe RCA în vigoare la finalul anului respectiv și peste 10.000 de litigii naționale și internaționale, falimentul City Insurance este cel mai mare din istoria recentă a României.

Lichidatorul CITR semnala, în 2022, mai multe cauze ale prăbușirii companiei. În primul rând, un deficit de 1,2 miliarde de lei, rezultat din vânzarea polițelor sub tariful notificat cu scopul de a crește cota de piață, după cum reiese din analiza activității City Insurance în perioada 2018-2021.

Pierderi suplimentare de 422 de milioane de lei au fost generate de faptul că City nu a efectuat demersuri pentru recuperarea creanțelor din reasigurare, în timp ce alte 54 de milioane de lei au rezultat din incapacitatea societății de a recupera creanțele din regrese.

Alte surse de pierderi au fost din neplata la timp a daunelor, ceea ce a dus la plăți de penalități și cheltuieli de executare de peste 45 milioane lei. Se adaugă pierderile constante la nivelul filialelor din Grecia și Italia pe perioada 2017-2021, care au creat un deficit de 185 milioane lei.

Apoi, „City Insurance a achitat dobânzi și comision de succes în valoare de 147 milioane lei (30 de milioane de euro, n.r.), aferente unor împrumuturi de la acționarul majoritar (Vivendi International, n.r.) și de la o companie străină (Planar LDA, n.r.), împrumuturi care nu au fost folosite de către companie”, susține CITR.

La acestea se adaugă pierderi de 57 de milioane de lei generate de nerecuperarea unor împrumuturi acordate societății afiliate City Invest & Management.

Alte surse de pierderi sunt reprezentate de unele tranzacții imobiliare cu terenuri achiziționate la valori ridicate, în perioada 2012-2014, care ulterior au fost vândute la prețuri inferioare în perioada 2019-2020, rezultând de aici o diferență de 42,6 milioane de lei.

Răspunderea pentru cauzele falimentului

În ceea ce privește atragerea răspunderii a celor care au cauzat falimentul City Insurance, conform Legii Insolvenței, judecătorul sindic poate dispune ca prejudiciul să fie suportat de membrii organelor de conducere și/ sau supraveghere din cadrul societății, precum și de orice altă persoană care a contribuit la starea de insolvență a debitorului prin săvârșirea uneia din faptele prevăzute expres de lege.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) au făcut sesizări penale.

„Aceste plângeri sunt încă în stadiul de urmărire penală „in rem” (cu privire la fapte)”, a transmis pentru Europa Liberă lichidatorul CITR.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG